Sverigedemokraterna med enormt byks på meningsmålingene

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson kan se lyst på fremtiden. Foto: Rickard Nilsson / TT / NTB scanpix
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson kan se lyst på fremtiden. Foto: Rickard Nilsson / TT / NTB scanpix Foto: Rickard Nilsson/tt
Partiet mener Donald Trump treffer blink med sine uttalelser om Sverige.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverigedemokraterna (SD) har gått fram med utrolige 4,7 prosentpoeng fra 22,3 til 26,9 prosent på siste meningsmåling Sentio har gjort for Nyheter Idag.

Det er rekordtall for det nasjonalistiske svenske partiet.

Økningen kommer etter Moderaterna har uttalt at de åpner for samtaler med det kontroversielle partiet. Det har SD vunnet på, og Moderna tapt på, skriver Nyheter Idag.

Trump-effekt?

SD har også tatt rennafart i kjølvannet av at Trump foran hele verden pekte på Sverige som et eksempel på hva som kan skje ved omfattende innvandring.

Selv om uttalelsen ble latterliggjort på grunn av Trumps dårlige faktabruk, har SD brukt det til sin fordel og angriper kritikerne og kaller det «bagatelliseringen fra establisementet».

I et innlegg skriver SD-lederen Jimmie Åkesson og partiets parlamentariske leder Mattias Karlsson at «Trump har rett».

– Han forstår situasjonen. Sverige har siden 2014 tatt imot flere flyktninger per innbygger enn noe annet europeisk land. 80 prosent av dem som kom i 2015, hadde ikke pass eller ID. Flertallet kom fra muslimske land, skriver de og kobler innvandringen til sosial uro, opptøyer og kriminalitet.

Innlegget er skrevet etter at Sverige har fått oppmerksomhet verden over som følge av at Trump i helgen trakk fram Sverige som et negativt eksempel på hvordan det går når innvandringen er stor.

Trump så ut til å referere til en konkret hendelse som hadde skjedd i Sverige kvelden før, men det viste seg senere at han snakket om en TV-reportasje på Fox News. Senere har svenske medier faktasjekket reportasjen og funnet flere feil og overdrivelser.

– SD skader Sverige med vilje

Sveriges regjering går hardt ut mot Sverigedemokraterna (SD) etter at partiet i et innlegg i Wall Street Journal støtter Donald Trumps negative syn på Sverige.

– Vi har kommet til et punkt der Sverigedemokraterna bevisst skader Sverige ved å lyve om oss i internasjonale medier, sier justisminister Morgan Johansson fra Socialdemokraterna til TT.

Han er spesielt opprørt over at SDs påstand om at personer som har kjempet for IS, «tas imot med åpne armer av vår sosialistiske regjering».

Den svenske justisministeren framholder at SDs innlegg gir et feilaktig bilde av Sverige som et spesielt voldelig land, noe han mener kan få økonomiske konsekvenser og skade svensk næringsliv.

Som svar på kritikken vil regjeringen nå gi så mange intervjuer som mulig med utenlandske medier, samt skrive et eget debattinnlegg i Wall Street Journal i løpet av de nærmeste dagene, ifølge Johansson. Der kommer regjeringen blant annet til å hevde at det ikke finnes noen «no go»-soner i Sverige.

Kongen forsvarer pressen

Etter Trumps Sverige-uttalelse har også kong Carl Gustaf kommet på banen. Onsdag besøkte han Malmö sammen med dronning Silvia og Canadas generalguvernør, og i et intervju med Sydsvenskan tar han både pressen og svensk integrasjonspolitikk i forsvar.

Ifølge kongen er det behov for seriøse medier som kan håndtere kildekritikk, men også historier om at Sverige er mer enn vold og drap.

– Det er viktig at man også gir gode eksempler. Det er meget god utvikling og god forskning, som vi ikke engang kjenner til her i Sverige. På høyskolen i Malmö gjøres det for eksempel mye god forskning om integrasjonsspørsmål, sier kongen.

Sverigedemokraterna er motstandere av multikulturalisme, og profilerer seg på svært restriktiv flyktning- og innvandringspolitikk, bekjempelse av kriminalitet og kritikk av EU.

(©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook