FIKK GJENNOMGÅ: USAs president Donald Trump var en hett tema under nattens Oscar Awards i Los Angeles. Programleder Jimmy Kimmel var blant de som vitset i fleng om Trump.
FIKK GJENNOMGÅ: USAs president Donald Trump var en hett tema under nattens Oscar Awards i Los Angeles. Programleder Jimmy Kimmel var blant de som vitset i fleng om Trump.

OSCARS 2017:

Slik fikk Trump gjennomgå på Oscar-prisutdelingen

– Dette blir sendt i 225 land – som alle hater oss, sa Oscar-programlederen Jimmy Kimmel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med få Trump-tilhengere på nominasjonslista, var det duket for svært politisk natt under årets Oscar-prisutdeling.

Årets prisutdeling var ventet å bli den mest politiske noen sinne. Og det stemmer nok at utdelingen i år vil huskes mer for det som ble sagt, enn hvem som vant, og hvilke antrekk stjernene dukket opp i.

– Vi er et splittet land

Det begynte allerede i programleder Jimmy Kimmels åpningsord.

– Akkurat nå er det millioner av amerikanere som ser på, og rundt omkring i verden blir dette sendt i 225 land – som alle hater oss. Jeg synes det er fantastisk, sier Kimmel.

– Som dere vet, er vi et splittet land nå. Alle har rådet meg til å si noe som kan samle landet. La oss bare si noe klart: Jeg klarer ikke det. Det er bare én «Braveheart» i dette rommet, og han kan ikke forene oss heller, sa Kimmel, og pekte mot Mel Gibson, som satt i salen.

– Jeg vil også takke Trump. Husker dere i fjor, da man mente at Oscars var rasistisk? Det er borte, takket være han, sier Kimmel, og trekker på skuldrene.

Han sa også at man antagelig kunne lese takketalene om igjen i caps look på Trump sin Twitter.

Leste opp politisk uttalelse

BOIKOTTET OSCARS: Den prisvinnende regissøren Asghar Farhadi holdt premiere i London søndag kveld. l
BOIKOTTET OSCARS: Den prisvinnende regissøren Asghar Farhadi holdt premiere i London søndag kveld. l Foto: Neil Hall

Det gikk heller ikke ubemerket hen at en av de nominerte, den iranske The Salesman-regissøren Asghar Farhadi, uteble fra prisutdelingen på grunn av Trumps kontroversielle innreiseforbud som har rammet syv muslimske land.

Da han vant, ble det ellevill applaus i salen. Det ble lest opp en uttalelse i hans fravær:

– Det er en stor ære å få denne prisen for andre gang. Jeg beklager at jeg ikke er her med dere i kveld. Fraværet mitt skyldes min respekt for folkene i landet mitt, og de andre seks landene som har blitt diskriminert av de lite humane lovene som forbyr oss å komme inn i USA. Det å dele verden inn i to kategorier: «oss» og «våre fiender», skaper frykt, sinne og krig. Filmskapere kan snu kameraene sine mot fordommer og stereotypier mot ulike nasjoner. De kan skape empati mellom oss og de andre – en empati vi trenger mer i dag enn noen gang, lød uttalelsen.

Boikottet prisutdelingen

Riz Ahmed og Felicity Jones deler ut pris. 
Riz Ahmed og Felicity Jones deler ut pris.  Foto: Chris Pizzello

Farhadi har boikottet prisutdelingen, og holdt isteden en premiere på sin nye film utenfor den amerikanske ambassaden i London søndag kveld, sammen med store mengder oppmøtte demonstranter.

Samtidig oppfordret en rekke Facebook-grupper republikanere til å bytte kanal hver gang noen kritiserte Trump, og på den måten «stemme med fjernkontrollen».

Trump selv har vært tydelig på at han ikke ville se årets prisutdeling. Han og førstedame Melania Trump er nemlig verter for en guvernør-middag ved Det hvite hus isteden, melder Trump på sin egen Twitter.

Dedikerte prisen sin til innvandrere

Også makeup-artisten Alessandro Bertolazzi, som står bak sminken i Suicide Squad, viet prisen sin til immigranter.

Da svenske Linus Sandgren vant beste foto med La La Land, kommenterte Kimmel at han beklaget «det som skjedde i Sverige i forrige uke».

– Jeg håper familien din er trygge! sa han, med henvisning til den kjølige stemningen som oppsto da Trump trakk frem Sverige som et eksempel på hva som skjer når man tar i mot for mange innvandrere, og som et eksempel på et land som bruker fake news til å dekke over problemene sine.

– Viktig med mangfold

Og Cheryl Boone Isaacs, overholdet for Oscar-kommiteen, holdt en tale om hvor viktig det er med mangfold, etter den massive kritikken som kom da ingen svarte vant priser i 2016.

– I natt er beviset på at kunst ikke har noen landegrenser, ingen egne språk eller trosretning. Kunst går forbi alle disse tingene, sa Isaacs.

Viet tid til Meryl Streep

Nattens politiske tematikk kom ikke akkurat uventet.

I PUBLIKUM: Jimmy Kimmel spøkte mye med Trumps sinte utspill mot Meryl Streep. Her er hun i salen under prisutdelingen.
I PUBLIKUM: Jimmy Kimmel spøkte mye med Trumps sinte utspill mot Meryl Streep. Her er hun i salen under prisutdelingen. Foto: Kevin Winter

Under Golden Globe-prisutdelingen forrige måned, kom det en rekke utspill mot Trump. Den tydeligste av dem, var Meryl Streeps emosjonelle tale mot den nye presidenten.

Trump svarte med å tvitre om skuespilleren, som han kalte for «en av Hollywoods mest overvurderte skuespillere».

Dette ble også plukket opp av Jimmy Kimmel i kveld, som viet mye tid til å snakke om «den overvurderte» Meryl Streeps 20. Oscar-nominasjon.

– Vi lager filmer for å finne en dypere sannhet om livet og kjærligheten. Sannheten er vanskelig å finne. Men når det skjer på lerretet, vil publikum, uansett hvor de er fra, kjenne det i hjertet sitt, sa Meryl Streep da hun skulle dele ut pris på scenen.

Vil ikke tilbringe tiden sin med journalister og kjendiser

I helga gjorde også Trump det klart at han ikke ville delta på den årlige pressemiddagen som alle USAs presidenter har deltatt på de siste 30 årene. Pressesekretæren hans gjorde det klart at Trump ikke kommer til å bruke tiden sin på slike tilstelninger.

– Dette er ikke en president som ble valgt for å tilbringe tiden sin med journalister og kjendiser. Dette er en president som gikk til valg på å snakke direkte til amerikanere, og det er akkurat det han kommer til å gjøre, sier Sarah Huckabee Sanders.