VIL IKKE FRATA STATSBORGERSKAP: Une Aina Bastholm i De Grønne mener at myndighetene ikke skal kunne ta statsborgerskap fra folk.
VIL IKKE FRATA STATSBORGERSKAP: Une Aina Bastholm i De Grønne mener at myndighetene ikke skal kunne ta statsborgerskap fra folk. Foto: NTB Scanpix

Vil gjøre det umulig å frata folk norsk statsborgerskap

Miljøpartiet De Grønne vil at det fortsatt skal være vanskelig å få statsborgerskap – og så godt som umulig å miste det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Situasjonen vi nå ser er helt absurd – det har gått over stokk og stein, sier Une Aina Bastholm, nasjonal talsperson og førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo.

Hun refererer til to saker: Mahad Mahamud som ble fratatt statsborgerskapet etter 17 år i Norge. Bioingeniøren forblir statsløs med mindre han vinner den pågående rettssaken mot staten.

Den andre er saken til Aftenposten som handler om en familie på 12 som mister statsborgerskapet etter 27 år i Norge. UDI mener at ekteparet ga uriktige opplysninger da de kom til Norge i 1990. Nå mister også barn og barnebarn statsborgerskapet sitt, skriver avisen.

Vanskeligere å få og frata

Bastholm og MDG vil nå be Stortinget vurdere to ting:

– For det første må man se på foreldelsesfristen for disse sakene. For det andre må man vurdere om Norge i det hele tatt skal kunne tilbakekalle statsborgerskap.

– Mener dere at det skal være helt umulig å tilbakekalle et statsborgerskap?

– Det kan hende vi skal ha spesielle unntak i saker som angår rikets sikkerhet, men det vil gjelde i svært få tilfeller.

De Grønne til orde for at det fortsatt skal være vanskelig å få og enda vanskeligere å frata statsborgerskap.

– UDI har strenge prosedyrer når de innvilger statsborgerskap i dag – de fleste må vente i syv år, sier Bastholm.

Skal straffes

– Vil ikke myndighetene miste kontrollen om man ikke kan frata statsborgerskap?

– Nei. Jeg synes ikke at de har noe mer kontroll når de sender ut familier og barn som har vært her i mange år.

– Når man først har fått statsborgerskap, skal man føle en trygghet. Man blir en del av demokratiet, man skal etablere seg, delta og påvirke samfunnet.

Bastholm sier at det ikke skal være konsekvensløst å lyve i asylintervjuet.

– Man kan kalle det et lovbrudd og dermed straffe det, men uten å ha hjemmel til å frata statsborgerskap.

– Ikke naivt

– Noen vil si at dette er naivt. Hva vil du si til dem?

– At det er naivt å tro at man bygger et bedre og mer inkluderende samfunn ved å splitte familier. Når man fratar personer statsborgerskap sender man et ekstremt sterkt signal om at du ikke kan være trygg. Du kan ikke ta sats og delta i samfunnet.

– Sylvi Listhaug har en agenda som går på tvers av grunnleggende verdier og prinsipper i en rettsstat, og det rammer hele familier, barn som voksne.

Frp: – Glem det!

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) rister på hodet av forslaget.

– Det kommer vi garantert til å avvise så fort vi får muligheten. Det blir ikke aktuelt å diskutere saken, sier han.

Ellingsen mener at UDI i dag har gode systemer, men understreker at de ikke har rett hver gang de fatter et vedtak. Å fjerne muligheten til å frata statsborgerskap er ikke veien å gå, mener Ellingsen.

– Det vil være en invitasjon til å misbruke det norske systemet.

– Men er det ikke urimelig å ta statsborgerskapet fra familier som har bodd i Norge i mange år?

– Nei, det er det ikke. Det er en grunn til at folk aldri skal kunne unndra seg ansvaret for handlinger man har begått. Det handler om tilliten til systemet. Vi har noen verdier, og de må vi stå for, mener Ellingsen.

Se Ellingsen og Bastholm i debatt på Nyhetskanalen klokken 16.00