Utestengt russer med syrlig stikk til idrettspampene

Aleksej Petukhov hudfletter presidentene i IOC og FIS.

Sprintverdensmesteren fra 2013 kom til Lahti med et siste håp om å overbevise ledelsen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) om at han er uskyldig og burde få delta i mesterskapet. Men han talte for døve ører på dopingmøtet der idrettspampene møtte utøvere fra alle nasjoner.

– Thomas Bach (IOC) og Gian Franco Kasper (FIS) pratet bare om generelle ting på møtet. Det skjedde ingenting. Det er urettferdig. Vi er rene og burde få konkurrere, sa en provosert Petukhov.

– Kan ta straffen etterpå

I møte med pressen holdt han en 20 minutters flammende forsvarstale for seg selv, og de fem andre utestengte russiske langrennsløperne. De ble suspendert rett før jul etter at WADA la fram den mye omtalte McLaren-rapporten. Selv om Petukhov aldri har avgitt en positiv dopingprøve, er han navngitt som en av utøverne som hadde avgitt en prøve som hadde blitt byttet ut, og tuklet med under OL i Sotsji i 2014.

Russeren gikk i strupen på FIS-sjefens håndtering av saken.

– Hvis de vil etterforske oss, så gjør det først. Så kan vi få konkurrere mens de gjør det. Hvis de finner noe galt, kan vi heller ta straffen etterpå, sier han.

Petukhov trekker også fram Therese Johaugs sak. Han mener det er et paradoks at hun som er tatt for doping i teorien kan være tilbake i sporet før han selv. Hvis etterforskningen trekker ut i tid, frykter han at han ikke får konkurrere før neste sesong starter.

Men den mektige FIS-pampen, Gian Franco Kasper, nekter å svare på spørsmål rundt russernes sak.

– Det er ingenting å si. Det er ingenting nytt. Bare glem det, var det eneste FIS-presidenten ville si, før han dyttet bort TV 2s fotograf på vei vekk fra stadion.

IOC støtter FIS

Like etter at Kasper dro, kom IOC-president Thomas Bach ut av møtet. Han bekrefter at møtet stort sett hadde et generelt innhold, men understreket at han støttet FIS sin utestengelse av de seks russerne på bakgrunn av opplysningene i McLaren-rapporten.

– Jeg synes FIS reagerte kjapt, og på en riktig måte da navnene i rapporten ble kjent. Jeg støtter måten de har gjort dette på, sier Bach på spørsmål fra TV 2.

Han utelukker heller ikke at Russland kan bli utestengt fra OL i 2018 når den olympiske komiteen har fått gått gjennom granskningsmaterialet.

– Det er to kommisjoner som jobber med dette nå. Nå må vi vente å se hvem som har ansvaret for det som har skjedd. Basert på hvem som har ansvaret, så vil vi sanksjonere ut i fra det, sier Bach.

Også de norske representantene på møtet, støtter FIS´ beslutning om å utestenge Petukhov & co.

– Vi har full tillit til måten de har håndtert dette på, sier Mari Eide, som representerte de norske langrennsløperne sammen med Niklas Dyrhaug.

– Drukner i doping

Petukhov mener IOC vil baserer hele sitt beslutningsgrunnlag på rykter og spekulasjoner.

– Alle tror at vi drukner i doping i Russland. Men de kjenner ikke fakta.

Han mener det eneste utbyttet av møtet for hans del, var at han faktisk fikk fortelle sin historie.

– Den viktigste delen av dette møtet var at det var utøvere fra mange land til stede, og de fikk høre mitt syn. Og jeg fikk fortelle dem øye til øye at jeg er ren, og at jeg er klar for å være her, sier Petukhov .

På vei ut av stadion i Lahti, slengte han ut et sarkastisk og symbolsk slengkyss i retning av langrennsstadion.

– Takk, Lahti. Jeg elsker deg, ropte han.

Så forlot han byen. Før VM er i gang.