Bjørgen med monsterrykk – tok sitt 15. VM-gull

Marit Bjørgen tok karrierens 15. VM-gull – Krista Pärmäkoski klarte ikke å svare på 36-åringens voldsomme rykk i den siste motbakken.

Lahti/Bergen (TV 2):

Lørdagens 15 km med skibytte ble etter hvert en norsk-finsk gullduell mellom Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski. I den aller siste motbakken klinket Bjørgen til med et superrykk som finnen ikke klarte å følge. Dermed kunne 36-åringen skøyte inn til sitt 15. VM-gull - og det på finnenes hjemmebane i Lahti.

Se gullrykket i videovinduet øverst i saken (video med tillatelse fra NRK)

– Det var en veldig artig duell mot Pärmäkoski på hennes hjemmebane. Det var vanvittig god steming i løypene. Jeg var usikker på om jeg var sterkere enn henne i en spurt, så jeg hadde den siste bakken som mål. Der fikk jeg de meterne jeg trengte, sier Marit Bjørgen til TV 2.

Totalt står trønderen nå med 21 mesterskapsgull. Men akkurat denne seieren vil hun huske lenge.

– Det var mange følelser i dag. Det å klare dette etter å ha blitt mamma og komme tilbake i en alder av 36. Jeg er veldig fornøyd med det, og jeg hadde aldri klart det uten å ha Fred Børre (Lundberg, hennes samboer, jou.anm) med i teamet. Han har vært fantastisk. Uten han så hadde jeg ikke stått her i dag, sier gullvinneren.

Sønnen Marius var også tilstede under gulløpet.

– Jeg har ikke sett han siden tirsdag, så det å se han her i dag og kunne holde rundt han var vanvittig godt, sier skidronningen.

På pressekonferansen røpet Bjørgen at Marius hadde troen på mamma før løpet.

– Jeg sendte en snap til Fred tidligere i dag der jeg laget en tegning av meg selv og skrev at "mamma er nervøs". Da fikk jeg en snap tilbake med bilde av Marius der det stod "mamma, dette går bra". Da trillet tårene, sier Bjørgen.

Deler medaljen med Johaug
Det kom noen tårer etter målgangen, men det var ikke bare familien og sønnen Marius som sto i tankene til gullvinneren.

– Jeg hadde også Therese i tankene i hele dag. Hadde hun vært her så hadde hun bare klinket til. Jeg deler denne medaljen med henne, sier Bjørgen.

36-åringen legger ikke skjul på at hun har lagt bak seg et meget utfordrende år.

– Det har vært et tøft år, men jeg har trent gjennom mange år, så da skal det kanskje ikke så mye til for å klare å gjøre de riktige tingene. Planen min har fungert bra, sier Bjørgen til TV 2.

Se hele intervjuet i videovinduet til høyre.

Heidi Weng var lenge med i bronsekampen, men hun klarte ikke å holde følge med Charlotte Kalla på sisterunden. Dermed endte Weng på femteplass.

– Hun kan fort ta tre gull til
TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset sier han bøyer seg i hatten etter Bjørgens maktdemonstrasjon.

– Hun tar gode valg. Da hun rykket, rykket hun skikkelig. Imponerende, slår han fast.

– Hva lover dette for resten av mesterskapet?

– Hun kan fort ta tre gull til om alt klaffer. Hun er storfavoritt på 10 km klassisk tirsdag, på stafetten får Norge nok konkurranse av Finland, men bør vinne, mens Marit også er sterk på tremila, analyserer Hjelmeset.

Kalla-fall
Alle de fire norske jentene var med helt i front fra starten av, sammen med de andre kanonene som Charlotte Kalla og Krista Pärmäkoski.

Men Kalla gikk over ende i en av de bratteste utforkjøringene i den første klassiskrunden, men svensken kom seg raskt opp igjen, uten at hun tapte altfor mye tid.

Ingvild Flugstad Østberg fikk det tøft allerede etter den første runden, og hun måtte tidlig gi slipp på frontgruppen. Det samme måtte Stina Nilsson.

Etter 5.8 kilometer hadde Bjørgen, Kalla, Weng og Pärmäkoski skaffet seg en ti sekunders luke ned til Kyllönen.

Kvartett ble til duo
De samme fire gikk inn sammen til skibytte etter 7.5 km. Tidlig i skøytedelen bestemte Bjørgen seg for å klinke til. Pärmäkoski klarte å henge med, mens Kalla og Weng måtte gi slipp. Dermed var alt duket for en norsk-finsk duell om gullet. Det så ut til å bli en kamp mellom Kalla og Heidi Weng om bronsen, men etter 11 km måtte Weng slippe svensken.

I de siste motbakkene var det ventet at Bjørgen skulle prøve seg på et rykk, men det var finnen som prøvde seg først - uten at Bjørgen lot seg skremme av det. Men så kom det ventede Bjørgen-rykket i den aller siste motbakken. Og for et rykk det ble! Bjørgen skaffet seg den nødvendige luken og gikk inn til sitt 15. VM-gull! Totalt står trønderen nå med 21 mesterskapsgull.

Charlotte Kalla tok bronsen, mens Heidi Weng ble nummer fem. Astrid Uhrenholdt Jacobsen endte på åttendeplass. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer 19.

Rørt lagvenninne hyller Bjørgen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var brukbart fornøyd med sitt eget løp, men etterpå var hun mest opptatt av lagvenninnen som tok gull.

– Noe var bra og noe var mindre bra. Formen kjennes ganske god, men jeg er først og fremst veldig glad på vegne av Marit. Hun har alltid vært imponerende som skiløper, men aller mest som menneske, sier Uhrenholdt Jacobsen til TV 2.

Lagvenninnen påpeker at Bjørgen for første gang har vært skadet i lang tid.

– For første gang har hun vært gjennom et langvarig skadeavbrekk. Måten hun har taklet det på er utrolig fascinerende og veldig imponerende. Marit er den mest rause skiløperen jeg kjenner. Hadde det vært en av oss andre som hadde vunnet i dag, så hadde hun vært veldig glad på våre vegne. Det er en takknemlig oppgave å glede seg over henne i dag. Jeg blir rørt og det er utrolig stort det hun gjør, sier hun.

Hjelmeset bekymret for Østberg
Odd-Bjørn Hjelmeset er litt bekymret for formen til Ingvild Flugstad Østberg, som var svak på sprinten og i dag ble nummer 19.

– Hun er urovekkende langt bak, synes jeg. Jeg håper hun kan snu på det.

Han gir Astrid Uhrenholdt Jacobsens åttendeplass godkjent.

– Heidi Weng virket å gi opp da hun så at det ikke ble medalje. Det er rart med det, men når det er mesterskap er alle skjerpet og konkurransen er knallhard.