Theas (26) celleprøver ble feiltolket – kreften ble oppdaget 1,5 år for sent

En fjerdedel av de som får påvist livmorhalskreft, har fått beskjed om normale prøver sist de tok prøve. Slik var det også for nå avdøde Thea Steen (26).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten åtte måneder har gått siden Thea Steen døde av livmorhalskreft, 26 år gammel.

Moren Tove og søsteren Tonje kjenner på sorg og savn.

– Det er vel først nå vi innser at vi aldri kommer til å få se henne igjen, sier Tove Steen til TV 2.

Datteren Thea var journalisten som blogget om kreftsykdommen med et formål, å få flere til å ta celleprøve for å få sjekket seg for livmorhalskreft.

Hun vant flere priser for sin innsats gjennom Sjekkdeg-kampanjen og fikk Kreftforeningens hederspris for å ha reddet flere liv gjennom at flere unge kvinner tok celleprøve.

Sjekket seg, men kreften ble ikke oppdaget

Men Thea, som ivret for at andre skulle ta celleprøve, hadde en historie hun aldri fortalte.

Hun hadde også sjekket seg, men uten å bli fanget opp.

I 2013 og 2014 gjorde Thea det dagens system anbefaler, hun sjekket seg og tok celleprøver hos legen.

– Det Thea opplevde var da hun tok celleprøve første gang var at ting var normalt, alt var fint. Og den samme beskjeden fikk hun da hun tok den andre prøven, forteller moren Tove Steen til TV 2.

Likevel, et halvt år etter den siste normale prøven fikk Thea påvist livmorhalskreft. Hun ba om få celleprøvene regransket.

Begge prøvene viste kreftceller, som burde vært oppdaget og Thea ville trolig ha overlevd.

– Hun fikk forsinket kreftdiagnose med 1,5 år, sier Tove Steen.

– Så prøvene var feiltolket?

– Ja, det var de, helt klart, sier Tove.

Norsk pasientskadeerstatning har fremdeles Theas sak til vurdering. En sakkyndigrapport som TV 2 har fått tilgang til viser at hun ble forsinket diagnostisert med 1,5 år og ville hatt en overlevelse på mellom 95-100 prosent hvis kreften hadde blitt oppdaget allerede i 2013.

Har du opplevd lignende historie? Ta kontakt med TV 2s journalist på denne e-posten.

70 kvinner fanges ikke opp hvert år

Thea Steen er ikke alene.

Hvert år opplever rundt 70 norske kvinner, en fjerdedel av de som får livmorhalskreft det samme som Thea. De tar celleprøve og får til svar at alt er normalt på siste prøve, men så kommer plutselig beskjeden om at de har kreft.

– Jeg synes det er trist for det burde vært langt færre. Det burde vært sikrere metoder for å teste og undersøke, sier Tove Steen.

– Det er svært få som opplever det i det store og hele, men for hver av de kvinnene er det trist, sier lederen for Livmorhalsprogrammet, Ameli Tropè i Kreftregisteret.

Kreftregisterets Livmorhalsprogram fanger opp og behandler 4000 kvinner hvert år for celleforandringer. Men Tropé erkjenner at de ikke klarer å fange opp alle.

ANSVAR: Ameli Tropé er leder for Livmorhalsprogrammet.
ANSVAR: Ameli Tropé er leder for Livmorhalsprogrammet.

– Det er flere ting som kan svikte. Det kan være at man har tatt prøven feil, at man ikke har pasienthistorikk så man ikke vet hva tidligere screeningprøver har vist, eller så kan det hende at man ikke har vært nøye nok når man har sett på prøven, sier hun til TV 2.

Svakheter ved celleprøvene

Ole Erik Iversen er en av landets fremste eksperter på livmorhalskreft og var med på å bygge opp screeningsprogrammet.

Han sier programmet har svakheter.

– Metoden ikke er hundre prosent. En celleprøve har 70 prosent sannsynlighet for å fange opp de forandringene som måtte være der. Men ettersom dette er prosesser som går over veldig mange år, så går følsomheten opp til 90-95 prosent ved gjentatt prøve. Men det betyr jo også at det er 5-10 prosent vi ikke fanger opp, sier han.

Men både Iversen og Kreftregisteret mener det er viktig at kvinner fortsetter å teste seg.

– Hadde vi ikke hatt et screeningprogram i Norge, så hadde vi ikke hatt tre hundre krefttilfeller i året – vi hadde sannsynligvis hatt tusen, sier Iversen.

– Det er trygt å ta celleprøve, og det er viktig å ta celleprøve. Og så må vi jobbe med at det blir enda færre som ikke blir oppdaget i tide, sier Tropè.

Håp om å forbedre systemet

Thea Steen ville at systemet skulle forbedres og derfor ba hun familien om å fortelle hennes historie.

FAMILIEN: Thea Steens mor og søster håper hennes historie kan forbedre systemet rundt celleprøvetaking og tolkning. FOTO: Magnus Nøkland, TV 2
FAMILIEN: Thea Steens mor og søster håper hennes historie kan forbedre systemet rundt celleprøvetaking og tolkning. FOTO: Magnus Nøkland, TV 2

Hun ville at flere skulle ta celleprøve, men samtidig at prøvene blir tatt og tolket riktig.

– Thea gjorde en jobb for å få folk til å sjekke seg, når vi nå forteller om denne saken handler det kun om at ting må bli bedre på den andre siden også, sier Tonje Steen.

Theas søster håper åpenhet rundt Theas opplevelse får konsekvenser.

– Jeg tenker at når de unge kvinnene gjør sin del og går og sjekker seg så forventer man jo at de som har ansvar videre skal gjøre sin del, sier Tonje Steen.

Fakta om livmorhalskreft og livmorhalsprogrammet

  • Kvinner mellom 25-69 år får hvert tredje år en påminnelse om å ta celleprøve fra livmorhalsen. Prøven blir analysert for celleforandringer og forstadier til kreft.
  • 68% av kvinnene tar celleprøver jevnlig, man har sett en økning blant unge kvinner etter Thea Steens blogg og #sjekkdeg-kampanjen.
  • Rundt 300 kvinner får livmorhalskreft årlig, 100 dør av sykdommen.
  • Av de 300 kvinnene har litt over halvparten ikke tatt prøver.
  • Rundt 70 kvinner som får påvist kreft hvert år, har tatt prøver, men fått beskjed om at alt er normalt ved siste 3 års intervall viser tall fra Kreftregisteret.
  • Det tas årlig rundt 400 000 celleprøver i Norge. 4000 kvinner får behandling for forandringer og forstadier.