Oddvar Brå: – Martin har det nok ikke godt nå

I et desperat forsøk på å ta sitt første VM-gull gikk det galt for Martin Johnsrud Sundby. 32-åringen brakk staven i siste motbakke før mål.

Gullduellen mellom Martin Johnsrud Sundby og russiske Sergej Ustjugov ble avgjort i siste motbakke.

Nordmannen falt, staven brakk og Sergej Ustjugov stakk av med gullet.

Se uhellet i videovinduet øverst! (Video med tillatelse fra NRK).

Dermed måtte Johnsrud Sundby ta til takke med sølv - og det på samme dag som Oddvar Brå ble rammet av samme uhell i 1982.

– Utgangspunktet var ikke helt likt, men det er nok like jævlig for det. Det var ikke fysisk kontakt, slik som det var med meg og russeren. Jeg kom tilbake i posisjon, og dramatikken forsatte helt til mål. Her fikk jo ikke Martin prøve seg mer, sier Oddvar Brå til TV 2 Sporten.

– Hvordan tror du Martin har det nå?

– Han har det nok ikke godt. Men det er lov å være forbannet og fortvilet. Så må man på en måte starte med blanke ark igjen. Det henger nok i til i morgen, dette, så må han begynne å konsentrere seg om nye oppgaver, sier Brå.

Oddvar Brå føler med Johnsrud Sundby etter at dagens VM-gull glapp.
Oddvar Brå føler med Johnsrud Sundby etter at dagens VM-gull glapp. Foto: Olsen, Geir

– Slik er idretten
Den tidligere langrennsløperen brakk staven på samme dato under VM i Oslo for 35 år siden. Norge tok delt gull med Sovjetunionen på stafetten. Det skjedde i duell med Aleksandr Zavjalov på den siste etappen.

Johnsrud Sundby prøvde ved to anledninger å gå fra den russiske bjørnen før oppløpet, og på det siste gikk det galt.

Idet nordmannen satte inn et rykk i siste bakke, kunne det se ut som at han traff den ene skia med staven, slik at den brakk.

Dermed kunne Ustjugov gå alene over mållinjen.

– Vi får vel aldri svar på om han kunne klart det. Ustjugov er sterk. Men det er veldig synd at det skulle bli avgjørende. Slik er idretten, forteller Brå.

– Tror du han kommer raskt tilbake, eller er dette noe som kan irritere en langrennsløper over lang tid?

– Han kan ikke gå rundt å irritere seg. Da vil det gå utover det som kommer. Det er viktig å legge dette bak seg. Martin har hatt opp- og ned-turer før. Jeg er ganske sikker på at han takler dette profesjonelt.

– Det er ikke noe mer å gjøre med det. Det er fortsatt et par konkurranser til for Martin. Det bør være muligheter for Sundby på femmila, blant annet. Og det er Ustjugov sin svakeste distanse. Og han vil trolig være sliten. Det var veldig kjedelig og vondt å se at det blir avgjort på denne måten.

– Til å klø seg i hodet av
Det var en tydelig skuffet nordmann som møtte pressen etter at VM-gullet glapp.

– Det er jaggu til å klø seg i hodet av. Jeg får polstre stavene og holde meg på beina resten av mesterskapet, sier Sundby til TV 2.

Landslagstrener Tor Arne Hetland skulle helst sett de to konkurrentene side om side inn mot mål.

– Dessverre knakk Martin staven. Det skjedde, og vips så ble det avgjort i den siste bakken i stedet for på de siste 100 meterne.

– Det er på dagen 35 år siden Brå brakk staven?

– Det er nesten ikke mulig.

– Hvor var du da Brå brakk staven?

– Jeg lå hjemme på Helleland på gulvet. Jeg tror jeg banket i bordet i peisestuen og syntes ikke det var noe særlig, sier Hetland.

– Det er mange som har spurt meg om det i dag. Det er ikke noe artig statistikk å følge opp, sier Johnsrud Sundby selv.