RYSTET: Tarjei Sundal er rystet over at det er så dårlig økonomisk styring rundt om i norske håndballklubber. Nå blir Stabæk skadelidende etter at Halden trakk laget sitt.
RYSTET: Tarjei Sundal er rystet over at det er så dårlig økonomisk styring rundt om i norske håndballklubber. Nå blir Stabæk skadelidende etter at Halden trakk laget sitt. Foto: Espen Hildrup

– Vi har tatt tolv poeng, men sitter igjen med fem av dem

Stabæk kan forberede seg på kvalifisering etter at Halden trakk laget.

Tirsdag meldte HK Halden oppbud til Halden tingrett, og meddelte Norges Håndballforbund om at de trekker laget fra kvinnenes Grundigliga.

– NHF og Norsk Topphåndball (NTH) har i fellesskap gjennom tirsdag og onsdag jobbet intenst for å se på alle muligheter for at HK Halden sitt lag i Grundigligaen kunne fullføre sesongen. En slik mulighet har vi dessverre måtte konkludere med at ikke finnes, og laget trekkes dessverre fra Grundigligaen fra dags dato, skriver Norges Håndballforbund i en pressemelding.

Den gamle landslagskjempen Jan Thomas Lauritzen overtok som hovedtrener foran denne sesongen.

Da han tok over så var det ingenting som tilsa at han skulle stå uten trenerjobb før sesongen var over.

– Det er bare utrolig trist for byen og håndballklubbens Halden. Tungt for jentene og mange møter nå en usikker håndball fremtid, sier han til TV 2.

– Hvordan har det gått så galt?

– Som jeg ser det, så har vi hatt røde tall over tid. Vi fikk ikke helt reddet det inn. Det er vel over tid at det har gått så galt.

– Hvilke løsninger har dere sett på?

– Da vi først fikk vite hvor dårlig det stod til, så tror jeg egentlig det ikke var noen vei tilbake. Det var såpass røde tall at det ikke gikk mer, det var ikke forsvarlig, sier han.

– Hvor lenge har det vært så dårlige tall?

– Vi startet sesongen med to minuspoeng på grunn av økonomien, så det var allerede i gang da. Så fikk vi tilbakemelding om at ting så lysere ut, og rundt juletider hadde vi et håp om at det skulle gå. Men etter en innsamlingsaksjon og mye jobbing, så var det nok ikke liv laga mer.

– Er det ikke litt flaut å trekke laget?

– Jo, det kan du si. Det er klart jeg synes det er litt flaut for byen Halden og klubben Halden. Selvfølgelig er det litt flaut. Men hvor det har gått galt, og hvor lenge og sånne ting, det må man jo kanskje prøve å finne ut av i etterkant.

– Hva skjer med elitespillerne nå?

– De er fristilt fra sine kontrakter, og må finne seg nye arbeidsgivere. Så det er klart at de går en usikker framtid i møte.

– Hva sier denne hendelsen om damehåndball på elitenivå?

– Jeg tror den sier ganske mye. Etter det jeg har fått med meg, så står det dårlig til med veldig mange klubber rundt omkring. Dette kan være et skrekkeksempel på hvordan det kan gå, så får man ta lærdom av det, sier Lauritzen.

Den klubben som blir mest skadelidende er Stabæk.

Før Haldens resultater ble strøket, så var bæringene på kvalifiseringsplass med ni poeng. På plassen foran lå Oppsal på samme poengsum, mens det var to poeng opp til Gjerpen.

Men Stabæk hadde vunnet begge sine kamper mot Halden, mens Oppsal hadde gått poengløse i begge oppgjørene mot haldenserne. Gjerpen hadde en seier og et tap.

Når nå Halden er borte, så er situasjonen altså en helt annen. Nå har plutselig Stabæk fire poeng opp til sikker plass.

– Stabæk er blitt hardest rammet denne sesongen. Ikke bare ble poenglikheten med Oppsal endret til at vi nå ligger fire poeng bak, men vi startet jo med tre minuspoeng også. Skal vi være sikret ikke å spille kvalik, må vi vinne fire av de siste seks kampene. Det er selvfølgelig tøft, men Leicester vant Premier League forrige sesong, sier Stabæk-trener Tarjei Sundal til TV 2.

Lauritzen er lei seg for at andre lag blir skadelidende.

– Nei, det er klart det er trist det blir sånn. Men det er dessverre ikke noe vi kan gjøre noe med. Men det er klart at slik tabellen ser ut i Grundigligaen, så blir andre lag påvirket av oss, at vi ikke klarer oss. Det er trist, sier han.

Stabæk har vunnet seks kamper denne sesongen, men det gjenspeiler seg altså ikke på tabellen.

– Vi har tatt tolv poeng, men sitter igjen med fem av dem, sier en oppgitt Stabæk-trener.

Stabæk måtte starte sesongen i minus, som straff for manglende økonomisk styring.

Han er lei av at det er så liten kontroll rundt om i norske håndballklubber. Klubber blir skadelidende for at andre ikke klarer å ha orden på økonomien.

– Dette er nok et bevis på at politikk og idrett henger tett sammen. Det er trist at så mange klubber ikke klarer å drive topphåndball på en sunn måte. At vårt arbeid med det sportslige blir en parentes når tabellen skal summeres, er bare trist og tragisk. Det er godt at NHF setter tøffere krav fremover, slik at man forhåpentligvis kan unngå lignende situasjoner i fremtiden. Kanskje var det tidlig å utnevne Elverum til seriemester i går? You never know, sier Sundal.