Jan Thomas om angsten:

Vokste opp med en voldelig far: 
– Jeg blir redd når folk er fulle

Jan Thomas forteller om angsten i lørdagens God kveld Norge.

Da kjendisstylist Jan Thomas (50) var gjest i God morgen Norge i november, snakket han for første gang offentlig om den sosiale angsten som preger hverdagen hans.

– Jeg går aldri ut på restaurant i Oslo. Jeg går aldri ut på byen. Det skaper så mye angst for meg at jeg skyr det som pesten, forteller han, sa han den gang.

Vanskelig barndom

I lørdagens sending av God kveld Norge åpner han seg ytterligere. Her snakker han blant annet om hva en barndom med en alkoholisert og voldelig far har gjort med hans syn på fester og alkohol.

– Angsten blir forsterket i det øyeblikket det er alkohol inne i bildet. Jeg blir nervøs når folk er fulle. Jeg blir engstelig, for da har jeg ingen gode relasjoner, forteller Jan Thomas.

Avlyser i siste sekund

Selv om Jan Thomas takker ja til å bli med på en fest, hender det at han avlyser dagen før.

– Jeg tenker på en mandag: «Åh, fredag har jeg fått en invitasjon – nå skal jeg gå!», også blir jeg engstelig allerede tirsdag, og onsdag sover jeg kanskje ikke i det hele tatt. Torsdag kansellerer jeg, og så går jeg ikke på festen, forklarer han til God kveld Norge.

Andre ganger kansellerer han i siste sekund.

– Det kan også være at jeg jeg har kjøpt meg nye klær, pyntet meg og gleder meg. Da tenker jeg gjerne: «Nå må du skjerpe deg, og være litt normal som andre mennesker!», og skal til å forlate huset idet jeg får et panikkanfall. Da svartner ting helt, sier 50-åringen.

Selv om Jan Thomas har valgt å være åpen om problemene, sliter han med å godta sin egen diagnose.

– Jeg synes det er pinlig å snakke om dette. Kan jeg ikke bare være normal?

Tør ikke be ut noen på date

For to år siden ble det slutt mellom Jan Thomas og ektemannen Christopher Mørch Husby. Selv om Jan Thomas gjerne kunne tenkt seg å finne kjærligheten på ny, innrømmer han at det byr på utfordringer.

– Jeg tror ikke jeg skal finne meg kjæreste på noen app. Dersom noen skulle tenke at «Han Jan Thomas virker som en hyggelig kar», da får dere komme opp og spørre meg ut på en date! Hadde noen turt å komme opp, uansett hvordan de så ut, oppførsel eller alder, jente eller gutt, så hadde jeg blitt så glad, sier han og fortsetter:

– Det er jo ingen som gjør sånt lenger. I hvert fall ikke med meg. Jeg er jo så sjenert at jeg tør i alle fall ikke å spørre noen ut på en date, men jeg skulle gjerne ha gjort det, avslutter Jan Thomas.

Se hele reportasjen om Jan Thomas i God kveld Norge lørdag kl. 22.15, eller på TV 2 Sumo.