LANDSLAGSSPILLERE: Per Ciljan Skjelbred og Brede Hangeland under en landslagstrening i 2010.
LANDSLAGSSPILLERE: Per Ciljan Skjelbred og Brede Hangeland under en landslagstrening i 2010. Foto: Aas, Erlend

– Hadde håpet at det å spille på landslaget betydde mer

Men Brede Hangeland mener Lars Lagerbäck bør gjøre alt for å overtale Per Ciljan Skjelbred til å fortsette på landslaget likevel.

Det var en overrasket Brede Hangeland som onsdag mottok nyheten om at Per Ciljan Skjelbred gir seg på landslaget.

– Det kom som lyn fra klar himmel for meg, sier Hangeland til TV 2.

Skjelbred overtok kapteinsbindet på landslaget fra nettopp Hangeland i 2014.

To og et halvt år senere sier Hertha Berlin-spilleren fra seg oppdraget, og takker nei til videre landslagsspill i en alder av 29.

– Trist for norsk fotball

– Man må respektere valget han tar. Ingen kan gå inn i hans hode og si at det er feil, sier Hangeland.

– Men det er trist for norsk fotball at en av våre beste og viktigste spillere gir seg på landslaget i det som skal være den beste perioden i karrieren hans. I Norge trenger vi alle tilgjengelig.

Skjelbred oppgir mer tid til familie og ferie som den primære årsaken til motivasjonssvikten.

Den forrige kapteinen, som ga seg på landslaget som 33-åring, syns timingen er merkelig. Både på grunn av Skjelbreds alder, posisjon og på grunn av det som skjer rundt landslaget med ny sjef i Lars Lagerbäck.

– Jeg hadde håpet at det å spille på landslaget betydde mer. Hvis man skal spekulere i grunnene til motivasjonssvikten, så må det jo være at han ikke har opplevd det som veldig givende. Det må man nærmest konkludere med, sier Hangeland.

– Hadde han opplevde det som spennende og givende så hadde han vel neppe gitt seg, spesielt nå som man får inn en slik kapasitet som Lars Lagerbäck som trener. Det forteller kanskje at det har vært en tøff periode.

Helland håper Skjelbred kommer tilbake

Landslagskollega Pål-André Helland er lei seg for at Skjelbred har tatt valget om å forlate landslaget.

– Større egoer enn det har blitt overtalt til å komme tilbake til landslag før. Da tenker jeg på Zlatan. Per er en ærgjerrig fyr, men jeg håper inderlig Lagerbäck lykkes med å overtale ham, sier Helland til TV 2.

– Det er veldig synd for norsk fotball og spillerne på landslaget. Han er en fantastisk type, men hensynet til familien er en legitim grunn. Jeg kan ikke sette meg inn i det, men alderen er likegyldig så lenge han han har bestemt seg i samråd med familien.

Per Ciljan Skjelbred byttes ut med Pål André Helland. 
Per Ciljan Skjelbred byttes ut med Pål André Helland.  Foto: Ruud, Vidar

Helland påpeker at Skjelbred ikke har fått spille i drømmeposisjonen på landslaget, og at han i Bundesliga er en av de beste i sin posisjon som ballvinnende terrier.

– Hva tenker du om å miste en av de få Norge har som spiller på øverste internasjonale nivå?

– Det er selvfølgelig synd. Norge har god nytte av slike spillere. De går opp stien og skal vise vei for oss her hjemme i lille Norge når vi kommer på samling. Kommer til å være en tom plass rundt bordet der vi spiller kort nå.

Lang karriere

Midtbanespilleren slo gjennom i veldig ung alder. Han har vært gjennom både alvorlige skader og benkesliting, men har tilrevet seg en plass i et lag på øvre halvdel av Bundesliga.

Det kan være en del av forklaringen til at han nå velger å gi seg.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen spilte med Skjelbred på yngre landslag og kjenner ham godt. Han vet hvor høyt han setter familien.

– Han har nesten hatt karrieren til en 35-åring i og med at han slo gjennom så tidlig. Så han kjenner nok på kroppen sin at han må prioritere det som er riktigst. Det er Hertha Berlin som betaler lønnen hans. Samtidig har Per alltid gått sine egne veier, han er veldig familiekjær og han har nok tenkt nøye gjennom denne avgjørelsen. Så sånn sett er jeg ikke overrasket, men også jeg er overrasket over timingen nå som det er en positiv vind rundt landslaget, sier Mathisen.

– Hvordan er signaleffekten når en av våre beste menn, kapteinen, og en av få som spiller på høyt internasjonalt nivå gir seg?

– Jeg tror ikke det sender noen signaleffekt. Alle drømmer om å spille på det norske landslaget, og det har Per også gjort. Han har vært med veldig lenge, og jeg har skjønt på ham at han har vært litt lei av hele landslaget.

– Tungt slag

Det er uansett en strek i regningen for den nybakte landslagssjefen at en av de norske spillerne som spiller på høyest nivå velger å gi seg på landslaget.

– Litt overrasket blir man. Det kom litt brått på. Vi skulle gjerne hatt med alle. Nå er det nye som får sjansen. Så får de gripe sjansen, og så skal vi skape et landslag ut fra det. Det er slik fotballen er, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til TV 2.

Selv om Skjelbred ikke har prestert like bra for våre beste menn som på klubblaget er kvalitetene hans helt åpenbare.

– Det er et tungt slag for Lagerbäck. Hvis jeg var ham så ville jeg prøvd alt for å friste ham til å være med videre, men det er klart når han tar en slik avgjørelse så er det vanskelig å komme tilbake med det første i alle fall, sier Hangeland.

Ville fått ny rolle

Skjelbred ble brukt hovedsaklig på kanten av den forrige landslagssjefen, Per-Mathias Høgmo, mens han på klubblaget spiller i en mer sentral rolle.

– Han er blitt brukt feil, han er blitt brukt på kanten, og det er feilbruk av en av de norske spillerne som faktisk leverer på høyeste nivå i Europa som sentral midtbanespiller, sier Jesper Mathisen.

Både han og Hangeland tror Lagerbäck hadde planer om å bruke trønderen i en rolle som passet ham bedre.

– Jeg tror vi hadde sett en mer komfortabel og riktigere plassert Per under Lagerbäck. Det er som sagt litt skuffende at han ikke har lyst til å være med og se hvordan det blir. Han er en spillertype som hadde passet fint inn, sier Hangeland.

– Han er en jeg er sikker på at Lagerbäck skulle bruke sentralt på midtbanen, og da jeg satte meg ned og skisserte et mulig startellever for et norsk landslag for to dager siden var han den første som ble plassert der. Han har kvaliteter som løpskraft og fightervilje som hadde passet perfekt, sier Mathisen.

– Men Norge må ha spillere som må være motiverte, og hvis Per sier at han ikke har den motivasjonen så er det fair og en ærlig sak. Samtidig kommer han fremover nå til å fokusere på fortsatt å prestere på øverste nivå i Tyskland, og det står det respekt av.

Ville hatt med Skjelbred videre

Toppfotballsjef Nils Johan Semb bedyrer at Lars Lagerbäck selvsagt vil velge en ny kaptein i tide til hans første landskamp for Nord-Irland.

– Vi skulle gjerne hatt med Per videre ut fra den spilleren og fine personen han er, samtidig er begrunnelsen hans veldig tydelig i forhold til motivasjon og familiesituasjon. Det tar vi til etterretning og respekterer. Men vi mister en spiller med lang internasjonal erfaring og som spiller i en veldig god liga, for en veldig god klubb.

Landslagskarrieren til Per Ciljan Skjelbred ble kanskje ikke som han selv, eller resten av nasjonen, håpet på.

Men han fortjener anerkjennelse for karrieren som fremdeles kan vare i mange år.

– Folk vil jo se på ham som kapteinen til Per-Mathias Høgmo. Han som var en del av den gjengen som aldri fikk det til slik som vi hadde håpet på. Men han har hatt en fantastisk karriere, roser Jesper Mathisen.

– Han var «Martin Ødegaard for 10-15 år siden», og så var han uheldig med et beinbrudd. Men han har klart å fighte seg til en fast plass på ett av de beste lagene i Tyskland. Så er det klart at ettermælet hans som landslagsspiller ikke vil være som det man hadde sett for seg for ti år siden, men ettermælet som fotballspiller i Norge når den dagen kommer at han gir seg helt bør være bra. Der er det ikke mange som har levert på det nivået han har gjort.