SALT OG SØTT: Charlotte og Prebz sin tempura i salatkopper med to ulike sauser.
SALT OG SØTT: Charlotte og Prebz sin tempura i salatkopper med to ulike sauser. Foto: Fingrene av Fatet / TV 2

YouTube-stjernenes japanske tempura

Få kokkenes oppskrifter fra Fingrene av fatet.

I kveld må YouTube-duoen Prebz og Dennis lage hjemmelagdetempura sammen med kokkene Charlotte Mohn Gaustad og Reneé Fagerhøi.

Få oppskriftene fra programmet nedenfor.

Charlotte og Prebz sin tempura i salatkopper med to ulike sauser.

Ingredienser:

  • 2 liter solsikke- eller soyaolje
  • ½ dl mirin
  • ½ dl soyasaus
  • 1 ss riseddik
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ss honning
  • 1 fedd hvitløk, revet
  • 2 stk vårløk
  • 2 stk gulrøtter
  • 1 stk rettich
  • 1 stk chili
  • 2,5 dl hvetemel
  • 1 dl maisenna
  • 2 ts bakepulver
  • 1 klype salt
  • 1 stk eggeplomme
  • 3 dl iskaldt vann
  • 12 stk rå tigerreker uten skall
  • 4 stk kamskjell
  • 1 stk brokkoli
  • 1 stk isbergsalat
  • ½ pk babyspinat
  • 3 ss majones
  • Wasabi

Fremgangsmåte:

  1. Varm opp frityroljen i en romslig kjele.
  2. Lag en teriakysaus av mirin, soyasaus, riseddik, smak til med litt sukker, honning og hvitløk.
  3. Finsnitt gulrot, vårløk, rettich og chili og ha litt av sausen over. Bland sammen mel, maisenna, bakepulver, salt, eggeplomme og vann til en tynn røre.
  4. Skjær skalldyrene og brokkoli i passe biter og dypp de i litt mel og deretter i tempurarøren.
  5. Ha noen biter av gangen oppi den varme oljen og kok de lett gylne. La de renne av på kjøkkenpapir.
  6. Bland sammen majones og wasabi etter smak.
  7. Bruk de bladene fra isbergsalaten som har litt hold til små skåler. I disse salatskålene danderes babyspinat og grønnsaksstrimler, deretter assortert tempura og ha litt wasabimajones over.
  8. Server teriakysausen ved siden av.
SPRØTT OG GODT: Reneé og Dennis sin variant av sjøkreps i tempura på pinne med kimichi, steam buns og cilimajones. Foto: Fingrene av fatet / TV 2
SPRØTT OG GODT: Reneé og Dennis sin variant av sjøkreps i tempura på pinne med kimichi, steam buns og cilimajones. Foto: Fingrene av fatet / TV 2

Reneé og Dennis sin sjøkreps i tempura på pinne med kimchi, steam buns og chilimajones

Tempura:

  • 90 gram hvetemel
  • 60 gram maisenna
  • 1 stk egg
  • 3/4 dl fløte
  • 1,5 dl vann
  • 3 ts bakepulver
  • Nøytral olje

Fremgangsmåte:

  1. Bland alt sammen og pisk til klumpfri røre.
  2. Varm olje til ca. 180 grader, tre sjøkrepsen på pinner og dypp i tempurarøren. Dypp så sjøkrepsen ned i frityroljen (med pinnene opp) og friter i 2-4min, til tempurarøren har puffet seg luftig og er gylden. La oljen renne av på kjøkkenpapir.
  3. Ta en skje ned i tempurarøren og dra striper med røren ned i oljen, snu ved hjelp av en pinsett, friter på begge sider, avkjøl på kjøkkenpapir.

Steam buns:

  • 5 dl hvetemel
  • 3 ts tørr gjær
  • 2 dl varmt vann
  • 6 ss sukker
  • 2 ss salt
  • 1 ss bakepulver
  • 20 gr smeltet smør eller nøytral olje

Fremgangsmåte:

  1. Varm vann til 37 grader, ha i bakepulver, gjær og sukker. Rør godt sammen til alt er oppløst, la det stå på benken til det begynner å skumme.
  2. Bland sammen mel og salt i en bakebolle, bruk eltekroken og vend godt sammen med gjærblandingen til glatt og fin deig. Hev til dobbel størrelse under klede.
  3. Trill ut små boller av deigen og klem de flate, prøv å få de så runde som mulig.
  4. Gni den ene siden med nøytral olje, og brett sammen slik at du får en halvmåne med oljesiden innover.
  5. Hev til dobbel størrelse under plast.
  6. Kok opp en kjele med vann og plasser bambuskokeren over, legg bollene i bambuskokeren, ha på lokk og steam på høy varme i ca 6min, til bollene er store og luftig og gjennomkokt.

Kimchi:

  • ½ kinakål
  • 1 stk gulrot i strimler
  • ½ rettich i tynne skiver
  • 1 glass chili black bean/fermenterte chili bønnerpå glass
  • 2 ss sukker
  • 3 ss hvitvinseddik
  • 2 ts salt

Fremgangsmåte:

  1. Kutt kinakål i tynne strimler, og bland sammen med finstrimlet gulrot og tynne skiver rettich.
  2. Ha på sukker, eddik, salt og 3ss av de fermenterte chilibønnene, bland godt sammen ved hjelp av hendene og legg kålblandingen under press.
  3. Bruk foreksempel en tung kjele fylt med melkekartonger eller annet til presse kålen.

Grønn chilimajones:

  • 1 stk egg
  • 4 stk grønne chili renset u/frø
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 2 ts salt
  • Saft fra 2 stk lime
  • 2 ts cayennepepper
  • 1 nevne koriander
  • Ca 5 dl nøytral olje

Fremgangsmåte:

  1. Kjør sammen egg, chili, eddik, salt, koriander og saften av en lime med en stavmikser. Kjør stavmikseren opp og ned mens du sper med oljen til tjukk majones konistens.
  2. Smak til med evt ekstra salt og limesaft.
  3. Fyll fire steambuns med en liten nevne kimchi, legg så i den tempurafriterte sjøkrepsen, top med chilimajones, legg så på resten av den friterte tempuradeigen og avslutt med noen friske blader koriander.
  4. Legg de fylte bunsene i bambuskokeren med fyllet opp og server.