FK Partizans midtbanespiller Everton Luiz går gråtende av banen etter å ha blitt utsatt for massiv rasistisk hets. 
FK Partizans midtbanespiller Everton Luiz går gråtende av banen etter å ha blitt utsatt for massiv rasistisk hets.  Foto: APF PHOTO

Søndag gikk han gråtende av banen etter å ha blitt utsatt for rasisme – nå slår han tilbake

– Det er ikke første gang dette skjer, sier Everton Luiz.

Søndag gikk FK Partizans midtbanespiller Everton Luiz (28) gråtende av banen etter å ha blitt utsatt for rasisme av motstander FK Rads hjemmesupportere gjennom nesten en hel kamp.

Historien har vakt internasjonal oppsikt og rettet søkelyset mot rasisme fotballen. Men selv om Luiz opplevde et av karrierens vondeste øyeblikk på en fotballbane, har ikke brasilianeren noen planer om å la hendelsen ødelegger for ham.

– Jeg har ingen planer om å gi opp. Den tanken har ikke krysset meg en gang. Jeg må vise dem at vi er sterkere enn det og da kan jeg ikke bare stikke av, sier han til Daily Mail.

Den brasilianske midtbanespilleren, med en fortid i blant annet sveitsisk fotball, forteller at han har blitt plaget av rasisme gjennom store deler av karrieren.

– Det har vært mange episoder, ikke bare i Serbia, men også andre steder i Europa. Hele livet har jeg blitt behandlet annerledes på grunn av hudfargen min, særlig her i Europa, men dette var nok det verste tilfellet, forklarte Luiz.

28-åringen kone Luana var den som plukket ham opp etter oppgjøret, og forteller at det var en svært preget ektemann som ventet henne utenfor stadionportene.

– Han sa ikke et eneste ord da jeg hentet ham etter kampen, ikke ett ord i løpet av hele turen hjem. Da vi kom frem ringte han min far i Brasil som alltid har vært en svært viktig støttespiller for oss, sier hun.

– Det er trist og avskyelig, for mannen min ønsker bare å spille fotball. Vi lever med denne frykten hver dag, at han forlater hjemmet smilende og glad, for så å komme hjem i tårer. Det har skjedd flere ganger, ikke bare på fotballbanen, men på butikken, restauranter og mange andre steder, forteller hun.

Everton Luiz poengterer at uansett hvor mye slike hendelser smerter ham, kunne han aldri tenkt på å gi tilbake med samme mynt.

– Jeg kommer alltid til å ta kampen mot denne typen mennesker, men uansett hvor vondt det gjør ønsker jeg ikke å påføre dem den samme smerten, sier han.

Rasisme i serbisk fotball

Brasilianeren er ikke den første spilleren som opplever rasisme i serbisk fotball.

I 2012 oppstod det stygge scener da Tottenhams Danny Rose sparket en ball opp på tribunen etter å ha blitt utsatt for rasistiske tilrop og blitt kastet stein på av hjemmefansen under U21-landskampen mellom Serbia og England.

Fem år tidligere fikk Nedum Onuoha gjennomgå av serbiske fans i U21-EM i Nederland. Det serbiske fotballforbundet ble den gang bøtelagt med rundt 160 000 kroner av UEFA.