OPPVASK: Manager Are Sørum Langås varsler en brutalt ærlig evaluering av opplegget rundt Petter Northug foran neste sesong.
OPPVASK: Manager Are Sørum Langås varsler en brutalt ærlig evaluering av opplegget rundt Petter Northug foran neste sesong. Foto: Alley, Ned

Northugs manager: – Det blir en oppvask

Petter Northugs manager vil snu alle steiner for å få gullgutten på rett spor igjen.

Are Sørum Langås har stått last og brast med Petter Northug helt siden han brøt med landslaget i 2013. Men nå varsler han en brutalt ærlig selvransakelse etter at sesongen ble ødelagt av overtrening allerede før den hadde begynt.

– Det blir en oppvask, ja. Vi evaluerer jo alt vi gjør hele tiden. Men det er helt sikkert behov for at vi sitter oss ned og setter alt inn i system igjen, sier Sørum Langås.

– Ikke ferdig

Manageren var sammen med legen de eneste fra Team Northug som var i Lahti for å bivåne VM-sprinten. Hverken mamma, eller pappa Northug var til stede. Men at dette er et symbolsk uttrykk på at storhetstiden er over, vil ikke manageren høre snakk om.

– Han e itj ferdig, nei, kommer det på kontant trøndersk.

For de som er aller nærmest Northug lot seg faktisk imponere at han i det hele tatt greide å ta seg til finale på rein vilje. Det var langt over forventet med en kropp som ikke en gang er i nærheten av den formen han har hatt i sine beste stunder.

– Han har gjort alt riktig de siste ukene for å kunne stille til start her. Når han kommer tilbake i form på sikt, er det ingen tvil om at han kan utrette store ting. Det som har skjedd nå vil bare gjøre ham enda mer motivert, tror Langås.

Før han legger til.

– Men vi må vi definitivt ta lærdom av det vi har gjort i år.

– Har ballast

Kontrastene til jubeldagene fra Falun kunne knapt vært større for Team Northug.

– Det er det definitivt, men samtidig så er det sånn toppidretten er. Petter har jo selv sagt at han har hatt masse stang inn i mange mesterskap, og har lykkes med veldig mye. Og da har han en ballast til å tåle det som skjer nå, sier Sørum Langås.

Northug selv var skråsikker på at han kom tilbake til Lahti for å gå femmila. Men manageren tror den endelige avgjørelsen ikke blir tatt før over helgen.

– Jeg tror følelsen han har når han går Norgescup i helgen blir avgjørende for om han kommer tilbake, sier han.

Northug selv beskrev det på følgende måte.

– Jeg skal gå. Så får vi se etter 49 kilometer om det var en klok avgjørelse.