Claudio Ranieri er sparket av Leicster City.
Claudio Ranieri er sparket av Leicster City. Foto: John Sibley

Bekreftet: Ranieri sparket i Leicester

Claudio Ranieri har fått fyken fra klubben han ledet til en sensasjonell Premier League-tittel. Mange raser mot avgjørelsen, men Brede Hangeland forstår den.

Leicester har bekreftet Daily Mails nyhet om at Claudio Ranieri er ferdig i klubben.

Meldingen kommer under et døgn etter at Leicester skaffet seg et greit utgangspunkt i Champions League med 1-2-tap borte for Sevilla.

For to uker siden fikk Ranieri det som alltid er et dårlig tegn: en tillitserklæring fra styret.

Ranieri ledet klubben til en sensasjonell Premier League-tittel forrige sesong, men har ikke klart å følge opp suksessen i ligaen.

Klubben står i fare for å rykke ned og ligger på 17. plass, ett poeng over nedrykksstreken.

Det ble hans slutt som manager i klubben.

– Motvillig

– Hans status som den mest suksessrike Leicester-manageren gjennom alle tider er udiskutabel, skriver klubben i en pressemelding.

– Men resultatene i England denne sesongen har plassert klubbens Premier League-status i fare, og styret føler motvillig at en endring i ledelse, som er smertefull, er nødvendig i klubbens interesser.

Flere i Ranieris støtteapparat forlater også klubben.

Assisterende manager Craig Shakespeare og førstelagstrener Mike Stowell vil lede laget mot Liverpool mandag, og frem til en ny trener er på plass.

– Dette har vært den vanskeligste avgjørelsen vi har måtte ta på de sju årene som er gått siden King Power tok over eierskapet av Leicester. Men vi er tvunget til å sette klubbens langsiktige interesser over personlige følelser, uansett hvor sterke de kan være, sier vise-formann Aiyawatt Srivaddhanaprabha.

– Claudios gode trenerevner, motivasjonsevner og avmålte tilnærming har reflektert den store erfaringen som vi alltid visste han ville komme med til Leicester. Hans varme, sjarm og karisma har hjulpet til med å endre oppfatningen av klubben, og å utvikle profilen til klubben på verdensbasis. Vi vil for alltid være takknemlig for alt han har hjulpet oss til å oppnå.

– En riktig vurdering

TV 2s Premier League-ekspert Brede Hangeland har mer forståelse for avgjørelsen enn mange andre. Den tidligere Premier League-spilleren synes det nesten er ubegripelig at årets trener i verden i fjor har endt i denne situasjonen.

– Men alt i alt er det en riktig vurdering. Når alt går galt, da er det en ting å gjøre: Bytt ut treneren. Eierne må vurdere om det er større sjanse å holde plassen med eller uten Ranieri. Det er en iskald business. Man kan ikke bare sitte og se på at den regjerende mesteren rykker ned, sier Hangeland.

Den tidligere midtstopperen tror likevel det må ha vært grusomt tungt for ledelsen i klubben å sparke en mann alle elsker – også dem selv. Han retter også en pekefinger mot spillerne i klubben.

– Han er blitt latt i stikken av spillerne. Kanté er vel eneste som er borte fra laget som vant ligaen, og han kan ikke være forskjellen på det og nedrykk. Det er nok mange mette spillere, og Ranieri får betale for det, sier Hangeland.

Han er veldig usikker på hvem som kan ta over.

– Roy Hodgson? Det er veldig vanskelig å si, men de har nok hatt noen følere ute de siste ukene og må ha noen i tankene.

Avgjørelsen kritiseres

Det har vært store spekulasjoner om italienerens fremtid etterhvert som prestasjonene ikke er blitt bedre.

Nyheten slår likevel ned som en bombe i fotballmiljøet.

– Det er utrolig trist. Jeg er aldri blitt så trist av en managersparking før. Han er den som fortjente det meste av æren for at Leicester forrige sesong laget den fineste historien i fotballen, sier TV 2s Premier League-kommentator Simen Stamsø Møller.

– Når man får dette på avstand, vil man se at han er en stor legende for Leicester og Premier League. Men det handler om å redde plassen og penger. Slik er fotballen blitt, og det er utrolig leit. Det er stygt og kynisk, sier en oppgitt Møller.

– Det er en total vits, skriver Sky Sports-ekspert Jamie Carragher på twitter.

Kort karriere

Ranieri fikk jobben som manager for Leicester i juli 2015. Mange var skeptiske, men alle ble sjokkert av klubbens fremgang under den tidligere Chelsea-manageren og Roma-treneren.

Leicesters første ligatittel var også italienerens første store tittel.

Ranieri ble kåret til årets trener i verden i 2016 av FIFA etter prestasjonen.

Ni måneder etter mirakelet i Premier League er eventyret over, til tross for at mange følte at denne sesongen har vært nærmere Leicesters reelle nivå enn fjoråret.