KAN VINNE HISTORISKE PRISER: Ryan Gosling,Emma Stone, Viola Davis og Denzel Washington.
KAN VINNE HISTORISKE PRISER: Ryan Gosling,Emma Stone, Viola Davis og Denzel Washington. Foto: Reuters, AFP,

Derfor kan årets Oscar-prisutdeling bli historisk

Natt til mandag er det klart for Oscar-prisutdeling, og flere historiske rekorder kan bli satt.

Natt til mandag er de største navnene på Hollywoods stjernehimmel nok en gang samlet i Dolby Theatre i Los Angeles for å hedre seg selv.

De gjeve Oscar-statuettene skal nemlig deles ut i det som er den 89. Oscar-prisutdelingen i rekken.

Det skal deles ut priser i 24 kategorier, og programlederen Jimmy Kimmel (49) vil lede showet for første gang.

Kan bli rekordmange svarte prisvinnere

I år kan showet bli historisk. Etter at prisutdelingen i fjor fikk massiv kritikk, og #OscarsSoWhite trendet på Twitter, er nemlig rekordmange svarte nominert til ulike priser i år.

De to siste årene har ingen svarte blitt nominert til å være beste skuespiller.

I år er derimot hele seks svarte skuespillere nominert, noe som er en rekord, melder Variety.

Til sammen er hele 18 svarte nominert til priser, både foran og bak kamera.

Ifølge Slate blir årets prisutdeling historisk hvis kun fire av disse vinner i år.

Nominert til gjeve priser

Barry Jenkins (37) kan også bli første svarte person til å vinne prisen for beste regissør for filmen Moonlight. Denzel Washington kan bli tidenes første svarte til å vinne tre Oscars, ettersom han er nominert for både beste skuespiller og beste film med Fences.

FENCES: Filmen Fences handler om en afro-amerikaner som prøver å få hverdagen til å gå opp med familien sin på 1950-tallet. Her er Denzel Washington, som har hovedrollen i filmen. 
FENCES: Filmen Fences handler om en afro-amerikaner som prøver å få hverdagen til å gå opp med familien sin på 1950-tallet. Her er Denzel Washington, som har hovedrollen i filmen.  Foto: David Lee

Viola Davis kan også bli den første svarte skuespilleren som har vunnet både Emmy, Tony og Oscar for en rolle. Hun er nominert for sin rolle i Fences.

Kimberly Steward har produsert Manchester by the Sea, og kan bli tidenes første sorte kvinne som vinner pris for beste film.

I tillegg kan disse gjøre Oscar-natten historisk:

  • Damien Chazelle (32) kan bli tidenes yngste til å få prisen for beste regissør, hvis han vinner for La La Land.
  • O.J Made in America kan bli tidenes lengste film som vinner Oscar, med sine 467 minutter.
  • La La Land kan vinne flest Oscar-priser for én film i historien, med sine 14 nominasjoner. Lord of the Rings: Return of the King, Titanic og Ben-Hur deler den nåværende rekorden, med 11 priser hver.
  • Meryl Streep kan få rekorden for flest priser for hoved- og biroller hvis hun vinner en fjerde pris for Florence Foster Jenkins.
PÅ EMMY: Jimmy Kimmel under forberedelsene til fjorårets Emmy Awards. Nå skal han være programleder for Oscar-prisutdelingen for første gang.
PÅ EMMY: Jimmy Kimmel under forberedelsene til fjorårets Emmy Awards. Nå skal han være programleder for Oscar-prisutdelingen for første gang. Foto: Matt Sayles

Spent rundt La La Land

Det er knyttet spesielt store forventninger til Ryan Gosling (36) og Emma Stones (28) romantiske musikal La La Land i år. Filmen tok storeslem på årets Golden Globe, der den vant hele syv priser, og deriblant prisen for beste musikal eller komedie.

Under Oscar-prisutdelingen må den derimot kjempe i kategorien beste film, da Oscars ikke har en egen kategori for komedier og musikaler.

Årets Oscar-prisutdeling går av stabelen fra ett-tiden natt til mandag, og varer til fem på morgenkvisten. Dessverre er det ingen norske kanaler som har kjøpt rettigheter til sendingen i år. Den sendes derimot på både svenske og danske kanaler.

TV 2 vil likevel følge sendingen gjennom natten og oppdatere deg med de beste kjolene og de beste vinnerne.