Bjørgen etter nytt VM-gull: – Jeg er imponert over meg selv

Skidronningen i egen klasse – Uhrenholdt Jacobsen tok bronsen.

Marit Bjørgen var overlegen på kvinnenes 10-kilometer klassisk i Lahti. Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok bronsen.

36-åringen var rett og slett utilnærmelig fra første stavtak og kunne juble for sitt andre gull under Lahti-VM - hennes 16. VM-gull totalt.

– Jeg var nervøs fra start, for jeg hadde veldig lyst på dette. Men jeg følte meg god og hadde perfekte ski. Det var et fantastisk løp, sier Bjørgen etter seieren.

Overfor TV 2 Sporten røper Bjørgen at skiene ble helt avgjørende.

– Det var skiftende vær og ting måtte klaffe. Jeg hadde knallski og kunne bare gå rett opp bakkene og gå avslappende på ski, sier hun.

De siste årene har vært en ubetinget suksess for Bjørgen.

– Det har skjedd mye på ti år. Jeg klarte å snu årene etter 2009 og komme tilbake og hatt mange mesterskap med stor suksess. Det er imponerende av meg selv, jeg synes det. Jeg er blitt en voksen dame, og født Marius. Det har vært et litt kronglete år. Men det viser at jeg kan stole på meg selv og at jeg gjør de riktige tingene for å komme meg i form, sier skidronningen.

Hun fikk råd fra idrettspsykolog Britt Tajet-Foxell før gulløpet på 10-kilometeren.

– Det var at jeg bare skulle danse meg frem i løypen og finne flyten, og danse opp bakkene i en bra rytme, røper den ferske gullvinneren.

Kalla startet sterkt
Charlotte Kalla startet sterkt og tok en klar ledelse etter den første halvannen kilometeren - men det var før Marit Bjørgen gikk ut.

Skidronningen tok tidlig en nesten fem sekunders ledelse på Kalla ved første passering. Avstanden økte jevnt og trutt de påfølgende passeringene, og i mål var avstanden til sølvplasserte Kalla hele 41 sekunder.

– Når jeg står før start er jeg så nervøs at jeg nesten lurer på hvorfor jeg gjør dette her. Når jeg er så stor favoritt og vet hvor bra det kan gå, så blir jeg det. Dette er en av distansene jeg hadde sett for meg på forhånd, så det var veldig gøy, sier hun.

Bjørgen mener imidlertid nervøsiteten er et godt tegn.

– Det er nervøsiteten som gjør meg skjerpet, det er bare bra at jeg kjenner på den, sier hun til NRK.

Sesongbeste for Jacobsen
Uhrenholdt Jacobsen gikk sesongens beste løp og med en imponerende avslutning sikret Oslo-jenta seg sin tredje VM-bronse i karrieren, nesten et halvt minutt foran Heidi Weng på fjerde.

– Det er helt rått å få til sesongens beste løp i VM. Det gir bare enda mer selvtillit med tanke på det å toppe form til de viktige løpene, sier bronsevinneren.

30-åringen sier denne medaljen smaker like godt som VM-gullet på samme øvelse i 2007.

– Akkurat nå kjennes det som noe av det største jeg har gjort. Det er ti år siden jeg tok gull i Sapporo, men det ligger hardere jobb bak denne medaljen, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Ingvild Flugstad Østberg endte til slutt på en delt 8. plass sammen med Justyna Kowalczyk.

– Det var en hard start, og jeg ville mye. Jeg hadde lyst å være med, så fikk det holde eller ikke holde, og det holdt ikke. Det var vondt i kroppen i dag, men jeg er glad for at jeg var offensiv, sier Østberg til TV 2.

– I dårlig form
Justyna Kowalczyk hadde heller ingen god dag i sporet og maktet ikke hamle opp med de nordiske jentene på topp tre. Heller ikke Krista Pärmäkoski var i nærheten. Sammen med Flugstad Østberg, endte alle tre over halvannet minutt bak gullvinner Bjørgen.

– Jeg er ikke i så dårlig form som resultatet tilsier i dag. Forholdene var veldig vanskelige, men jeg vet ikke helt hva som skjedde. Sekundene bare rant unna hele veien. Jeg er i bedre form enn det jeg viste i dag, sier Kowalczyk til TV 2.

Den doble gullvinneren fra 2009-VM i Liberec hyller samtidig sin norske rival.

– Bjørgen er veldig sterk. Hun viser hvert eneste år at hun bare blir sterkere. Vi vet ennå ikke hva vi skal gjøre for å få has på henne, men det er godt å ha noen å strekke seg etter, sier polakken.

Dermed fortsetter den norske gullfesten i Lahti-VM på kvinnesiden. Langrennsjentene har tatt fire gull på de fire første konkurransene.