TV 2-ekspert trist etter Ranieri-sparkingen: – Lojalitet finnes ikke lenger

Men Petter Myhre er alt annet enn overrasket over at Claudio Ranieri er ferdig i klubben der han skapte et mirakel.

– Det er forferdelig trist at en manager som tar tidenes underdog til en historisk Premier League-tittel, kanskje den største idrettssensasjonen noensinne, får sparken bare noen måneder senere, sier TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

Han er oppgitt på fotballens vegne, og mener det forteller om en utvanning av lojalitetsbegrepene.

Det er vanskelig å kreve lojalitet fra spillere og trenere når dette er måten de blir behandlet på.

– Lojalitet finnes ikke lenger. Man ser stadig vekk at supportere forventer lojalitet, men måten klubbledelser oppfører seg på gjør jo at det ikke blir noe lojalitet.

– Det er ingen lojalitet den veien når de ikke har bruk for deg som spiller eller trener, da er det rett ut uansett. Så vi må slutte å snakke om det. Man må bare akseptere at spillere og trenere ikke har lojalitet, for det er et resultat av den politikken.

Myhre mener handlingene og tankemåten øker avstanden mellom fans og spiller/klubb.

– Det blir en sjargong om at dette måtte du tåle, fordi du har valgt å bli fotballspiller og tjene så mye penger. Det blir mer legitimt når klubber handler som de gjør.

– Fotballen fordummes

Det gjør Myhre trist, ettersom det er så langt fra det fotballen egentlig er. Fotballindustrien har beveget seg bort fra det som det er på grasrota.

Og bak det hele ligge de enorme pengene.

– Det er ikke synd på Ranieri, han får og har penger nok. I tillegg er han etter så mange år inneforstått med at det er slik det fungerer, men det er veldig synd at det er slik. Det er ingen som begynner å spille fotball fordi man skal tjene penger på det. Det er fordi man syns det er gøy, utfordrende og sosialt. Det handler om samhold med andre og å bli dyktigere, sier Myhre, som har snakket seg varm.

– På toppnivå fordummes fotballen på en måte. Jeg vet hvor vanskelig det er å trene et fotballag og få alle til å dra i samme retning. Jeg vet hvor vanskelig det er å bli fotballspiller på toppnivå og hvor mye som ligger bak. Men når alt på toppnivå er basert på kortsiktig tankegang, så strider det mot det som er fotballens natur.

– Ikke uventet

Fotball-eksperten med lang trenererfaring mener fotball først og fremst er en utviklingsarena, for den enkelte og for et lag. Men det er bare opp til et visst nivå.

På toppnivå handler det ikke lenger om å utvikle spillere og lag over tid, men om hvor mye penger man har til å bygge et lag på kortest mulig tid.

Funker det ikke, så starter kverna på nytt.

– Nå er det første managere og trenere tenker på hvilke penger har jeg til rådighet, hva kan jeg gjøre på overgangsmarkedet? Det fokuset blir større og større, men det er en konsekvens av at eierne og klubbene opererer som dem gjør. Trener er der på lånt tid, og da må de få max ut av den perioden på ett til fire år. Hvordan får jeg tynet mest ut av det? Man får ikke et klapp på skulderen for å utvikle spillere om resultatene er under pari.

Han poengterer at selv om han syns sparkingen var trist, kom den alt annet enn uventet på ham.

– Jeg er sluttet å bli overrasket over trenersparkinger. Det er dessverre en del av hverdagen. Alt er blitt en quick fix, sier Myhre.

Han mener Ranieri er blitt et offer for sin egen suksess.

– Hvis man leverer bedre enn forventet, så får man ros der og da, men samtidig blir det brukt mot deg ved første anledning. Alle har den inngangen at man skal gjøre det bedre enn i fjor. Alle var inneforstått med at Leicester ville gjøre det dårligere, men det at de gjorde det så bra, det har fått omverden til å mene at laget var bedre enn det egentlig var. I stedet for å skjønne at det som skjedde i fjor var hinsides all fornuft. Man ser veldig ofte at trenere som har suksess i første sesong blir offer i den neste, påpeker Myhre.

– De er på et nivå der alle trodde dem skulle være i fjor. Nå har de vært svakere i 2017 enn man kunne forvente, men jeg syns det er trist. Det er en bekreftelse på at det er ikke tid for å bygge noe. Kan man ikke levere i nuet, så henter vi inn en annen en.

Hangeland mener det var riktig

Bare ett poeng over nedrykkstreken er det flere som mener at Leicester ikke hadde noe valg.

– Alt i alt er det en riktig vurdering. Når alt går galt, da er det en ting å gjøre: Bytt ut treneren. Eierne må vurdere om det er større sjanse å holde plassen med eller uten Ranieri. Det er en iskald business. Man kan ikke bare sitte og se at den regjerende mesteren rykker ned, sier en annen av TV 2s eksperter Brede Hangeland.

Hangeland mener at Ranieri er blitt sviktet av spillerne, men det er som kjent enklere å bytte en trener enn et helt lag.

Og Myhre er enig i at det finnes øyeblikk da det er riktig å bytte ut en trener.

– I visse tilfeller kan det være at manageren er på kant med spillegruppen og har null gehør. Oppført seg som en idiot eller gjort ting som er på kollisjonskurs med klubbens verdier. Da er det en selvfølge at han får sparken. Men det virker ikke slik med Ranieri, i tillegg til at han har gitt dem opplevelser som er hinsides enhver fornuft, både med Premier League-tittelen forrige sesong og Champions League. Det kjennes i fotballhjertet.

– Tror du dette fører til at de holder seg?

– Det kan det gjøre. Det er det ingen som vet. Det kan godt være at de holder seg, og de kan slå seg på brystet og si at de gjorde rett, men vi får aldri vite om de hadde holdt seg med Ranieri også. Om de rykker ned, så kan de si at de har prøvd. Da slipper i alle fall ledelsen å bli beskyldt for å være handlingslammet og ha beslutningsvegring.