Iversen falt fra gullet

Emil Iversen sviktet da det gjaldt som mest – falt fra gullet like før mål.

Lahti/Bergen (TV 2):

Johannes Høsflot Klæbo leverte tre suverene etapper, men Emil Iversen falt fra gullet på innspurten. Dermed ble det en meget sur fjerdeplass til Norge på lagsprinten.

Russland tok gull, Italia sølv og Finland bronse.

Etter den siste utforkjøringen kom finske Iivo Niskanen fort bak ledende Iversen. Finnen byttet til det innerste sporet for å komme seg forbi, men det oppfattet nordmannen for sent. Iversen byttet til innersporet og kolliderte dermed med Niskanen, og begge gikk i bakken.

Det var en svært skuffet og selvkritisk Iversen som uttalte seg etter løpet.

– Vi kan ikke ha folk som ikke presterer når det gjelder som mest. Dette hadde aldri skjedd med Petter Northug, sier Iversen, som i tillegg bekreftet at han ville reise hjem fra VM. Hjemreisen ble senere avkreftet av Skiforbundet.

– Det var et uhell. Alle som går sprint vet at man ikke vil ha noen på innersvingen. Det var det jeg tenkte. Han hadde større fart enn hva jeg var forberedt på. Jeg snudde meg bak, og tenkte at han skulle få gå rundt meg på utsiden, sier Emil Iversen til TV 2.

Begge gikk i bakken, Iversen brakk staven og Niskanen fikk dermed ingen konkurranse om bronsen.

– Det er tungt. Kanskje kommer jeg aldri til å glemme det, sier Iversen.

– Vil du si beklager til Niskanen?

– Ja, vi kan vel si beklager til hverandre. Det var aldri intensjonen at vi skulle gå i bakken, sier trønderen.

Se video av det skjebnesvangre fallet øverst i saken. (Video med tillatelse fra NRK)

Sportssjefen beklager
– Vi må bare si unnskyld til Finland, sier sportssjef Vidar Løfshus.

– Var det feil å sette opp Iversen på siste etappe?

– Etterpåklokskap er det enkleste vitenskapen.

– Det var mange som nevnte det på forhånd?

– Det var først og fremst Emils spurtegenskaper vi var på jakt etter. Klæbo skulle rykke fra som han gjorde. Det ble litt snøvær. Det ble litt for liten fordel å kjøre først. Emil var sikkert sliten også.

– Det kan godt hende at vi blir deplassert. Men det bryr jeg meg ikke om så lenge det ikke blir medalje. Jeg er veldig skuffet, sier sportssjefen.

Dermed klarte ikke guttene å følge opp Falla og Wengs gull.

– Det er veldig trist, de så så sterke ut. Jeg får skikkelig vondt av begge to. Det er marerittet. Det kommer til å gå lang tid før de kommer seg over det der, sier Maiken Caspersen Falla til NRK om episoden.

Klæbo: – Jeg føler med Emil nå
Bronsevinneren fra den individuelle VM-sprinten, Johannes Høsflot Klæbo, leverte et nærmest fenomenalt løp i lagsprinten. Med sin karakteristiske teknikk ga han Iversen et strålende utgangspunkt foran avslutningen.

– Jeg er irritert, men jeg føler med Emil nå. Det er sånn det er. Toppidretten er brutal. Vi gjør et bra løp begge to. Å miste en gullmedalje på denne måten er kjipt, sier VM-debutanten til TV 2.

– Jeg hadde gjort akkurat det samme som Emil i den siste svingen. Vi hadde planlagt at vi ikke skulle slippe noen på innsiden. Det er et uhell som kan skje den beste. Jeg mener Finland ikke har noen grunn til å være forbannet, sier 20-åringen.

TV 2-ekspert: – De fleste hadde gjort det samme
Odd-Bjørn Hjelmeset tar Iversen i forsvar etter den uheldige avslutningen.

– Det er vanskelig for Iversen å oppfatte den voldsomme farten Niskanen kommer i. Iversen flytter seg inn og velter samtidig finnen. De fleste hadde gjort akkurat det samme. Jeg vil verken kalle det urutinert eller svakt, sier TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

Han er trygg på at det ville blitt norsk gull, om det ikke hadde vært for fallet.

– Om Iversen hadde holdt seg på beina, så hadde han tatt gullet hjem. Det var fryktelig uflaks. I tillegg brak han staven og hadde dermed ikke mulighet til å sprinte om bronsemedaljen. Det ble uhell på uhell, sier Hjelmeset.

– Hadde det vært en bedre taktikk om Klæbo gikk til sist?

– Nei, jeg vil ikke si det. Klæbo var fantastisk, og jeg syns Iversen også var god. Det er en vanskelig vurdering, men jeg mener det var en grei taktikk. Det er mye tyngre eventuelt å måtte tå inn mye tid på en ankeretappe, sier Hjelmeset.

Fortvilet far
Det ble en vanskelig dag for pappa Ole Morten Iversen i Lahti. Først mistet Sverige medaljen på kvinnesprinten, før hans sønn og Norge endte på samme plassering.

– I dag har jeg hatt en jævlig dårlig dag. Vi fikk ikke medalje på damesiden, Emil mistet medalje for Norge og heller ikke medalje for de norske guttene. En skikkelig ræva dag, sier Sveriges trener og Emil Iversens far.

– Er Emil lei seg?

– Han er helt knekt. Og det er kanskje ikke rart.

– Så du det som skjedde?

– Jeg så det ikke, men jeg oppfattet at det var hans feil. Det gjør det enda verre.

– Hva sier du som hans far?

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg er stolt av ham uansett. I dag gikk det til helvete. Det har det gjort noen ganger før også.

Sprinttreneren: – Finnene var forbanna på oss
Norges sprinttrener Arild Monsen bekrefter til TV 2 at finnene var rasende etter løpet.

– Finnene var forbanna på oss. Vi kan ikke si annet enn at vi beklager, sier Monsen.

Treneren sier også at han er 110 prosent sikker på at han gjorde riktig laguttak og rekkefølge på Klæbo og Iversen.

Iversen ble kalt inn til juryen i etterkant av løpet, men Norge fikk beholde fjerdeplassen.

Klønete semifinale
Herrenes semifinale ble tidvis dramatisk. På Emil Iversens andreetappe hadde 25-åringen to uhell på kort tid. Først mistet han trinsen på staven og måtte ha ny, og like etter falt han på samme sted som Johnsrud Sundby falt på 30 kilometeren lørdag. Iversen klarte likevel å holde følge med teten.

Johannes Høsflot Klæbo gikk prikkfritt på sin tredjeetappe, og dermed kunne Iversen gå ut i ledelse på ankeretappen. Det holdt helt inn, og det norske laget vant dermed sin semifinale.

Slik var finalen
I finalen viste Høsflot Klæbo seg frem fra start av, og 20-åringen tok raskt styringen i tet. Spesielt på sin andre etappe viste trønderen frem sitt forrykende rykk i den lange motbakken. Emil Iversen klarte å holde på ledelsen på sin midtetappe, men russiske Ustjugov var kun litt over sekundet bak. Klæbo fortsatte med sin karakteristiske teknikk opp motbakkene på sin sisteetappe, og avstanden ned til motstanderne bare økte og økte.

Ved starten av ankeretappen hadde Iversen over fem sekunder ned til Finland og Russland. Niskanen og Ustjugov klarte å gå seg opp i ryggen på Iversen, til det som ble en høydramatisk spurtduell.

Niskanen gikk seg helt opp i ryggen til Iversen, og like etter den siste utforkjøringen mistet nordmannen balansen. Dermed fikk han ikke mulighet til å sprinte om gullet. Russland og Ustjugov sikret et nytt russisk gull, mens Italia tok sølv foran Finland.