Lederen for Word of Faith Fellowship, Jane Whaley, (med en baby i midten) har jerngrep om følgerne sine.  (AP Photo)
Lederen for Word of Faith Fellowship, Jane Whaley, (med en baby i midten) har jerngrep om følgerne sine.  (AP Photo)

Eksmedlem (28) om skrekk-sekten: – De er besatt av sex

Tidligere medlemmer av en amerikansk sekt forteller om ledelsens sex-kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den evangeliske menigheten Word of Faith Fellowship i Nord-Carolina er i medias søkelys etter at 43 tidligere medlemmer har fortalt groteske historier til Associated Press (AP).

Vold, tvang, strengt kontrollert liv og djevelutdrivelser er dagligdags i menigheten som er under totalitært styrt av 77 år gamle Jane Whyley.

Avhører barn om onani

De religiøse lederne kontrollerer alle aspekter av medlemmenes liv. Også det seksuelle. Flere forteller at den religiøse ledelsen er besatt av sex og kontroll av seksuelle tanker og følelser.

De tidligere medlemmene forteller blant annet at barn og tenåringer blir utsatt for timelange avhør om onani.

– De ville vite hvordan jeg onanerte, sier eksmedlem Jamey Anderson (28). Han tilbrakte det meste av barndommen i menigheten.

Når du er barn forstår du ikke hvorfor de slår deg. Du har ikke gjort noe galt, men du tror du er en dårlig person fordi du blir slått i Guds navn, sier Danielle Cordes (22) (AP Photo/)
Når du er barn forstår du ikke hvorfor de slår deg. Du har ikke gjort noe galt, men du tror du er en dårlig person fordi du blir slått i Guds navn, sier Danielle Cordes (22) (AP Photo/) Foto: Ron Irby

– De er besatt av sex. Hvorfor skal man spørre barn om onani? De fleste av oss visste ikke engang hva ordet betydde, sier Anderson til AP.

Seksuelle tanker og samleie ses på som «ugudelig» og «urent». Voksne medlemmer må få tillatelse for å date eller bli gift, og de fleste ekteskap er arrangerte. Selv innenfor ekteskapet må paret få tillatelse til å ha sex.

Alle brudd på dette fører til fysisk straff - djevelen skal drives ut med fysisk kraft, samt høye skrik.

På bryllupsnatten får man lov til å gi ektefellen et kyss på kinnet før man skal snu ryggen til hverandre og sove. Enkelte ektepar må vente i måneder eller år før de får tillatelse til å ha sex med hverandre. Og når de skal ha samleie må det maksimalt vare i 30 minutter i misjonærstilling med lyset av.

Tim Cornelius forlot meningheten i 2013. Han forteller at babyer blit utsatt for fysisk djevelutdrivelse hvis de gråter. (AP Photo/Alex Sanz)
Tim Cornelius forlot meningheten i 2013. Han forteller at babyer blit utsatt for fysisk djevelutdrivelse hvis de gråter. (AP Photo/Alex Sanz) Foto: Alex Sanz

Den religiøse ledelsen bestemmer også når par skal få barn. Før den tid kommer, får ekteparene utdelt kondomer.

Slått helseløs på grunn av forsinket mens

To tidligere medlemmer forteller til AP at en 20 år gammel kvinne ble slått gjentatte ganger av en kirkeleder fordi hun hadde forsinket menstruasjon før hun hadde fått tillatelse til å blir gravid. Kvinnen forklarte at hun aldri hadde hatt sex med ektemannen - de hadde bare kysset. Én gang.

– Det var en av de styggeste avrettelsene jeg så, forteller Rachael Bryant (28) som forlot sekten i fjor.

– Hun begynte å slå henne i brystet. Slo henne i magen og ansiktet. Det fortsatte og fortsatte, forteller hun.

– Flere ganger har jeg sett Jane Whyley spørre folk om de har straffet kvinnene sine nok: «Kastet du henne på gulvet» spør hun. Når personen svarer «Ja, jeg fikk demonene ut», svarer Jane: «Jeg elsker det. Jeg elsker det. Takk, Jesus!», sier Bryant.

Seksuelt misbruk

Det er også flere historier om seksuelt misbruk i menigheten. Tilfellene ble alltid dysset ned. Ingen overgrep ble meldt til politiet.

Leveregler hos Word of Faith Fellowship

 • Man får ikke feire noen høytider eller bursdager
 • Man får ikke se på film, tv eller lese aviser
 • Man skal ikke gå på restauranter som spiller musikk eller serverer alkohol
 • Menn og kvinner må svømme med klær på overkroppen
 • Menn og kvinner må ikke kle av seg på overkroppen utendørs - heller ikke i sin egen hage
 • Menn kan ikke ha skjegg
 • Man får ikke begynne på universitet uten tillatelse
 • Hvis man får tillatelse til å ta utdannelse, må man bare være sammen med andre fra menigheten
 • Den religiøse lederen velger fagene man skal studere
 • Den religiøse lederen bestemmer om du kan kjøpe hus eller bil
 • Medlemmer får ikke bruke Nike-produkter, fordi logoen er hedensk
 • Det er ikke lov å spille brettspill
 • Man får ikke lov til å date uten tillatelse. De fleste ekteskap arrangeres av den religiøse ledelsen
 • Etter ekteskap kan det ta måneder eller år før ekteparet får lov til å ha sex
 • På bryllupsnatta får ekteparet lov til å gi et lite kyss på kinnet. De må snu ryggen til hverandre og sove
 • For alle ektepar gjelder en 30 minutters maksgrense på sex. Man har ikke lov til å drive vorspiel. Lysene må skrus av, og bare misjonærstillingen er tillatt
 • Den religiøse ledelsen gir tillatelse når paret kan få barn, og de deler ut kondomer til de som ikke har fått denne tillatelsen
 • Par som bryter disse reglene kan tvinges til separasjon.

Kilde: Associated Press

AP sitter på et lydopptak der Judy Whaley sier at hun er klar over at en bestemt person hadde forgrepet seg på to gutter i menigheten. Hun gikk aldri videre med saken. Senere forsvarte hun en prest i menigheten som ble dømt for voldtekt av en 13 år gammel jente. «Hun var 13, men så ut som hun var 20» skal Whaley ha sagt.

Hun mente dessuten at jenta var delvis ansvarlig for at overgrepet hadde skjedd fordi familiemedlemmer hadde forgrepet seg på henne tidligere.

Et tidligere medlem forteller at han så Whaley berøre flere tenåringsgutter som bodde i prestens hus på uanstendige måter. Han turte aldri varsle noen om det.

«Homoseksuelle demoner»

Whaley og kirken har fem søksmål hengende over seg per i dag. Et av dem dreier seg om fem kirkemedlemmer som er tiltalt for kidnapping og overfall. De skal ha gitt Matthew Fenner juling i et forsøk på å drive «homoseksuelle demoner» ut av ham 27. januar 2013.

– Jeg trodde jeg skulle dø, sier Fenner til AP. Fire av personene AP har intervjuet bekrefter Fenners historie.

Fenner har forsøkt å få politiet til å etterforske saken i to år, men til slutt fikk han statsadvokaten til å ta saken for en jury, og saken vil komme opp for retten. Den er imidlertid utsatt flere ganger på grunn av juridisk rot. Blant annet forsøkte kirken å bruke advokater som jobbet i et advokatfirma eid av menighetsmedlemmer.

– Janes kjerneverdi er djevelutdrivelse ved vold. Hun kommer ikke til å stoppe før hun er i fengsel, sier Sean Bryant.

– Alle i kirken - spesielt barna - er i fare, sier han.