NØKKELROLLE: Martin Johnsrud Sundby (foran) og Didrik Tønseth (bak) er begge tatt ut på det norske stafettlaget, etter det TV 2 erfarer. Det samme er Niklas Dyrhaug og Finn Hågen Krogh.
NØKKELROLLE: Martin Johnsrud Sundby (foran) og Didrik Tønseth (bak) er begge tatt ut på det norske stafettlaget, etter det TV 2 erfarer. Det samme er Niklas Dyrhaug og Finn Hågen Krogh. Foto: Åserud, Lise

Bekreftet: Dette blir Norges lag på herrestafetten

– Vi har ambisjoner å prøve å skrelle av ett og ett lag underveis.

Norge og landslagstrener Tor Arne Hetland valgte å utsette offentliggjøringen av det norske herrelaget til kl. 16.30, og de fire utatte ble de samme som TV 2 meldte om tidligere torsdag.

For Norge går følgende fire i stigende rekkefølge; Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh.

– Det har vært en lang sesong, og mange som har gått gode skirenn og kunne gått andre etapper. Men de siste dagene har det satt seg, sier Hetland.

– Skrelle av ett og ett lag
Håpet er at Finn Hågen Krogh skal gjøre som Marit Bjørgen, og gå alene over målstreken med det norske flagget.

– Vi har ambisjoner å prøve å skrelle av ett og ett lag underveis, og forhåpentligvis slippe unna en spurt, sier Hetland.

Han trekker frem følgende lag som Norges sterkeste konkurrenter:

– Det er mange gode lag på start i morgen. Russland, Sverige, Finland. Frankrike har ikke fått til noen ting, men er en outsider. Og jeg har sikkert glemt et lag, sier han.

Halfvarsson svensk ankermann
Torsdag ettermiddag tok også Sverige ut sitt lag. De stiller med Calle Halfvarsson på sisteetappen.

– Han er motivert. Han har fått god støtte fra alle og ser mulighetene, sa svenskenes landslagssjef Rikard Grip til SVT.

– Vi trenere og utøvere har diskutert sammen og blitt enige om at dette er det beste laget, sa Grip.

Laget består ellers av Daniel Richardsson, Johan Olsson og Marcus Hellner.

– Sundby blir nøkkelen
TV 2s langrennssekspert Odd-Bjørn Hjelmeset traff hundre prosent blink med det norske jentelaget som gikk 4x5 kilometer stafett torsdag.

– Dette er et enklere lag å treffe med enn jentelaget. Betydelig enklere. De siste brikkene falt på plass under gårsdagens 15-kilometer, sier Hjelmeset.

– Du mener brikken i entall?

– Ja, Niklas Dyrhaug bekreftet solid form, sier Hjelmeset.

NØKKELMENN: Finn Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby får trolig nøkkelrollene i morgendagens stafett i Lahti. (AP Photo/Matthias Schrader)
NØKKELMENN: Finn Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby får trolig nøkkelrollene i morgendagens stafett i Lahti. (AP Photo/Matthias Schrader) Foto: Matthias Schrader

Ifølge den tidligere VM-vinneren blir gårsdagens bronsevinner dermed belønnet med en etappe i det neste siste Lahti-dramaet i VM på herresiden.

Han får stafettpinnen av Didrik Tønseth, som er satt opp til å gå førsteetappen. Også han bekreftet solid form i går.

Tredjeetappe tilfaller mannen Hjelmeset føler er nøkkelen i den norske gullkampen i de finske skogene; Martin Johnsrud Sundby.

Ankeretappen – og dermed ansvaret for gå i forsporene til Petter Northug fra VM i Falun for to år siden – tilfaller spurtsterke Finn Hågen Krogh.

– Sundby blir selve nøkkelen til suksess her. Jeg regner med at russerne blir farlige på denne stafetten. Martin er mannen som bør, og kanskje må, skaffe Norge det avgjørende forspranget på sine tredjeetappe. Vi har jo sett hva russiske Sergej Ustjugov er god for i dette mesterskapet. Jeg liker ikke tanken på at Finn Hågen Krogh skal møte ham i en ren spurtduell inne på stadion, sier Hjelmeset.

TO AV TRE ER MED: Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug gikk inn til gull i Falun. Petter Northug og Anders Glørsen er erstattet med Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TO AV TRE ER MED: Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug gikk inn til gull i Falun. Petter Northug og Anders Glørsen er erstattet med Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

En annen farlig stafettutfordrer for Norge er trolig Finland og gårsdagens gullvinner Iivo Niskanen. Det finske laget ble bekreftet på en pressekonferanse torsdag, men rekkefølgen ønsker ikke vertslandet å gå ut med.

Iivo Niskanen, Sami Jauhojärvi, Matti Heikkinen og Lari Lehtonen blir de fire som skal kjempe om finsk medalje fredag.

– Alt er mulig før stafetten, det har jeg sagt. Men vi får se hvordan løpet blir og hvordan beina våre er. Jeg har ikke bestemt meg ennå om jeg går klassisk eller fristil. Det bestemmer vi oss for i morgen når vi ser hvordan de andre lagene legger opp sine løp, sier Niskanen til TV 2.