Northug: – Jeg er som postmannen. Jeg leverer alltid finaler i sprint

Og Petter Northug er sikker på at han ville fikset norsk gull på stafetten.

Petter Northug imponerte stort da han spurtslo Sergej Ustjugov i kvartfinalen. I semifinalen gikk han videre som lucky loser. I finalen maktet ikke Northug å holde følge med de beste, men han var svært fornøyd med 5. plassen.

Northug ville imidlertid ikke gå med på at det var overraskende.

– Jeg lover finaleplass i sprint uansett mesterskap. Det er ikke alle som kan gjøre det. Der er jeg som postmannen, sier han.

Northugs russiske rival Ustjugov var imponert over 31-åringen.

– I dag så vi den gode, gamle Petter Northug, sier han.

Lekte med Ustjugov
Northug hadde lite å stille opp med i finalen.

– Det var gode å kjenne at jeg hadde punsj i kvartfinalen. Jeg skulle gjerne hatt det giret i semifinalen og finalen, men tanken var tom i finalen. Dette var nok en maksprestasjon. Jeg gjør mitt beste resultat i år og slår noen som lekte seg med meg for bare noen uker siden. Når kroppen ikke spiller på lag, må hodet gjøre jobben. Det tar meg til en finale i dag, og det koster, sier han.

Nå har Northug fått smaken på mer VM-skiløp. Han bekrefter at han er svært lysten på å gå femmila neste søndag.

– Hver femmil jeg har gått i mesterskap lever sitt eget liv. Jeg har følt meg sterk på de lengre øktene jeg har hatt hjemme. Hvis jeg har de beina jeg har hatt de siste ukene, kommer jeg til å trekke et lodd, sier Northug.

– Jeg er skummel å ha med inn på oppløpet
Northug er sikker på at Norge ville tatt stafettgull med ham på ankeretappen.

– Å gå en ti-kilometer er litt det samme som sprint. Det handler om å være mentalt forberedt. Jeg klarer alltid å gjøre ett push. Jeg tror jeg er ganske skummel å ha med inn på oppløpet når det er så lett inngang, sier Northug.

– Var det feil å ta deg ut av troppen?

– Det får vi oppsummere etter VM, men det er alltid dårlig karma å ta meg ut.

– Har du lyst å gå ankeretappen?

– Jeg kjenner Finn Hågen ganske godt. Han har møtt Ustjugov og tatt ham. Men om det blir Krogh eller Klæbo som går siste etappe? Det blir som å legge to navn i en bolle og trekke. De må diskutere det selv. Hadde jeg vært sportssjef, hadde jeg tatt dem med inn på en rom. I løpet av fem minutter ville jeg sett hvem som var mest mentalt forberedt til å møte Ustjugov. Når jeg får dette løpet ut av beina, vil formen bli enda bedre. Hvis Ustjugov ser navnet mitt på siste etappe, sover han ikke natten før, sier han.

Northug bekrefter at det var han selv som tok den endelige avgjørelsen om å trekke seg fra VM-troppen.

– Jeg sa selv at jeg ikke trengte den plassen i troppen. Jeg begrunnet det med at jeg ikke vil ta plassen fra Krogh siden han har kvalifisert seg sportslig. Så fort en mann blir syk, skal jeg være der med geværet på ryggen, sier Northug.