SENDES TIL «HØGGER'N»: Fullt brukbare FM-radioer havner på landets gjenvinningsstasjoner på grunn av overgangen til DAB+. Bildet er fra Bodø i januar. Foto: Andreas Dahlmo/TV 2
SENDES TIL «HØGGER'N»: Fullt brukbare FM-radioer havner på landets gjenvinningsstasjoner på grunn av overgangen til DAB+. Bildet er fra Bodø i januar. Foto: Andreas Dahlmo/TV 2

Vil sende norske FM-radioer til Afrika

FM-radioer som blir ubrukelige i Norge, kan nå få et nytt liv i andre land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Millioner av FM-radioer i norske hjem og hytter må skiftes ut når de riksdekkende radiostasjonene i løpet av året går over til å sende på DAB+.

Berget av fullt fungerende FM-radioer har så langt blitt henvist til skroting og resirkulering ved landets gjenvinningsstasjoner. Nå har renovasjonsselskapet IVAR tatt grep og starter radio-innsamling i Rogaland.

Det var NRK som først meldte om saken mandag.

Egne radio-dunker

– Det er meningsløst at så mange radioer skal skrotes. Gjenvinning er vel og bra, men det aller beste i miljøperspektiv er å forlenge produktets levetid, sier Tord Fjelflaat, assisterende avdelingsleder for gjenvinning hos IVAR til TV 2.

Mandag begynner selskapet å sette ut egne dunker for brukte FM-radioer på gjenvinningsstasjonene i Stavanger, Sandnes, Jær-kommunene og Ryfylke-kommunene. IVAR (Interkommunalt vann, avløp og renovasjon) leverer tjenester til 320.000 innbyggere i Rogaland.

IVAR leverer elektronisk avfall til selskapet Norsirk, som sørger for forsvarlig håndtering av elektronisk avfall, emballasje og batterier. Administrerende direktør Stig Ervik i Norsirk sier de vil teste alle radioene for å forsikre seg om at de er brukbare og så finne et marked for dem i utlandet.

– Vi har ikke noe marked ennå vi kan fortelle om, men basert på responsen er jeg trygg på at dette vil ordne seg, sier Ervik til TV 2.

Kan havne i Afrika

Både Europa, Afrika og andre kontinenter er mulige markeder. For Norsirk er det viktig å gjøre gode avtaler for å være trygg på at radioene ikke ender opp på det illegale markedet.

Mange av radioene bør få et nytt liv, mener Ervik, og roser IVAR for initiativet.

– Det er ressurssløsing om vi ikke prøver gjenbruk før gjenvinning. Vi har sagt at markedene kan få disse radioene veldig rimelig. Det ligger ikke penger i dette for oss, men det er bra for oss og bra for miljøet, sier Ervik.

Ubrukte radioer ender på fyllinga

Det nasjonale FM-nettet i Norge stenges i løpet av 2017. I Nordland gikk de riksdekkende radiokanalene over til DAB+ 11. januar. 8. februar slukket NRKs kanaler å sende på FM i Trøndelag og i Møre og Romsdal. Innen året er omme, vil NRK og de andre riksdekkende kanalene være borte fra FM-nettet i hele landet.

TV 2 har tidligere fortalt hvordan splitter nye FM-radioer ble kastet i Bodø etter at radioen ble digitalisert tidligere i år.

– Her ser du at plasten fortsatt sitter fast enda. Den er ikke pakket ut. Helt utrolig, sa Bernt Olaf Karlsen på gjenvinningsstasjonen IRIS, mens han rev av plasten som beskyttet dekselet på radioen.

Riktignok finnes det utstyr for å bygge om gamle radioer til å motta digitale DAB+-signaler, men salgsleder Thomas Horn hos OBS på City Nord i Bodø sa til TV 2 at få velger slike løsninger.

– Det blir nok en komponent å ta vare på, så folk velger heller å kjøpet nytt, sa Thomas Horn, salgsleder hos OBS på City Nord i Bodø.

Enormt potensiale

Hvor mange FM-radioer som finnes i Norge er usikkert. Anslagene varierer fra 8 millioner til 20 millioner. Tord Fjelflaat mener en innsamlingsordning burde vært klar rundt nyttår. Nå håper han at flere følger IVARs eksempel.

– Jeg håper alle andre kommuner i Norge tar etter og gjør det samme så vi kan få til et nasjonalt løft, sier Fjelflaat.

Stig Ervik sier at alle kommuner som ønsker å sparke i gang en tilsvarende ordning, kan ta kontakt med Norsirk.