Helseministeren vil rydde opp i IQ-testing

Helseminister Bent Høie (H) ber Helsedirektoratet om å granske saken etter TV 2s avsløringer om feil ved IQ-testen WISC III.

Helseminister Bent Høie finner de siste dagers TV 2-avsløringer om bruken av IQ-tester, som ikke er tilstrekkelig kvalitetssikret for bruk på norske barn, urovekkende.

– Jeg kommer til å invitere Helsedirektoratet til et eget møte om denne saken. Nettopp for å komme til bunn i på hvilken måte kan dette følges opp, sier Høie.

– Det er ubegripelig

Datteren til Merete Henriksen, fikk diagnosen lett psykisk utviklingshemning som 13-åring. Til tross for at hun senere har fått fastslått at diagnosen var feil, får hun ikke slettet den.

– Det er ubegripelig, har Merete Henriksen sagt til TV 2.

Og nå får hun støtte fra helseministeren.

– Hovedregelen er jo at pasienten skal få mulighet til å få slettet den type opplysninger fra journalen hvis de ønsker det og det er grunnlag for det, sier Høie.

– Et grovt overgrep

Lederen for Stortingets helsekomité, Kari Kjønaas Kjos (Frp), mener de som ønsker det må få en ny test.

– Jeg synes faktisk det er et grovt overgrep mot enkeltmennesker, sier Kjos.

– I hvert fall skal de som har bedt om å få en ny test få det med en eneste gang, fortsetter hun.

Helseminister Bent Høie sier hun forstår ønsket.

– I helsetjenesten, hvis man har fått en test som en etterpå har dokumentert ikke har vært rett, så er det et helt rimelig ønske å få en ny vurdering.

– Men er du forberedt på at dette er en type saker som det kan komme erstatningskrav etter?

– Det kan vi jo selvfølgelig ikke utelukke, men for mitt ansvarsområde på dette området, så handler det om oppfølging av helsetjenestens bruk av denne testen og konsekvensene av det. Og de skal jeg nå ta et møte med Helsedirektoratet om, avslutter Høie.