Råsterk Falla utklasset alle

Maiken Caspersen Falla var raskest av alle i kvinnenes VM-sprinten i Lahti.

Dermed tok hun sin femte VM-medalje i karrieren.

Se hvordan Falla parkerte resten av finaleheatet i videoen øverst i saken.

– Jeg er så glad. Jeg kan ikke tro det. Jeg hadde veldig gode ski. Taktikken min fungerte perfekt. I den siste svingen tenkte jeg at de andre var rett bak meg, sa Falla i et intervju vist på NRK.

Falla tok lederposisjonen tidlig i finalen, og gikk hardt inn i oppoverbakkene. Der fikk hun noen meter. Noen meter ble til flere meter, og det ble aldri noen dramatikk på oppløpet.

Her gikk Caspersen Falla inn i ensom majestet. Amerikanerne Jessica Diggins tok sølvet, mens Kikkan Randall tok bronsen.

– Jeg skjønner ingenting. Jeg har nesten ikke ord. Det er utrolig å kunne klare dette i dag, i det som er mitt viktigste løp denne sesongen. Jeg merket at jeg hadde fantastiske ski, sa 26-åringen til NRK.

Jenta fra Fet fikk ekstra krefter fra hennes egne da på toppen av den tøffeste bakken.

– Jeg har en egen fanklubb på toppen av bakken, og da jeg ble sliten tenkte jeg på dem. Jeg hørte mamma underveis. Hun heier av full hals, sa hun.

Maiken Caspersen Falla var eneste norske kvinne i finalen, mot to svensker i Hanna Falk og Ida Ingemarsdotter, og hele tre amerikanere - Jessica Diggins, Kikkan Randall og Sophie Caldwell.

Les også: Bjørgen «parkert» i sprinten

Weng ut i semifinalen

Heidi Weng hadde et godt utgangspunkt i siste nedoverbakke i den andre semifinalen, og tok teten rett før oppløpet. Her ble hun ble slått av både Diggins og Ingemarsdottir i spurten, og gikk inn på tredjeplass. Tiden var ikke god nok til å gå videre som «lucky loser».

Maiken Caspersen Falla tok i første semifinale tidlig føringen, og beholdt denne helt til oppløpet. Her fikk hun besøk av Stina Nilsson og Natalia Matveeva. Rett før oppløpet ble det imidlertid full krasj mellom Matveeva og Nilsson, som aldri ble med i spurten. Falla gikk dermed trygt videre til finalen.

Tre nordmenn ut i kvartfinalen

Den femte og siste kvartfinalen inneholdt 50 prosent nordmenn, med Marit Bjørgen, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg, som var heldig som kom seg videre fra prologen. De norske havnet tidlig langt bak, og ble liggende der lenge, før Bjørgen kom seg opp i ledelse, men mistet den, og havnet bakerst på tilsynelatende dårlig glid.

Bare Weng av de norske kom seg opp blant teten, og kvartfinalen ble dermed en fiasko for Bjørgen og Østberg, som begge ble for svake i spurten. Heidi Weng kom seg videre med en andreplass.

Begge forhåndsfavorittene i den tredje kvartfinalen gikk til semifinalen. Russiske Natalia Matveeva vant denne, mens skiskytteren Mari Laukkanen tok andreplassen.

I den andre kvartfinalen var Maiken Caspersen Falla eneste nordmann. Hun fikk tidlig mange meter til blant annet Hanna Falk. Denne avstanden holdt helt inn, og tok Falla enkelt til semifinalen, sammen med svenske Falk.

I første kvartfinale-heat tok Kathrine Harsem føring i feltet, med svenske Stina Nilsson hakk i hel. Harsem holdt teten nesten helt til oppløpet da Nilsson og amerikanske Sophie Caldwell gikk forbi, og tok de to direkteplassene til semifinalen. Harsem røk ut da tiden hennes ikke holdt til å bli «lucky loser».