– To desperate lag som vil vinne på egne premisser

Lørdagens storkamp i Premier League gir garantert kok.
Kos deg med ti av historiens villeste Liverpool-Arsenal-oppgjør her.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Lørdagens storkamp i Premier League går på Anfield, der fireren og femmeren i ligaen skal ut i en ny potensielt klassisk batalje.

Altomfotball: Alt om Liverpool-Arsenal her!

Oppgjørene mellom Liverpool og Arsenal har nemlig bydd på flere minneverdige opplevelser opp gjennom årene.

Se video med ti av de største kampene øverst, og liste over ti av de mest minnerverdige oppgjørene mellom lagene nederst i saken!

– Det er to lag som er bedre offensivt enn defensivt og det er to managere som helst vil vinne på egne premisser, og som kun i liten grad legger opp taktikken etter motstander, sier Øyvind Alsaker.

KLAR FOR KAMP: Øyvind Alsaker gleder seg til en ny potensiell klassiker lørdag kveld. Foto: TV 2
KLAR FOR KAMP: Øyvind Alsaker gleder seg til en ny potensiell klassiker lørdag kveld. Foto: TV 2

TV 2s kommentator skal selv på Anfield lørdag, der han kommenterer oppgjøret sammen med ekspert Petter Myhre.

– Begge lag er litt desperate både i kraft av å vise fansen at de er til å stole på og med tanke på å henge med i toppstriden hele veien inn, sier Petter Myhre.

Han peker på begge klubbers nylige smeller, mot henholdsvis Leicester i Premier League og Bayern München i Mesterligaen, som grunner til at vi kan få en kanonkamp lørdag.

– Begge parter er revansjesugne, men særlig Liverpool føler at de, som mot topplag ellers, har et underdog-stempel. Nå skal de vise fotballverdenen at de er et mye bedre fotballag enn det de fremstod som i Leicester, så inngangen her er at begge lag har litt kniven på strupen.

– Det blir høyt tempo og mye trøkk, men hvorvidt det ender i målsjanser og mål det vet vi jo ikke. Men sannsynligheten er stor for at vi får en underholdende kamp, med to lag som er bedre framover enn bakover. Spesielt Liverpool har store problemer med å holde nullen, så sånn sett borger dette fir at den offensive kvaliteten skal gå seirende ut, sier TV 2s ekspert.

Øyvind Alsaker er enig, og lister også opp noen av de samme grunnene til at vi kan få en ny klassiker lørdag.

Sesongens første møte (3-4) viste jo at disse to lagene fremdeles «står godt» til hverandre, så er det kampen om topp-fire og Liverpools behov for å slå tilbake. I tillegg er det Klopps behov for å opprettholde den suverene statistikken mot de andre topplagene i en vanskelig tid, sier han.

Slik skaffer du deg tilgang til Premier League!

Vil du være manager? Spill Fantasy Premier League

Ingen oppgjør har flere hat trick
Klopps Liverpool er nemlig ubeseiret mot de andre topplagene denne sesongen, og selv om de tapte forrige kamp mot Leicester er det en helt annen verden når motstanden er sterk og arenaen heter Anfield.

Les også: God mot de gode og dårlig mot de dårlige: - Det har med mental styrke å gjøre

Alsaker har selv mange minnerike oppgjør bak seg når disse to lagene har møttes. Han kommenterte 3-4-oppgjøret på Emirates i august, og ser fram til potensielt mange nye scoringer denne helgen.

– Ingen Premier League-oppgjør har hatt flere hat trick. Blant de møtene jeg husker best er Fowlers rekordraske hat trick i 1994, som nå er slått av Sadio Mané, 4-4 på Anfield i Arsjavins store kamp, og kanskje særlig Arsenals 4-2 seier på Highbury da «The Invincibles» slo tilbake etter to cupexiter på en uke og Henry leverte hat trick, sier Alsaker.

Alle disse kampene er med på listen vi her presenterer med ti av de mest minnerike oppgjørene mellom lagene opp gjennom historien:

1. Liverpool-Arsenal 0-2, 26. mai 1989
I en av tidenes mest dramatiske sesongavslutninger møttes de to gigantene til dyst i en hengekamp etter at den ordinære sesongen var avsluttet. Hillsborough-tragedien gjorde at det opprinnelige oppgjøret ble utsatt, og i stedet møttes de altså fredagen i uken etter at alle de andre hadde spilt ferdig.

Liverpool ledet ligaen med tre poeng og bedre målforskjell, hvilket betød at gjestene fra London måtte vinne med to mål om de skulle bli mestere i England for niende gang. Alan Smith gav George Grahams lag ledelsen like etter pause, før Michael Thomas skrev seg inn i historiebøkene da han scoret det avgjørende målet på overtid.

Les også: Arsenal-stjernen til TV 2: – Det var større enn City i 2012

2. Arsenal-Liverpool 1-2, 12. mai 2001
Tidenes første FA-cupfinale på utenomengelsk jord ble et dramatisk oppgjør mellom to av datidens største lag. Liverpool vant både ligacup og UEFA-cup samme sesong, mens Arsenal kun hadde Manchester United foran seg på Premier League-tabellen. Dessverre for Arsène Wenger skulle det dog bli andreplass også i den gjeveste av cupene etter dramatiske sluttminutter på Millennium Stadium i Cardiff.

Det så imidlertid ikke slik ut da Fredrik Ljungberg sendte Arsenal i ledelsen snaut 20 minutter før slutt, men en ung superstjerne på motsatt side tok ansvar. Michael Owen utlignet først sju minutter før slutt, før han deretter scoret seiersmålet da han løp fra londonernes forsvar og ble matchvinner med en vakker variant. Senere samme fikk Owen Gullballen, som bevis på at han var Europas beste spiller det året.

3. Liverpool-Arsenal 3-0, 28. august 1994
I den første halvdelen av tiåret i forveien var det en helt annen ung superspiss som herjet i Liverpool-drakten. 19 år gammel var Robbie Fowler allerede en het potet da 94/95-sesongen startet, etter tolv ligamål i debutsesongen i forveien. I første serierunde hadde han scoret ett av seks da Crystal Palace ble slått 6-1 i London, og i sin første hjemmekamp for sesongen fortsatte supertalentet å vise seg fra sin beste side.

I løpet av magiske fire minutter og 33 sekunder scoret han alle tre målene bak en sjanseløs David Seaman i Arsenal-buret, en rekord som stod som Premier League-historiens raskeste hat trick helt til Sadio Mané sloden i mai 2015. Totalt scoret Fowler 25 ligamål den sesongen, kun bak Alan Shearer, og Liverpool ble nummer fire. Arsenal endte som nummer tolv i det som er foreløpig siste gang de har havnet på nederste halvdel av tabellen.

VIDEO: Hat trick-rekorden - sekund for sekund

4. Liverpool-Arsenal 4-4, 21. april 2009
En magisk vårdag i 2009 hadde Andrei Arsjavin sin store dag i Arsenal-drakten. Russeren hadde briljert i EM året før, men slo aldri helt gjennom i Premier League. Hadde dog nivået han viste i denne kampen vært representativt for hele hans Arsenal-karriere, ville ettermælet vært et helt annet i dag.

I en utrolig fotballkamp som skiftet leder hele veien, scoret Arsjavin både 1-0-, 2-2-, 3-2- og 4-3-målet, men fikk allikevel ikke med seg tre poeng til London. Både Fernando Torres og Yossi Benayoun scoret nemlig hver sin dobbel, og israelerens siste kom på overtid og spolerte den lille russiske magikerens store dag. Resultatet betød at Liverpool overtok tabellteten i det øyeblikket, men til slutt ble Manchester United for sterke. Rafa Benitez' lag ble nummer to, mens Arsenal endte på 4. plass.

Les også: De nominerte til tidenes ti beste Premier League-kamper

5. Arsenal-Liverpool 4-2, 9. april 2004
Våren 2004 var uslåelige Arsenal i rute til en historisk trippelseier, men en tøff første uke i april tok knekken på drømmen. Først tapte de FA-cupens semifinale mot Manchester United 3. april før de deretter røk 1-2 (2-3 sammenlagt) mot Chelsea i Mesterligaen 6. april. De var dermed et såret dyr da Liverpool kom på Highbury-besøk på langfredag 9. april. Og anført av en enorm Thierry Henry var det i hvert fall ingen tvil om at Arsenal ville gjøre alt for å bevare den ubeseirede rekken i ligaen.

Sami Hyypiä gav gjestene ledelsen etter fem minutter, men Henry utlignet etter en drøy halvtime. Michael Owen sendte gjestene i ledelsen på ny før pause, men i 2. omgang eksploderte vertenes franske stjerner. Først utlignet Robert Pires før Henry satte inn både 3-2 og 4-2 - det første av dem en for historiebøkene. Arsenal gikk sesongen gjennom uten tap og vant sin foreløpig siste ligatittel i overlegen stil, mens Liverpool ble nummer fire.

VIDEO: Thomas Myhre spilte ballen til Henry med vilje - fikk den tilbake

6. Liverpool-Arsenal 5-1, 8. februar 2014
Mens store deler av den norske befolkning satt opptatt med åpningshelgen i OL i Sotsji, der Ole Einar Bjørndalens sprintgull, Marit Bjørgens tårer etter åpningsgullet og Ståle Sandbechs sølv som skulle vært gull preget overskriftene, hadde Martin Skrtel sin store dag i England. I løpet av de første 20 minuttene av oppgjøret på Anfield kjørte et titteljagende hjemmelag under Brendan Rodgers ledelse fullstendig over det som var serielederen før kampstart.

Martin Skrtel scoret både etter 52 sekunder og ti minutter, mens Raheem Sterling og Daniel Sturridge scoret etter henholdsvis 16 og 20. Etter pause la Sterling på til 5-0, før Mikel Arteta reduserte drøyt 20 minutter før slutt fra straffemerket. Arsenal klarte aldri å gjenvinne ligaledelsen, og ble til slutt nummer fire. Liverpool var kandidater helt til siste runde, men snublet som kjent mot slutten og endte som nummer to.

7. Arsenal-Liverpool 2-1, 8. mai 1971
Det tre lagene har møtt hverandre i tre FA-cupfinaler, og sammen med Owen-finalen fra 2001 er det nok den fra 30 år tidligere som huskes best. I 1971 sikret nemlig Arsenal seg «The double», som det første laget i engelsk fotball siden Tottenham ti år i forveien, da Liverpool ble overvunnet på Wembley. Dramatikken var god som i noen finale, for etter 0-0 ved full tid ble det ekstraomganger foran 100 000 tilskuere på en varm ettermiddag i den engelske hovedstaden.

Liverpool gikk ut i hundre, og Steve Heighway gav dem ledelsen i det 92. minutt. Ni minutter senere utlignet Arsenal med et realt rotemål, og selv om man der og da trodde det var George Graham som hadde scoret, viste det seg etterpå at det var Eddie Kelly - som med det leverte tidenes første innbytterscoring i en FA-cupfinale. Drøyt fem minutter ut i 2. ekstraomgang kom matchvinnerscoringen, da Charlie George scoret fra distanse. Hans ikoniske feiring der han ble liggende på gressteppet og ventet på å bli plukket opp av lagkameratene er noe som har brent seg inn i minnene til Arsenal-fans for evig tid.

Les også: Charlie George på liste over de mest bisarre fotballskadene

8. Liverpool-Arsenal 3-6, 9. januar 2007
Cupoppgjør mellom lagene har også bydd på minnerike opplevelser i nyere tid, og selv om ligacupkvartfinalen i 2007 gikk mellom to b-pregede lag så var det likefullt prestisje inne i bildet. Tre dager før hadde Arsenal vunnet 3-1 på samme arena i FA-cupen etter to scoringer av Tomas Rosicky og en av Thierry Henry, men denne tirsdagen fikk de hvile.

Arsenal-angrepet bestod i stedet av Jérémie Aliadiere og Júlio Baptista, som virkelig tok vare på sjansen. Aliadiere satte inn ledermålet etter en snau halvtime, og da eksploderte oppgjøret fullstendig. Robbie Fowler, som hadde returnert til Anfield ett år tidligere, utlignet fem minutter senere, før Baptista overtok showet. I løpet av kampens siste time scoret han fire ganger, i tillegg til å misse et straffespark. Kampens øvrige målscorere het Alex Song, Steven Gerrard og Sami Hyypiä, og dermed endte det 3-6. Liverpool hadde ikke sluppet inn like mange på eget gress siden 1930. Arsenal tapte til slutt finalen i turneringen mot Chelsea.

9. Liverpool-Arsenal 3-3, 13. januar 2016
De siste kampene mellom lagene har alle vært virkelig severdige affærer, og tilsvarende oppgjør forrige sesong var intet unntak. For et drøyt år siden var nemlig Arsenal ligaleder da Liverpool kom på besøk til Emirates i januar, og i en forrykende kamp ble det til slutt ett poeng til hvert lag. Roberto Firmino scoret to ganger før pause, men gjestene slo tilbake og utlignet både ved Aaron Ramsey og Olivier Giroud.

Ti minutter etter hvilen sendte Giroud så Wengers ligaledere i føringen for første gang i oppgjøret, men Joe Allen reddet Liverpool-poeng minuttet før slutt. Ti minutter før slutt hadde Arsenal ledet Premier League med fire poeng, men ved kampslutt skilte kun målforskjellen til Leicester etter at den kommende mesteren hadde scoret et sent matchvinnermål borte mot Tottenham. Til slutt ble Arsenal nummer to, ti poeng bak revene, mens Liverpool endte på 8. plass.

10. Arsenal-Liverpool 3-4, 14. august 2016
Sesongstarten inneværende sesong var ikke noe dårligere, for i åpningsrundens storkamp ble det virkelig levert angrepsspill fra øverste hylle på Emirates. Igjen var det laget som tok ledelsen som skulle ende opp som taperne, da Theo Walcotts åpningsscoring i dag kun er for en parentes å regne i oppgjøret. Philippe Coutinho utlignet med et vakkert frispark like før lagene gikk til pause, før det nok en gang eksploderte etter hvilen.

Adam Lallana satte inn 2-1 før fem minutter var gått av 2. omgang, før Coutinho satte sitt andre for dagen drøyt fem minutter senere. Sadio Manés eventyrlige debutscoring til 4-1 fulgte etter drøye timen, før Arsenal satte inn sluttspurten. Alex Oxlade-Chamberlain reduserte til 2-4 og Calum Chambers til 3-4 kvarteret før slutt, men Jürgen Klopps lag red av stormen og sikret seg tre poengs ledelse til en av tittelrivalene allerede etter en runde.

Les også: (2012:) Dette er tidenes afrikanske Premier League-ellever

Se også: Hva gjorde Jürgen Klopp på Stamford Bridge?

Forut for den 27. Premier League-runden er Arsenal ett poeng foran, men har også en kamp mindre spilt enn sine røde rivaler. I realiteten er det nok Mesterliga-plass de to lagene skal kjempe om de neste tre månedene, ettersom avstanden opp til ledende Chelsea er på 13 og 14 poeng.

Totalt har de to lagene møttes 221 ganger i alle turneringer, hvorav Liverpool har vunnet 84, Arsenal 78 og 59 kamper har endt uavgjort.

Se video med ti av de største kampene øverst. Vi har måttet erstatte to av kampene, pga bildetilfang, og erstattet dem med Peter Crouchs store dag, samt stillbilde fra tidlig tid!