OMSTRIDT: Dersom president Donald Trump får innført sitt ønskede innreiseforbud, kan det gjøre at USA ikke får arrangere fotball-VM.
OMSTRIDT: Dersom president Donald Trump får innført sitt ønskede innreiseforbud, kan det gjøre at USA ikke får arrangere fotball-VM. Foto: AP Photo/Evan Vucci)

Trumps politikk kan knuse USAs VM-drøm

– Om spillere ikke kan komme på grunn av politiske eller populistiske beslutninger, så kan ikke VM spilles der, sier UEFA- og FIFA-topp.

USA er storfavoritter til å få tildelt fotball-VM 2026, men som en følge av president Donald Trumps politikk kan drømmen om å arrangere mesterskapet bli knust.

Dersom presidentens omstridte innreiseforbud skulle bli iverksatt, hevder UEFA-president Aleksander Ceferin at USA kan se langt etter mesterskapet.

– Det vil være en del av evalueringen, og jeg er sikker på at det ikke vil hjelpe USA med å få VM. Om spillere ikke kan komme på grunn av politiske eller populistiske beslutninger, så kan ikke VM spilles der. Det gjelder for USA, men også for alle andre land som vil organisere fotball-VM, sier han til New York Times.

KRITISK TIL INNREISEFORBUD: UEFA-president Aleksander Ceferin mener det kan sørge for at USA ikke får tildelt fotball-VM.
KRITISK TIL INNREISEFORBUD: UEFA-president Aleksander Ceferin mener det kan sørge for at USA ikke får tildelt fotball-VM. Foto: Martial Trezzini

Det er heller ikke bare spillere som skal kunne ta seg til det landet som arrangerer VM.

– Det samme gjelder for fans og journalister, så klart. Det er VM, og de skal kunne være i stand til å være tilstede, uavhengig av nasjonalitet. Men la oss håpe at det ikke skjer, sier Ceferin.

Avgjøres i 2020
Ceferin er ikke bare sjef for Det europeiske fotballforbundet. Han er også visepresident i FIFA, som arrangerer fotball-VM.

Det amerikanske fotballforbundet ønsket ikke å kommentere Ceferins uttalelser til New York Times, som er blant avisene Donald Trump har langet ut mot ved flere anledninger.

De som ønsker å arrangere VM i 2026 må levere sin søknad innen desember 2018. Deretter følger en 13 måneder lang evalueringsprosess, før arrangøren blir valgt på FIFA-kongressen i mai 2020.

– Ville se arrogant ut
VM i 2026 blir det første mesterskapet som består av 48 lag. I dag er det 32 som deltar i VM.

Hvor mange plasser hvert forbund får er ventet å bli avgjort 30. mars, og ifølge Ceferin er kravet til UEFA klinkende klart.

– 16 lag og hvert europeiske lag i forskjellige grupper, det er det vi vil insistere på. De andre diskuterer fremdeles. Det kommer til å skje, ellers vil vi gjøre ting ganske komplisert, sier UEFA-presidenten, som avslører at andre europeiske land har ønsket enda flere plasser.

– To eller tre av våre medlemsland har foreslått for meg at vi spør om 20 eller 24 lag, og om vi må nøye oss med 16, så ok. Men jeg vil ikke forsøke å presse det. Jeg sa at vi burde være realistiske. Å si at vi ønsker halvparten av lagene i VM ville se arrogant ut for meg, sier Ceferin.