LANDSLAGSLEGET: På bildet, som ble tatt i Ruka, står Charlotte Kalla med den svenske landslagslegen Per Andersson (t.v).
LANDSLAGSLEGET: På bildet, som ble tatt i Ruka, står Charlotte Kalla med den svenske landslagslegen Per Andersson (t.v). Foto:  Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix

Sverige etter astmamøte: – Vi er nok ensomme om dette

Sverige føler seg alene etter landslagslegenes astmamøte i VM.

En lang rekke av landslagslegene i langrenn møttes i Lahti mandag for å snakke om astmamedisinering og bruk av forstøver-apparat. Svenskene har de fleste mot seg.

Vidar Løfshus var eneste ikke-lege på samlingen. Der ble det diskusjoner og innlegg fra medisinske eksperter på området.

– Vi er ganske alene. Det er ulike oppfatninger, sier den svenske landslagslegen Per Andersson til Aftonbladet etter møtet.

– Holder andre nasjoner med Sverige?

– Vi er nok ensomme om dette, men jeg føler meg trygg på den diskusjonen vi har hatt.

I en fersk rapport slapp norsk langrenn unna hard kritikk for sin bruk av astmamedisin. En rekke norske løpere benytter slik medisin.

Forstøver-apparatet er med den norske troppen til VM. Den brukes nå bare til å inhalere saltvannsoppløsning. Dette er for å forebygge problemer med luftveiene.

Svenskene har også vært meget kritisk til bruken av denne.

Den svenske professoren i lungemedisin, Kjell Larsson, holdt en forelesning mandag. Etter møtet sa han at det var den svenske modellen, der man ikke bruker forstøver eller såkalte pustemasker, man kan stille spørsmål ved.

Larsson var en del av granskningsutvalget som så på medisinbruken i norsk langrenn.

(©NTB)