Johnsrud Sundby brakk staven i siste motbakke – Ustjugov tok gullet

Gullduellen ble avgjort i siste motbakke. Johnsrud Sundby brakk staven i det siste rykkforsøket.

Lahti/Bergen (TV 2):

I et desperat forsøk på å ta sitt første VM-gull gikk det galt for Martin Johnsrud Sundby. Nordmannen falt, staven brakk og Sergej Ustjugov stakk av med gullet. Nordmannen måtte ta til takke med sølv - og det på samme dag som Oddvar Brå ble rammet av samme uhell i 1982.

Dermed står den norske skistjernen fortsatt uten et individuelt mesterskapsgull. Finn Hågen Krogh tok bronsemedaljen.

– Der røk gullet, tenkte jeg da det skjedde. Jeg klønet det til for meg selv. Det var kun min egen skyld, sier Johnsrud Sundby til TV 2.

Sølvvinneren ble naturlig nok gjort oppmerksom på hva som skjedde for eksakt 35 år siden.

– Det er mange som har spurt meg om det i dag. Det er ikke noe artig statistikk å følge opp, sier han.

Se det avgjørende øyeblikket i videovinduet øverst i saken (video med tillatelse fra NRK)

– Det er jaggu til å klø seg i hodet av. Jeg får polstre stavene og holde meg på beina resten av mesterskapet, sier Sundby.

Finn Hågen Krogh vant spurtduellen om bronsemedaljen, på en ellers meget god dag for det norske laget. Sjur Røthe ble nummer fire, mens Didrik Tønseth endte på sjetteplass.

Ustjugov: – Jeg hadde vunnet uansett

Den russiske gullvinneren var krystallklar etter løpet: Han mener han hadde vunnet uansett.

– Det var et vilt løp med flere stavbrekk. Jeg hadde uansett slått Sundby i en spurt, sier Sergej Ustjugov til TV 2.

Etter medaljeseremonien sa Sundby seg langt på vei enig i det.

– Jeg har jo en utrolig utfordrende oppgave den siste kilometeren i dag, så ærlig må vi være. Den er ikke umulig, men tett på. Han er raskere enn meg på en kilometer, og det hadde vært bedre og morsommere for meg å tape på oppløpet, men nå skal jeg ikke tape flere slike – nå blir det førsteplasser, lover Sundby.

Hjelmeset: – Begge imponerte
– Både Martin og Ustjugov hadde blitt skuffet over en sølvmedalje i dag. Det er synd at vi går glipp av finalen på grunn av et stavbrekk. Det er veldig synd. Det ser ut som at han glir på isen eller setter staven i skia. Uansett imponerende av begge to, det må jeg si, sier TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

Hjelmeset klarer samtidig å glede seg over Finn Hågen Kroghs fine bronseplass.

– Det var et utrolig underholdende løp med tøff kjøring. Det er også fint å se Finn Hågen Krogh. Han hadde nok bestemt seg for medalje i dag. Men Martin kommer vel til å irritere seg grønn over dette i noen dager, forteller Hjelmeset.

Krogh var rimelig fornøyd etter bronsen.

– Jeg er fornøyd. Ikke 100 prosent, men mer enn 50. Det er alltid gullet man drømmer om, sier Hågen Krogh til TV 2 etter sin første individuelle mesterskapsmedalje.

Hetlands dom
– Det var et godt løp. De to store skiløperne i år sto igjen på slutten. Jeg skulle gjerne sett de side om side på de hundre meterne, sier Norges trener Tor Arne Hetland til TV 2.

Landslagstreneren var samtidig meget fornøyd med den norske laginnsatsen.

– Finn gikk fantastisk bra i dag. Bronsemedalje i VM er stort, sier Hetland.

Slik var løpet
De fire norske herrene hang godt med etter den første klassiskrunden. Halvveis ut i klassiskdelen var nordmennene fortsatt med i det folksomme tetfeltet.

Etter omtrent ni kilometer var Sjur Røthe uheldig, da staven brakk i en motbakke. Vossingen tapte en del plasser, men klarte likevel å holde følge med tetfeltet.

På de siste kilometerne av klassiskdelen økte Martin Johnsrud Sundby tempoet i teten, men de fleste av favorittene klarte å holde følge, inkludert Finn Hågen Krogh, Sjur Røthe og Didrik Tønseth.

Ny gullduell
Etter skibyttet ved 15 kilometer gikk Alex Harvey ut i tet, mens alle de fire nordmennene var inne blant de ni beste. Like etter byttet gikk Sergej Ustjugov opp i teten. Det utviklet seg etter hvert til en frontgruppe med ti løpere, inkludert alle nordmennene. Luken ble senere tettet, og det ble igjen et stort, samlet tetfelt.

Etter 20 kilometer klarte Ustjugov og Johnsrud Sundby å få en luke ned til de andre. Finn Hågen Krogh og resten av nordmennene prøvde å henge seg på, men måtte etter hvert gi slipp på tetduoen. Dermed ble igjen en ren gullduell mellom de to rivalene. I gruppen bak ledet Tønseth, Hågen Krogh og Røthe an i kampen om bronsemedaljen. Etter omtrent 26 kilometer gikk Tønseth på trynet i en utforkjøring, og tapte dermed terreng til den bronsejaktende gruppen. Trønderen klarte likevel å henge seg på gruppen igjen.

Ved starten av den aller siste skøyterunden hadde Johnsrud Sundby og Ustjogov over 30 sekunder ned til gruppen bak.

I den siste lange bakken skrudde Sundby opp farten, men han klarte ikke å riste Ustjugov av seg. Og i den siste motbakken gjorde nordmannen et siste desperat forsøk, men det gikk fullstendig galt. Staven brakk, og russeren fikk en enkel jobb med å skøyte inn til gull. Sølvet var aldri i fare, mens kampen om bronsen var spennende til siste slutt.

Finn Hågen Krogh spurtslo de andre nordmennene, og fikk dermed bronsen. Sjur Røthe ble nummer fire, mens Didrik Tønseth endte på sjetteplass.