Europamester-brødrene skulle hjelpe Jakob (16) til EM. Det gikk helt galt

– Det er helt klart deres feil, sier Jakob Ingebrigtsen om Henrik og Filip.

Det var familiedugnad i Sandnes torsdag for å få yngste blad Ingebrigtsen kvalifisert for EM innendørs i Beograd neste helg.

Kravet var 3.44,00, og storebrødrene var engasjert som harer.

Men åpningstempoet var for hardt. Filip satte i gang et drepende åpningstempo de første 600 meterne, og Henrik fortsatte de neste 600 hundre, men det gikk ALTFOR fort.

Jakob lå an til en tid langt under kravet, men 16-åringen sprakk fullstendig på sisterunden, og klarte så vidt å holde seg på beina.

Klarte knapt å fylle beina

Europas kanskje største løpstalent i mål på 3.48,25, over fire sekunder for sent for senior-kravet til EM. På sisterunden klarte han knapt å flytte beina.

Etterpå var han klar på at de meritterte storebrødrene, med hvert sitt EM-gull på samvittigheten, hadde skylden.

– Jeg er skuffet. Jeg kjente med en gang at det var litt for fort til å holde helt inn. Når man først begynner kan man ikke slutte, sier Jakob Ingebrigtsen til TV 2.

– De sprang litt for fort. De var nok litt for giret. Jeg må takke de for at de spiller opp, men harene gjorde ikke helt jobben.

– Var det deres feil?

– Ja, det var harene sin feil.

– Verdensrekordfart

Filip Ingebrigtsen ville ikke ta på seg skylden.

– Jeg sprang det jeg fikk betalt for å springe, så han skal ikke skylde på meg, spøkte han til TV 2.

– I etterpåklokskapens lys er det viktig at man ikke går på for tøft i starten når man ikke er i toppform. I den treningsfasen vi er i nå tåler man ikke melkesyre så godt. Det er lenge siden man har kjent på den melkesyren.

16-åringen hadde på ingen måte toppet formen til kravforsøket. Både før og etter løpet hadde han trening.

Slik sett var det ikke krise, men trener og pappa Gjert er klar på at sønnen ville klart kravet med et bedre løpsopplegg.

– Han hadde klart det om han hadde roet åpningen. Definitivt, sier pappa Ingebrigtsen.

– Men med den åpningen der, så hadde han ikke sjans. Det er ikke mange som løper så fort hele veien inn. Uansett hvem. Det gikk altfor fort. Det hadde sikkert vært verdensrekord. Han lå an til 3.37. Det er hinsides.