AHONEN I LAHTI: Her svever Ahonen over folkehavet i Lahti i normalbakken.. REUTERS/Kai Pfaffenbach
AHONEN I LAHTI: Her svever Ahonen over folkehavet i Lahti i normalbakken.. REUTERS/Kai Pfaffenbach

– Han har smilt mer i dette mesterskapet enn han gjorde de ti første årene av karrieren

Janne Ahonen er snart 40 år, men har ingen planer om å legge opp. Bjørn Einar Romøren forteller om en finsk legende i perlehumør.

Det er snart ni år siden den finske hopplegenden tok sin forrige verdenscupseier. Siden den gang har mytiske Janne Ahonen (39) både lagt opp og gjort comeback - og det to ganger.

Hans tidligere konkurrent og verdensrekordrival Bjørn Einar Romøren er full av lovord om "den finske kongeørnen". Og ifølge den norske eks-hopperen er Ahonen i bedre humør enn på veldig lenge.

Romøren om Ahonen
– Han er veldig bra kar. Han har hatt sine perioder med "stone face" og alt det der, men det var nok mest for å tøffe seg. Da vi hadde Mika Kojonkoski som trener, trente vi mye i Finland sammen med finnene. Vi hadde mye kontakt med det finske laget. Ahonen og jeg ble gode venner, sier Bjørn Einar Romøren til TV 2.

Romøren jobber nå som markedsansvarlig i Skiforbundet, men under VM er han også medieansvarlig for den norske hoppleiren. Det ble et varmt gjensyn mellom han og sin tidligere, finske rival.

– Jeg har fått pratet en del med ham her i Lahti. Han virker å være i veldig godt humør. Han har smilt mer i dette mesterskapet enn han gjorde i de ti første årene av karrieren. Han gir nok litt mer faen nå, og prøver bare å kose seg med hoppingen. Han nyter et fint mesterskap med mye folk, og det i tillegg i sin egen hjemby, sier Romøren, som selv la skiene på hyllen i 2014.

På slutten av 90-tallet og starten av 2000-tallet ble Ahonen kjent for sin ekstremt gode og jevne hopping, samtidig som han fikk mye oppmerksomhet for sin manglende vilje til å vise følelser etter gode resultater. Det gjorde blant annet at han fikk tilnavnet "Mannen med masken" av den tyske pressen. Ahonens smil - eller mangel på sådan - har til og med fått en Åge Aleksandersen sang oppkalt etter seg.

Fortsatt en høy stjerne i hjemlandet
Det gikk ikke veien for det finske laget i mikskonkurransen. Hjemmenasjonen endte på 11. plass, men det var ingen tvil om hvem som fikk aller mest jubel fra tilskuerne i løpet av rennet. Det var Janne Ahonen.

I et intervju med Gøteborgs Posten denne uken fortalte hopperen om hatmeldinger fra folk som mente han burde legge opp. Men det har han ingen planer om.

– Jeg har ingen planer om å gi meg. Jeg tar ett år av gangen, men jeg håper å kunne holde på noen år til, sa Ahonen til den svenske avisen.

– Det er som oftest slik at når man gjør det bra, så får man masse skryt. Hvis man gjør det middels eller dårlig, så får man lite tilbakemeldinger - og det man får er kun negativt. Jeg tror ikke han mister nattesøvnen av disse meldingene. Responsen han har fått fra publikum så langt i mesterskapet viser at han fortsatt er en stor stjerne i Finland, sier Romøren.

Kan overraske
Ahonens beste resultat i verdenscupen denne sesongen er en 21. plass fra Willingen i januar. Foran normalbakkerennet i Lahti fikk 39-åringen en fin opptur med en tredjeplass i kvaliken, men i selve rennet endte han på 25. plass.

– Den hoppingen han gjør nå blir målt mot verdenseliten og hans tidligere resultater. Han leverer fortsatt veldig god skihopping, og han jobber knallhardt for å forbedre seg.

I onsdagens kvalifisering endte finnen på 16. plass.

– Kan han skape en sensasjon i storbakkerennet?

– Man vet aldri. Med det konkurransehodet han har, så kan han slippe seg løs og havne mye høyere på listen enn forrige renn. Han har definitivt bedre resultater "i seg" enn det han presterte der, sier nordmannen.

GAMLE KONKURRENTER: Her fra Kollen-rennet i 2004. Slik endte pallen i sammendraget i verdenscupen den sesongen. Fra venstre: Roar Ljøkelsøy, Janne Ahonen og Bjørn Einar Romøren.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
GAMLE KONKURRENTER: Her fra Kollen-rennet i 2004. Slik endte pallen i sammendraget i verdenscupen den sesongen. Fra venstre: Roar Ljøkelsøy, Janne Ahonen og Bjørn Einar Romøren. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .

Ahonens spøkefulle beskjed til Romøren
Den snart 40-årige hopperen er langt fra den eldste i hoppsirkuset. Til sammenligning er han fem år yngre enn Noriaki Kasai fra Japan.

Romøren forteller om flere hyggelige møter med gamle konkurrenter som Simon Ammann og nevnte Kasai. Og Ahonen hadde en humoristisk beskjed til 35-årige Romøren.

– Han sa til meg: "Sometimes when I'm up there, I have to say I miss you. Only really really sometimes." Jeg tror nok han setter pris på at flere av de gamle stjernene holder det gående, sier Romøren.

Ahonen står med 36 individuelle verdenscupseirer og totalt fem VM-gull. Han er for øvrig den hopperen med flest pallplasseringer i verdenscupen (108).