Det er mye kø i Oslo (bildet), men i verdensmålestokk når ikke hovedstaden vår helt opp i ny oversikt. 
Det er mye kø i Oslo (bildet), men i verdensmålestokk når ikke hovedstaden vår helt opp i ny oversikt.  Foto: Scanpix

Topp 10: Byene med verst kø

Oslo og Bergen går i hver sin retning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange har nok bannet mer enn en gang på vei inn eller ut fra Oslo i rushtiden, og mange påstår også at de mener trafikken har blitt verre det siste året.

Det har de helt rett i, viser tallene for 2016 som er samlet inn av NRIX. Selskapet henter inn og sammenligner data over hvordan trafikken er i 1064 byer i 38 land. De ser hvor mange biler som passerer til enhver tid, hvor fort eller sakte trafikken går, osv.

Slik vet man f.eks at Dublin i Irland er den byen i verden hvor køen går tregest i rushtiden, med en gjennomsnittshastighet på 5,4 km/t. Men byen er langt fra noen versting når det gjelder hvor lang tid pendlerne står i kø.

Den verste byen i verden når det gjelder kø er ikke uventet Los Angeles i California, USA, hvor bilistene hvert år bruker 104 timer på å stirre nytteløst på bilen foran seg. Los Angeles var nummer to på denne listen i 2015, men rykker i år forbi Moskva, Russland, som går ned til andreplass med sine 91,4 timer.

Thailand det verste landet

Fire av de ti verste købyene befinner seg i USA, mens London og Paris representerer Europa (i tillegg til to russiske byer). På tolvteplass finner man Bangkok, Thailand, og Thailand er da også det verste landet sett under ett når det gjelder overfylte gater. I Thailand bruker hver innbygger i snitt 61 timer i bilkø.

Her skal det dog bemerkes at svært mange land ikke er med i undersøkelsen, da de ikke er i stand til å levere trafikkdata. Hadde de vært det, er det godt mulig at en del afrikanske byer ville ha kommet høyt opp på listen.

Politiets råskinn har en helt spesiell hensikt

Av overraskelser på listen finner vi f.eks beryktede Istanbul, Tyrkia, som er såpass langt nede som på en 17.plass, mens Zürich i Sveits er såpass høyt opp som en 25.plass.

Oslo i katastrofal retning

Men hva med Oslo tenker du? Den gode nyheten er at Oslo først dukker opp på 45. plass over de verste byene i verden, med en årlig køtid på 46,5 timer. Den dårlige nyheten er at Oslo i 2015 var på 83. plass. Norges hovedstad har altså klatret noe voldsomt på listen over de verste købyene i verden på bare ett år.

Hva så med Norges nest største by Bergen? Den har hatt en voldsom forbedring. I 2015 var Bergen på plass 233, men har falt nesten 200 plasser på ett år, og er nå nummer 427 med 18,1 timer. Det gir Bergen en fjerdeplass på listen over norske byer. For på andreplass finner vi Stavanger på totalplass 163 med 29,6 timer, og på tredjeplass befinner Drammen seg med totalplass 338.

Tror Opel blir solgt til Frankrike

Av andre norske byer på topp 1000-listen finner vi Tønsberg på plass 593, Arendal på plass 773, Hamar på plass 824 og Sandefjord på plass 950. Større byer som Trondheim og Tromsø kom ikke med på listen, noe alle bilister i Trondheim og Tromsø sikkert er glade for.

Kort oppsummert: Det går feil vei i Oslo, det går rett veii Bergen. Ikke lei bil i Los Angeles eller Moskva. Ikke legg ut i trafikken i Thailand.

Topp 10 byer med mest kø i verden i 2016:

1. Los Angeles, USA

2. Moskva, Russland

3. New York City, USA

4. San Francisco, USA

5. Bogota, Columbia

6. Sao Paulo, Brasil

7. London, Storbritannia

8. Magnitogorsk, Russland

9. Atlanta, USA

10. Paris, Frankrike

Nå skal bilen varsle om hull i veien

Spesiell testbil i Norge, se mer i videoen under: