Brugge, Belgia 20161207.
FC København manager Ståle Solbakken under UEFA Champions League kampen mellom Club Brügge og FC København på Jan Breydel Stadion. København vant kampen 2-0.
Foto: Anders Kjærbye / Scanpix Danmark / NTB scanpix
Brugge, Belgia 20161207. FC København manager Ståle Solbakken under UEFA Champions League kampen mellom Club Brügge og FC København på Jan Breydel Stadion. København vant kampen 2-0. Foto: Anders Kjærbye / Scanpix Danmark / NTB scanpix Foto: Kjærbye, Anders

Solbakkens FCK forlenger utrolig hjemmestatistikk

Og hyller dagens stopperpar som det beste gjennom tidene.

Ståle Solbakken brøt en ny barriere med FC København da laget torsdag tok seg til åttedelsfinale i europaligaen med 0-0 mot Ludogorets.

Hjemmekampen i Parken ble i seg selv ingen fest, men Solbakkens FCK-lag hadde gjort det meste av jobben i Sofia forrige uke med 2-1-seier på bortebane.

Det betydde at Ludogorets var nødt til å score to ganger i København, og det var laget ikke i nærheten av. Dermed kunne Solbakken juble over at FC København for første gang har tatt seg videre i en utslagsrunde i europacupen spilt etter nyttår.

– Det var godt å gå på banen med ledelse. Vi vet at vi sjelden slipper inn mål. Vi hadde god balanse, sa Solbakken, som skrøt av stopperparet Mathias "Zanka" Jørgensen og Erik Johansson.

– De er det beste stopperparet i FCKs historie. De har hele pakken. Erik har utviklet seg og blitt hardere i duellene. De leser hverandre og kommuniserer godt, sa han.

Solbakken mener de er bedre enn størrelser som Brede Hangeland og Michael Gravgaard.

Enorm hjemmestatistikk

Og statistikken støtter opp om mye av det Solbakken sier.

FC København har ikke sluppet inn mål på hjemmebane siden 1-1 mot AaB 20. august.

Det gjelder alle turneringer og inkluderer kamper som Leicester (0-0), Porto (0-0) og Club Brugge (4-0) i Champions League.

FCK innledet kampen best og hadde tre avslutninger de første ti minuttene, men så fikk gjestene overta banespillet. Ludogorets hadde ballen nesten to tredeler av tiden, og det så ut til å passe FCK utmerket.

Bulgarerne greide nemlig ikke å finne ut hva de skulle gjøre med ballen for å skape de nødvendige sjansene.

Uten nerver

Claudiu Keseru leverte et skummelt langskudd etter en halv time, og samme mann var skummelt frampå med hodet etter en time, men mål ble det ikke. Wanderson hadde et skudd rett utenfor, men målet som kunne fått fram FCK-nervene kom aldri.

I stedet holdt først Andreas Cornelius, så Kasper Kusk store sjanser til å gi hjemmelaget seieren også torsdag.

Det bevegelige taket over Parken var lukket på grunn av snøvær i den danske hovedstaden, så baneforholdene var fine.

Berge videre

Solbakken var ikke eneste nordmann som jublet for europaligaavansement torsdag. På benken satt Tom Høgli som ubenyttet reserve.

I Belgia spilte Sander Berge hele kampen på sentral midtbane da Genk slo Astriu Giurgiu 1-0 og tok seg videre med 3-2 sammenlagt. Alejandro Pozuelus frispark nesten fra sidelinja midt i annen omgang ble hjulpet i mål av sterk vind og avgjorde kampen.

Tidligere torsdag scoret Tarik Elyounoussi på sin 29-årsdag da Olympiakos vant 3-0 borte mot Osmanlispor i Tyrkia og seiret med samme sifre sammenlagt.

(©NTB)