UNIKT: Funnet av mikrofossilen i Canada kan være bevis på det eldste formen for liv noen gang dokumentert.
UNIKT: Funnet av mikrofossilen i Canada kan være bevis på det eldste formen for liv noen gang dokumentert. Foto: AP/Matthew Dodd

Kan ha funnet verdens eldste fossil: – Kan være den første utviklingen av liv

Mikrofossilen, som ble funnet i Canada, kan være mellom 3,7 og 4,2 milliarder år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kunngjorde en internasjonal forskergruppe at de kan ha funnet verdens eldste fossil.

Ifølge Washington Post er det snakk om funn av mikroskopiske fragmenter av en bakterie, som kan være så gammel som 3,7 milliarder år.

The Guardian skriver at den kan være så gammel som 4,280 milliarder.

Like etter havene

Det kan ifølge avisen være det eldste funnet av mulig liv på jorden, som forskerne mener kan ha stor betydning for å vite mer om hvordan liv oppsto første gang.

– Hvis disse steinene er så gamle som 4280 millioner år gamle, så snakker vi om den første utviklingen av liv, like etter at havene oppsto, sier forsker og sjefsforfatter bak studien, Matthew Dood ved University College i London.

Funnet av mikrofossilene ble gjort i stein i Canada, og er på størrelse med en brøkdel av et menneskehår. Det kan derfor ikke sees med det blotte øyet, skriver forskerne i en rapport i Nature.

Det er likevel debatt om hvor gammel mikrofossilene er, og det er kun enkelte forskere som hevder de er så gamle som 3,7 milliarder år gamle.

I fjor ble det funnet, det som hittil, var den eldste fossilen, i Australia. Den var omlag 3,4 milliarder år gammel.

Stein som inneholder så gamle fossiler overlever sjeldent naturens utvikling, og det er svært krevende å sette en nøyaktig alder på funnene.

Innad i miljøet har andre forskere uttrykt skepsis mot rapporten og funnet.

– Det som plager meg mest ved disse strukturene er at de er ekstremt orientert. De er parallelle med hverandre, og mikrober vokser ikke parallelt med hverandre, sier den franske forskeren og ekspert på fossiler, Frances Westall til The Guardian.

Mars og jupiter

Mikrofossilene skal ha blitt funnet i stein i Nuvvuagittuq-området, som ligger nordøst i Canada. Fossilene skal ha vært bakterier som levde på jern, under havoverflaten. En rekke kjemiske tegn på steinene og fossilen skal kunne bevise at den først ble skapt under vann.

Forskerne mener funnet kan si mer om det eksisterte liv andre steder i solsystemet, inkludert på Mars og Jupiter.

– Ser vi på lignende steiner fra Mars, og vi ikke kan finne tegn på liv, så kan dette være tegn på at jorden var et helt spesielt unntak og at det var på jorden livet oppsto, sier Dood.