Liam Guy levde i menigheten fra han var to til han var 27 år. Her er han sammen med kjæresten sin i Charlotte, N.C. (AP Photo/Alex Sanz)
Liam Guy levde i menigheten fra han var to til han var 27 år. Her er han sammen med kjæresten sin i Charlotte, N.C. (AP Photo/Alex Sanz) Foto: Alex Sanz

Liam (29) og 42 andre  flyktet fra religiøs sekt:

– Når babyer gråter, er det ikke på grunn av sult, men fordi de er besatt av djevelen

Menigheten i Nord-Carolina bruker vold og skrik for å banke djevelen ut av folk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra hele verden strømmet disipler til den lille byen i foten av Blue Ridge Mountans i Nord-Carolina for å bli med i fellskaskapet i menigheten, Word of Faith Fellowship.

De lovet evig liv og indre fred, men har istedet fått år med mishandling og frykt i Guds navn, skriver Associated Press (AP).

Vold og demonutdrivelser

AP har møtt 43 tidligere medlemmer i menigheten som forteller om det grepet den religiøse ledelsen hadde på dem - og hva som skjedde hvis den religiøse ledelsen ikke var fornøyd med dem.

Menighetens medlemmer ble regelmessig slått, kvalt, kastet i gulv eller vegger fordi djevelen måtte drives ut av kroppen med vold.

Leder Jane Whaley holder en nyfødt baby i armene i kirken i Spindale, North Carolina. (AP Photo)
Leder Jane Whaley holder en nyfødt baby i armene i kirken i Spindale, North Carolina. (AP Photo)

Ofrene var voksne, tenåringer og barn. Til og med babyer.

– Når barnet gråter er det ikke på grunn av sult eller andre behov. Babyen gråter fordi det er besatt av djevelen, sier Tim Cornelius (44) som forlot menigheten i 2013.

Babyer som gråt ble ristet, skreket til, og av og til klasket til for å drive ut demonene.

Tim Cornelius forlot Word of Faith Fellowship i 2013 etter mer enn 20 år. Han jobber som sykepleier og forteller at babyer som gråt ble sett på som besatt av djevelen. (AP Photo/Alex Sanz)
Tim Cornelius forlot Word of Faith Fellowship i 2013 etter mer enn 20 år. Han jobber som sykepleier og forteller at babyer som gråt ble sett på som besatt av djevelen. (AP Photo/Alex Sanz) Foto: Alex Sanz

– Jeg har sett mange folk få juling opp gjennom årene. Små barn som ble kløpet i ansiktet, kalt satanister, sier Katherine Fetachu (27).

Hun var del av menigheten i 17 år.

Oppmuntret til å straffe hverandre

I klasserommene ble elevene oppmuntret til å slå medelever som dagdrømte, smilte, eller gjorde andre ting som kunne tyde på at de var besatt av djevelen.

– Det var ikke nok å skrike til djevelen, du måtte fysisk slå djevelen ut av folk, sier Rick Cooper (61).

Han var i menigheten i 20 år og fikk ni barn der.

Blant dem var John Cooper som også kom seg ut av sekten. Han forteller om volden i klasserommet, og at de ikke fikk lov til å fortelle om det hjemme. John sier det er viktig at folk får vite hva som foregår i menigheten.

Her er John Cooper som 12-åring. Han forteller at de ble oppfordret til å slå medelever som dagdrømte, smilte eller gjorde andre ting de mente var tegn på at de var besatt av djevelen.(Courtesy John Cooper via AP)
Her er John Cooper som 12-åring. Han forteller at de ble oppfordret til å slå medelever som dagdrømte, smilte eller gjorde andre ting de mente var tegn på at de var besatt av djevelen.(Courtesy John Cooper via AP)

Menighetsmedlemmene får ikke lov til å oppsøke medisinsk hjelp utenfor. Slik kan mishandlingen forbli uoppdaget.

Kvinnelig leder

Word of Faith Fellowship er en evangelisk kirke med 750 medlemmer i USA. De ble grunnlagt i 1979 av den kvinnelige lederen, Jane Whaley, og hennes ektemann Sam. Jane er en tidligere mattelærer med tykk sørstatsdialekt. Hun er nå 77 år gammel, men har et totalitært grep om menigheten.

Dette er noen av reglene i Word of Faith Fellowship

 • Man får ikke feire noen høytider eller bursdager
 • Man får ikke se på film, tv eller lese aviser
 • Man skal ikke gå på restauranter som spiller musikk eller serverer alkohol
 • Menn og kvinner må svømme med klær på overkroppen
 • Menn og kvinner må ikke kle av seg på overkroppen utendørs - heller ikke i sin egen hage
 • Menn kan ikke ha skjegg
 • Man får ikke begynne på universitet uten tillatelse
 • Hvis man får tillatelse til å ta utdannelse, må man bare være sammen med andre fra menigheten
 • Den religiøse lederen velger fagene man skal studere
 • Den religiøse lederen bestemmer om du kan kjøpe hus eller bil
 • Medlemmer får ikke bruke Nike-produkter, fordi logoen er hedensk
 • Det er ikke lov å spille brettspill
 • Man får ikke lov til å date uten tillatelse. De fleste ekteskap arrangeres av den religiøse ledelsen
 • Etter ekteskap kan det ta måneder eller år før ekteparet får lov til å ha sex
 • På brullupsnatta får ekteparet lov til å gi et lite kyss på kinnet. De må snu ryggen til hverandre og sove
 • For alle ektepar gjelder en 30 minutters maksgrense på sex. Man har ikke lov til å drive vorspiel. Lysene må skrus av, og bare misjonærstillingen er tillat
 • Den religiøse ledelsen gir tillatelse når paret kan få barn, og de deler ut kondomer til de som ikke har fått denne tillatelsen
 • Par som bryter disse reglene kan tvinges til seperasjon

  Kilde: Associated Press

De som har snakket med AP sier de nå ser på menigheten som en sekt eller kult. Fortsatt er de redde for Whaley, men sier at de ønsker å snakke ut fordi de har skyldfølelse for å ikke ha gjort mer for å stoppe mishandlingen, og fordi de er bekymret for de om lag 100 barna som fortsatt er i menigheten.

– Total frykt

– Vi lærer å holde mishandlingen for oss selv. Hvis ikke ville vi bli angrepet. Gud kunne kaste deg død i bakken hvis du sviktet kirken. Du lever i total frykt hele tiden, sier Liam Guy (29).

Liam flyktet fra menigheten for to år siden. Han var del av den i 25 år. Det var nesten alt han kjente til.

– Du hadde en sterk leder som kontrollerte alt i livet ditt. Hvor du skulle bo, hvem du skulle snakke med, sier han.

– Man kunne ikke gjøre noe uten tillatelse fra Whaley, og hun hadde folk rundt seg som håndhevet lovene hun laget. Etter en stund klarer du ikke å tenke selv, du bare gjør alt hun sier, sier Liam.

Eksmedlemmene forteller at vold alltid var tilstede. Barn ble fratatt foreldre og plassert i hjemmene til prester. Der ble de slått og utsatt for djevelutdrivelse. Noen fikk ikke lov til å ha kontakt med foreldrene sine på ti år, ifølge AP.

AP har forsøkt å få høre Whaleys side av saken, men hun har takket nei til å bli intervjuet. Hun har tidligere avvist at det foregår mishandling i menigheten. AP har imidlertid lydopptak der man kan høre at hun sier hun vet om seksuell mishandling av noen gutter - uten at dette ble tatt videre til politiet.