POPULÆR: Besøkende flokker seg rundt den nye utgaven av Nokia 3310 under Mobile World Congress i Barcelona.
POPULÆR: Besøkende flokker seg rundt den nye utgaven av Nokia 3310 under Mobile World Congress i Barcelona. Foto: Emilio Morenatti/AP

nostalgi og nye toppmodeller:

Her er de frekkeste dingsene fra verdens største mobilmesse

Flere av de store mobilprodusentene lanserte nye toppmodeller under MWC-messen i Barcelona. I tillegg er noen gamle klassikere tilbake i ny drakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken arrangeres verdens største mobilmesse, Mobile World Congress (MWC), i den spanske storbyen Barcelona. Her møtes operatører, leverandører og mobilprodusenter.

I forbindelse med messen har også de fleste store mobilprodusentene lansert nyheter.

Kommer snart med toppmodell

Den sørkoreanske teknologigiganten Samsung fikk mye oppmerksomhet da det i fjor høst ble full stans i produksjonen av toppmodellen Samsung Galaxy Note 7. Årsaken var at eiere over hele verden opplevde at telefonene eksploderte, noe som også førte til et forbud hos flyselskaper som SAS og Norwegian.

Det som skulle bli en stor salgssuksess for mobilgiganten endte derfor med å bli en stor skandale. Produsenten måtte tilbakekalle 2,5 millioner solgte smarttelefoner, noe som tilsvarte et økonomisk tap på over 41 milliarder kroner.

Det har lenge gått rykter om selskapets neste toppmodell, Samsung Galaxy S8. Giganten viste ikke frem noen nye telefoner under MWC-messen, men kom likevel med en liten avsløring: Galaxy S8 vil bli avduket på en pressekonferanse i New York den 29. mars.

Selskapet har også publisert en liten video for å tease pressekonferansen, uten å avsløre mange detaljer. Det ryktes imidlertid at telefonen vil komme i to ulike størrelser og at den såkalte hjem-knappen vil forsvinne. Det vil heller ikke overraske om telefonen får to kameraer på baksiden, slik som Apples toppmodell iPhone 7 plus. I tillegg kan telefonen få 4K-skjerm, skriver teknologinettstedet CNET i en oppsummering av ryktene.

STAND: Publikum samlet seg på Samsungs stand under MWC mandag.
STAND: Publikum samlet seg på Samsungs stand under MWC mandag. Foto: Emilio Morenatti/AP

Lanserte «blyant»

Sørkoreanerne dro imidlertid ikke til Barcelona helt uten nyheter. Selskapet viste frem to nye nettbrett, Galaxy Tab S3 og Galaxy Book.

NETTBRETT: Samsungs Mark Notton viser frem Samsung Galaxy Tab S3
NETTBRETT: Samsungs Mark Notton viser frem Samsung Galaxy Tab S3 Foto: Eric Gaillard/Reuters

Galaxy Tab S3 er et Android-basert nettbrett med en skjerm på 9,7 tommer. Galaxy Book er Windows 10-basert og kommer i to utgaver, én med skjerm på 10 tommer og en med skjerm på 12 tommer. Begge kommer med en ny versjon av Samsungs S-Pen. I tillegg har nettbrettene mulighet til å vise HDR-bilder. Produsenten kommer naturligvis også med et avtakbart tastatur til modellene.

VR: En mann tester Samsungs VR-headset under messen.
VR: En mann tester Samsungs VR-headset under messen. Foto: Emilio Morenatti/AP

Men kanskje mest overraskende var det at giganten viste frem en slags blyant.

Nærmere bestemt er det snakk om en utgave av S-Pen som har samme design som den klassiske blyanten Noris fra den tyske produsenten Staedtler. Du husker garantert denne fra barndommen. Samsungs utgave vil imidlertid fungere med selskapets Galaxy Tab S3, og den kan registrere 4096 forskjellige nivåer av trykkfølsomhet.

GAMMEL KJENNING: Dette er Samsungs tekno-blyant. Den ser kanskje kjent ut? Foto: Produsenten
GAMMEL KJENNING: Dette er Samsungs tekno-blyant. Den ser kanskje kjent ut? Foto: Produsenten

Flere nostalgi-duppeditter

Det er flere som drar nostalgi-kortet under dingsemessen. Allerede søndag viste Nokia frem en moderne utgave av den gamle klassikeren Nokia 3310.

– Den har 22 timer taletid og en måneds standby-tid, lovet direktør Arto Nummela under presentasjonen.

I tillegg får telefonen mobilspillet «Snake» og radio, noe helt sikkert vil få enkelte til å mimre tilbake til 2000-tallet.

Men Nokia 3310 er ikke den eneste nye mobilen med knapper. Du husker kanskje Blackberry-telefonene? Det kanadiske mobilmerket ble riktignok aldri spesielt store her hjemme, men var kjent for sine telefoner med stort tastatur og for høy sikkerhet. Den kinesiske produsenten TCL har overtatt produksjonen av telefonene, og kommer nå med mobilen Blackberry Keyone. Telefonen kjører velkjente Android Nougat, men har i tillegg sikkerhetsløsninger fra Blackberry. Den får en touchskjerm på 5,5 tommer, men også et fullt tastatur i fysisk format, skriver Reuters.

BLACKBERRY: En mann fikler med Blackberry Keyone.
BLACKBERRY: En mann fikler med Blackberry Keyone. Foto: Manu Fernandez/AP

TCL står også bak Alcatel-telefonene. Er du glad i blinkende dioder, er Alcatel A5 LED noe for deg. Denne rimelige modellen har nemlig et LED-deksel, det vil si et deksel utstyrt med led-lys. Lyset kan programmeres slik at fargen matcher klærne dine, eller gi deg beskjed om en ny melding, ifølge PCmag.

FARGEKLATT: Med Alcatel A5 LED kan du selv endre fargen på dekslet. Foto: Produsenten
FARGEKLATT: Med Alcatel A5 LED kan du selv endre fargen på dekslet. Foto: Produsenten

Klokke-bonanza

Nokia lanserte også de relativt enkle smartmobilene Nokia 6, Nokia 5 og Nokia 3 på mobilmessen i Barcelona. Men det velkjente Nokia-navnet blir også å finne på smartklokker i fremtiden. Finnene har nemlig kjøpt opp Withings, kjent for helserelaterte smartdingser. Dermed har de varslet at de vil bytte ut Withings-navnet med Nokia-logoen i fremtiden.

SMARTDINGSER: Nokia-navnet vil snart dukke opp på smartklokker og andre dingser. Foto: Produsenten
SMARTDINGSER: Nokia-navnet vil snart dukke opp på smartklokker og andre dingser. Foto: Produsenten

Men Nokia blir på ingen måte alene på smartklokke-markedet. LG har allerede lansert sine klokker som kjører Android Wear 2.0, og nå følger kineserne etter. Huawei har vist frem sine nye smartklokker, Watch 2 og Watch 2 Classic. Om bord finnes GPS, pulsmåler, NFC-teknologi og to dagers batteritid. I tillegg vil det komme en egen strømsparingmodus, noe skal kunne holde klokkene gående i 25 dager. The Verge skriver dessuten at det kommer en egen Porsche-utgave.

KLOKKELANSERING: Richard Yu viser frem Watch 2.
KLOKKELANSERING: Richard Yu viser frem Watch 2. Foto: Paul Hanna/Reuters

Flere toppmodeller

Huawei, for mange kjent for sine relativt prisgunstige telefoner, viste også frem sin toppmodell P10 og P10 Plus med skjermer på 5,1 og 5,5 tommer. kineserne har lagt stor vekt telefonenes fotoegenskaper. Begge kommer nemlig med to kameraer på baksiden, som kan ta bilder med en oppløsning på hele 20 megapiksler. I tillegg har kameraet på forsiden 12 megapiksler, noe som bør være tilstrekkelig for de fleste selfies. Kameraene er dessuten laget i samarbeid Leica.

FARGERIK: P10-modellene kommer i åtte forskjellige farger.
FARGERIK: P10-modellene kommer i åtte forskjellige farger. Foto: Paul Hanna/Reuters

Sørkoreanske LG har også lansert et nytt flaggskip, nemlig G6. Litt spesielt er det at denne telefonens skjerm er i 18:9-format, det vil si at skjermen er dobbelt så lang som den er bred. Den kan også vise HDR-videoer.

UVANLIG FORMAT: Skjermen på LG G6 er litt lengre enn vanlig.
UVANLIG FORMAT: Skjermen på LG G6 er litt lengre enn vanlig. Foto: Albert Gea/Reuters

Japanske Sony har også presentert nye toppmodeller, Xperia XZ Premium og Xperia XZS. Kameraoppløsningen er redusert fra forgjengerens 23 megapiksler til 19 megapiksler. Til gjengjeld er pikslene større, noe som skal gi kameraet bedre bilder i dårlig lys, ifølge blant annet CNET. Premium-modellen kan også filme med hele 960 bilder i sekundet, noe som gir «supersakte film».

SONY-KONGE: Sony viste frem nye utgaver av Xperia XZ under messen i Barcelona.
SONY-KONGE: Sony viste frem nye utgaver av Xperia XZ under messen i Barcelona. Foto: Emilio Morenatti/AP