Det norske laget med Silje Opseth, Daniel Andre Tande, Maren Lundby og Andreas Stjernen var sjanseløse mot de suverene tyskerne. REUTERS/Kai Pfaffenbach
Det norske laget med Silje Opseth, Daniel Andre Tande, Maren Lundby og Andreas Stjernen var sjanseløse mot de suverene tyskerne. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Tyskland med suveren seier i hoppbakken – Norge var aldri i nærheten

Tyskland var utilnærmelige i mikskonkurransen. Norge var aldri med i medaljekampen.

Norge klarte ikke å følge opp sølvmedaljen fra mikskonkurransen i Falun 2015. Det norske laget endte til slutt på femteplass.

Tyskland forsvarte gullet med over 36 poeng ned til Østerrike. Japan tok bronsen.

– Det er aldri gøy å bomme sånn på et skihopp. Det har aldri skjedd før. Det er litt krise. Jeg var nok overanspent og det kokte litt, sier den 17-årige mesterskapsdebutanten Silje Opseth til NRK. Ungjenten leverte et brukbart førstehopp, men misset totalt i andreomgang.

Både Maren Lundby og Daniel-André Tande viste postive tendenser i andreomgangen, men det norske laget var aldri i nærheten av medaljekampen.

Dramatisk oppladning for Norge
Norge fikk ingen ideell start på søndagens mikskonkurranse. Johann André Forfang, som var beste nordmann i lørdagens individuelle renn med sin syvendeplass, var i utganspunktet Norges ankermann søndag. Kort tid før start måtte nordlendingen kaste inn håndkleet grunnet sykdom. Dermed ble Andreas Stjernen hanket inn som vikarierende ankermann.

Middelmådig førsteomgang av Norge
Den 17-årige mesterskapsdebutanten Silje Opseth åpnet konkurransen for Norge. Ungjenten landet på 80.5 meter, noe som var vesentlig bedre enn hva hun presterte i prøveomgangen. Det ble likevel en lang vei opp til de aller beste.

I andrepuljen prøvde Daniel-André Tande å tette luken, men den formsvake 23-åringen hoppet ikke mer enn 91 meter.

Maren Lundby, som endte på fjerdeplass i den individuelle konkurransen, la seg på det samme nivået med 90.5 meter. Det førte til at Norge hoppet seg opp to plasser til en foreløpig femteplass.

Den vikarierende ankermannen Andreas Stjernen dro til med Norges lengste svev i omgangen med sine 91.5 meter. Dermed lå laget fortsatt på femteplassen etter omgangen. Tyskland ledet komfortabelt foran Østerrike og Japan, mens Slovenia lå på fjerde. Norge hadde 18 poeng opp til Slovenia, mens det var omtrent 40 poeng opp til pallen.

Tysklands Andreas Wellinger klinket til omgangens lengste hopp på 99 meter. Dermed lå de regjerende mesterne an til å gjenta bedriften fra 2015.

Skuffende start på andreomgang
I andreomgang klarte dessverre ikke Silje Opseth å følge opp sitt brukbare førstehopp. Debutanten mislyktes totalt i med kun 67.5 meter. Det gjorde at Norge falt helt ned til syvendeplass.

Daniel-André Tande glimtet til med 95 meter i andreomgang, noe som definitivt var et steg i riktig retning for Kongsberg-karen.

– For min del var det en veldig positiv dag, sier Tande til NRK.

Lundby, som for øvrig var den eneste igjen fra sølvlaget i Falun, la også på noen meter i andrehoppet. 93.5 meter ble fasiten. Norge var dermed tilbake på femteplassen før den siste gruppen skulle hoppe.

Ankermannen Andreas Stjernen klarte ikke å følge opp den positive trenden fra Lundby og Tande. Trønderen landet på 91 meter. Norge endte dermed på femteplass, uten å ha vært i nærheten av pallen.

Andreas Wellinger trengte kun å hoppe 80 meter for å sikre seieren for Tyskland. Wellinger hoppet hele 98 meter, og dermed kunne tyskerne slippe jubelen løs for et suverent gull - over 36 poeng foran østerrikerne. Japan tok bronsen.