Inge (53) satser én milliard på ny oppdrettsrevolusjon

Inge Berg fra Vesterålen brukte fire dager på å finne sin måte å revolusjonere oppdrettsnæringen på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som tenåring sa Inge Berg nei til å bli sauebonde på hjemgården.

Nå styrer 53-åringen et famileid havbrukskonsern som de siste årene har levert overskudd på over en milliard kroner – hvert år.

Havfarm-revolusjonen

Da fiskerimninister Elisabeth Aspaker for to år siden ba næringen om å bidra til en ytterligere utvikling av norsk havbruk, tok det grunderen fra Vesterålen fire dager å presentere sitt bidrag.

– Vi har lansert en konstruksjon som vi mener vil være revolusjonerende for å ta i bruk et vesentlig større kystareal til oppdrett, sier han til TV 2.

Leverer på politisk bestilling

Nordlaks-modellen bygger på en 400 meter lang og 60 meter bred lett flyttbar og robust konstruksjon.

Den vil kunne åpne nytt areal i mer utsatt farvann. Det vil gi økt produksjon, flere arbeidsplasser, en mindre miljøbelastning og en bedre fiskehelse. Akkurat det som er regjeringens politiske ambisjon.

– Dette er er etter vårt syn nødvendig for å møte den ambisjonen, sier Berg.

Med egne midler har Nordlaks-eierne finansiert hele prosjektet selv. De bygger nå et nytt smoltanlegg til 800 millioner kroner. Så vil han ta investeringene i utvikling og bygging av havfarmene.

I arbeidet har de involvert eksterne miljøer, ikke minst for å få vurdert hvilke belastninger fisken vil bli utsatt for i et mindre skjermet miljø.

Dette er gjennomførbart

– Vi har gjort ei risikovurdering sammen med kompetansemiljøet i Norge som viser at dette er gjennomførbart. Der er noen områder vi må må avklare, og få mer kunnskap om, men det er gjennomførbart, selskapets miljøkoordinator, Bjarne Johansen.

Det forutsetter at laksen må være større enn i dag før han flyttes. Først som smolt fra et kontrollert miljø på land, til tradisjonelle kystnære merder. Derfra, ut til HavFarmene.

– Det betyr at når fisken kommer i sjø vil han være større, og det betyr igjen at han vil trenge kortere tid i sjøen før han er slakteklar, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Fredrik Martinussen. En annen viktig gevinst vil være at merder i fjorder og sund vil kunne bli brakklagt oftere, noe som vil være et effektivt grep for å redusere lusplager vesentlig.

Etterlyser en mer dristig satsing

Nordlaks har fått innvilget 10 av 39 omsøke utviklingskonsesjoner for Havfarmene. Inge Berg hadde ønsket seg en mer dristig satsing fra myndighetenes side, om de politiske mål om vekst innenfor havbruksnæringen skal kunne nås.

– Ikke minst når man har en situasjon der oljenæringen sliter så burde man vært offensiv overfor de øvrige næringene som skaffer eksportinntekter og skaffer store, store skatteinntekter til landet, sier han.