TROR PÅ SUNDBY: Petter Northug tror Martin Johnsrud Sundby endelig får gull-drømmen oppfylt.
TROR PÅ SUNDBY: Petter Northug tror Martin Johnsrud Sundby endelig får gull-drømmen oppfylt. Foto: Pedersen, Terje

Sjekk Northugs gull-råd til Sundby

Petter Northug tror på ketsjup-effekt for Martin Johnsrud Sundby.

Petter Northug er den eneste herreløperen i Norge som har tatt individuelt mesterskapsgull på distanse siden 2007.

Siden Northugs gullfangst begynte i for ti år siden har det blitt hele 15 medaljer av edleste valør, seks av dem på distanse.

Samtidig har de andre herreløperne slitt med å ta steget helt til topps. En av dem er Martin Johnsrud Sundby, som har vært verdens beste skiløper de siste årene. Sundby har vunnet verdenscupen og Tour de Ski flere ganger, men i mesterskap står 32-åringen med to individuelle bronsemedaljer og ett sølv.

Northug har stor tro på at det løser for Sundby. På lørdagens 30 km med skibytte spår skikongen at Sundby bryter barrieren.

– Det første gullet er det vanskeligste. Tar Martin det, tror jeg fort nummer to og tre kommer, sier han.

– Har du et gull-råd til Sundby?

– Det er bare å keep calm og gå først over målstreken. Da blir du verdensmester. Jeg tror det er lenge siden vi har hatt en så klar favoritt på et distanserenn i VM, men jeg tror Martin tar det på strak arm. Jeg ser ikke helt hvem som kan slå ham. Det er Sundbys største mulighet til å vinne, sier han.

En sulten russer blir Sundbys største konkurrent, spår Northug.

– Ustjugov så fryktelig tent ut her på medaljeseremonien. Han vil bare gå skirenn og hadde drap i blikket. Men han tør ikke å møte blikket mitt. Han har nok for mye respekt for meg. Ustjugov har den russiske mentaliteten at han nesten går ned på kne for meg. Jeg liker holdningen hans, smiler Northug.

Gull-grossisten fra Mosvik har hatt en trøblete sesong. Han klarte, mot alle odds, å komme til finalen i torsdagens sprint. Men han var sjanseløs på å ta medalje. På fredagens medaljeseremoni måtte han pent kikke på da Federico Pellegrino, Sergej Ustjugov og Johannes Høsflot Klæbo fikk medaljene sine.

– Jeg tenkte at det var en type pall som mange hadde spådd på forhånd. Jeg håper Klæbo bruker 3. plassen som motivasjon. På søndag er han og Emil klare favoritter til å ta VM-gull på lagsprinten, sier Northug, som nå drar til Nannestad for å gå Norgescup.

For mens Sundby har trent med en 7-8 kilo tung blyvest de siste ukene, har Northug fortsatt behov for å pusse på formen før femmila om en drøy uke.

– Fordelen med Sundbys vest er at den kan tas av. Min må sakte, men sikkert, trenes av. Men jeg er fornøyd med at jeg har kommet i såpass god form, sier han.