Løfshus om Brå-sammentreffet: – Det er mer mellom himmel og jord enn du og jeg aner

Men det var for seint da Vidar «Bogen» Løfshus fikk gitt staven til Martin Johnsrud Sundby.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et desperat forsøk på å ta sitt første VM-gull gikk det galt for Martin Johnsrud Sundby på lørdagens 30 km med skibytte.

Nordmannen falt, staven brakk og Sergej Ustjugov stakk av med gullet. Dermed måtte Sundby ta til takke med sølv - og det på en svært spesiell dato i norsk skihistorie.

For nøyaktig 35 år tidligere ble Oddvar Brå rammet av samme uhell som Sundby. Brå og Sovjetunionens Aleksandr Zavjalov kjempet en durabelig kamp på siste etappe på stafetten i VM 1982. Zavjalov tråkket på staven til Brå, noe som førte til at den brakk.

– Ikke Terje Bogen
Da staven brakk var det Terje Bogen som ga ham en ny stav. Bogen løp seg samtidig inn i den norske idrettshistorien som mannen som ga Oddvar Brå en ny stav.

I Lahti var det landslagssjef Vidar Løfshus som ga Sundby en ny stav.

– Det var i hvert fall ikke Terje Bogen, smiler Løfshus.

– Det var jeg som ga staven. Det så ut som om Sundby fikk staven mellom beina. Det er umulig at en stav skal holde når man tråkker på den på den måten. Det virket som han mistet et stavtak og kom i ubalanse, sier Løfshus.

Det var nesten for utrolig at Sundby skulle oppleve det samme som Brå 35 år seinere.

– Men det er mer mellom himmel og jord enn du og jeg aner, sier Løfshus.

Har bare sett episoden på storskjerm
Ustjugov tror han ville tatt Sundby på oppløpet uansett. På medaljeseremonien lørdag kveld innrømmet Røa-løperen at oppgaven han sto overfor var formidabel.

– Jeg gikk all in for å ta verdens beste skiløper. Det er sannsynligheten liten for at jeg hadde klart uansett, men jeg gjorde et forsøk. Jeg hadde en utrolig utfordrende oppgave på den siste kilometeren. Så ærlige skal vi være. Oppgaven var ikke umulig, men veldig, veldig stor. Jeg gjorde et forsøk. Det hadde vært bedre å tape på oppløpet enn slik jeg gjorde, sier Sundby, som ikke har tenkt å dvele med episoden.

– Jeg så det kun én gang på storskjermen på stadion. Det tror jeg holder for resten av livet, sier han.

Sundby står fortsatt uten individuelt mesterskapsgull. Han får en ny og svært god mulighet til å bryte gull-barrieren på onsdag. Da er det 15 km klassisk.

– Jeg har brukt opp én mulighet. Men jeg gleder meg over et veldig bra og spennende løp. Jeg gikk et veldig godt løp, men ødela for meg selv mot slutten.

I dag er det lagsprint på programmet. Ustjugov skal gå for Russland. Det blir med andre ord noe å bryne seg på for Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen. Løfshus tror det er mulig å knekke russeren.

– Vi går for gull hver dag. I går var vi svært nær. Men det hadde blitt tøft mot Ustjugov i spurten. Han er «bjønnsterk». Ustjugov er en russisk bjørn. Vi får se om vi klarer å ta ham i dag, sier han.