Nå blir det dieselforbud i dieselens høyborg

Hjembyen til Mercedes og Porsche tar grep.

Her ville ingen ha drømt om dieselforbud for ti år siden, men nå er byen simpelthen nødt til å gjøre noe.
Her ville ingen ha drømt om dieselforbud for ti år siden, men nå er byen simpelthen nødt til å gjøre noe.

Dieselforbud sprer mer og mer om seg. Store byer som Madrid, Aten, Paris og Mexico City har alle kunngjort at diesel vil være forbudt i deres gater fra 2025, og London har annonsert at de vil følge etter. I vårt naboland vurderer Stockholm effekten av forsøksdagen som ble gjort i Oslo i vinter.

Men i ett land har det vært veldig stille: Tyskland. Landet kjører en høy miljøprofil, men siden alle de tyske bilmerkene har investert tungt i diesel, har det blitt gjort lite for å dempe effekten av dieseleksosen.

Diesel-lobbyen er mektig i Tyskland, men EU har saksøkt landet fordi mer enn 90 tyske byer overskrider utslippsverdiene som er satt av den europeiske unionen i mer enn 35 dager av året. I tillegg har også miljøorganisasjonen Deutsche Umwelthilfe saksøkt delstaten Baden-Württemberg for å gjøre for lite med forurensningen.

Hjembyen til Mercedes

I Baden-Württemberg finner vi byen Stuttgart, som er hjembyen til Mercedes-Benz og Porsche. Det betyr at et dieselforbud sitter langt inne for makthaverne i delstaten, men byen har fått betydelige luftproblemer de siste årene, noe som har blitt forsterket av at byen ligger nede i en dal, dermed blir dieseleksosen i mange tilfeller sperret inne.

Nå skal bilen varsle om hull i veien

Det har resultert i at bystyret nylig uttalte at fra neste år vil dieselbiler som ikke oppfyller Euro 6-standard, bli nektet adgang til byen på dager med høy luftforurensning. Per i dag er det kun 10 prosent av den tyske dieselbilparken som har Euro 6 standard.

Stuttgart er for mange mest kjent som hjembyen til Mercedes-Benz.
Stuttgart er for mange mest kjent som hjembyen til Mercedes-Benz.

Første tyske by med dieselforbud

Det gjør at Stuttgart blir den første tyske byen som innfører et dieselforbud. Nyhetsbyrået Reuters opplyser om at varebiler/lastebiler som må levere og frakte varer kan få unntak fra forbudet.

Mange tyske bilmerker har signalisert at de vil satse og investere tungt i elbiler/ladbare bensinhybrider, og et dieselforbud i flere tyske byer vil ventelig framskynde denne utviklingen.

Dette skal gjøre det tryggere å kjøre på vinterveier