Niskanen: – Norge gjorde det lettere for meg ved å vrake Iversen

Gullvinneren med stikk til den norske landslagsledelsen.

Iivo Niskanen vant dagens 15-kilometer etter en maktdemonstasjon av de sjeldne i Lahti.

Han tok gullet foran Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug. For Niskanen ble det den perfekte revansje etter søndagens lagsprint. Da krasjet en uheldig Emil Iversen med finnen, og fratok ham en mulig gullmedalje.

– Hadde ikke forventet det
Niskanen er svært overrasket over at Iversen ikke fikk gå 15-kilometeren. Han takker landslagsledelsen i Norge.

– Emil er virkelig sterk. Han var nummer to bak meg i Ruka og vant i Falun. Det var trist at han ikke var i det norske laget. Han hadde en dårlig dag i lagsprinten. Det er vanskelig å slå tilbake, men jeg hadde aldri forventet at han ikke skulle være med i det norske laget. Det gjorde det enklere for meg, sier han.

Iversen reiste til Norge tirsdag ettermiddag. Fra sofakroken fikk han med seg at Niskanen knuste all motstand.

– Niskanen viste at han er verdens beste klassisk-løper, sier Iversen til tvsporten.no.

– Han har så klart rett i at jeg ikke burde vært vraket, men til og med jeg hadde ikke slått Niskanen i dag, svarer Iversen med et smil.

Etter gull-løpet fortalte Niskanen at Mika Myllylä var det store forbildet hans da han var yngre.

– Jeg kan ikke huske mange av løpene hans, men personligheten var stor. Jeg var ni år sist lekene var i Lahti. Jeg husker ikke de vonde tingene, jeg husker bare gode ting med Mika. Det var litt som i dag, at alle jublet og heiet og hadde masse kjærlighet til langrenn, sier han.

– Nå har jeg én sjanse igjen
Myllylä var en av flere finske utøvere som ble avslørt som dopere under ski-VM i Lahti i 2001. Martin Johnsrud Sundby vil ikke mene noe om han synes det er klokt at Niskanen trekker frem Myllylä som et idol.

– Det må nesten Iivo snakke om. Vi har vokst opp i samme tidsepoke. Jeg hadde Bjørn Dæhlie som forbilde, de hadde sine forbilder. Hvis han hadde Mika, hadde jeg Bjørn, sier Sundby.

32-åringen fra Røa står fortsatt uten et individuelt mesterskapsgull.

– Nå har jeg én sjanse igjen, og den skal jeg bruke bra. Femmila er rosinen i pølsen. Jeg er ikke stresset over at gullet ikke er kommet ennå. Jeg får bare håpe det løser seg for snille gutter, sier Sundby, som ikke skjønte noe da han fikk sekunderinger underveis.

– Jeg kjempet hele veien, og tenkte hele tiden at han ville møte veggen. Jeg skjønte ikke at det var mulig å gå så fort som han gjorde de 4-5 første kilometerne. Jeg synes jeg gikk styggfort, og tenkte at han hadde overvurdert sine egne krefter, sier Sundby.