Charlotte og Stig Andrés hjemmelagde viltpølser og potetmos.
Charlotte og Stig Andrés hjemmelagde viltpølser og potetmos. Foto: Fingrene av fatet / TV 2

Det er ingen sak å lage hjemmelagde pølser

Her er kokkenes oppskrifter fra Fingrene av fatet

I kveld må bryterne Stig André Berge og Grace Bullen lage hjemmelagde pølser sammen med kokkene Charlotte Mohn Gaustad og Reneé Fagerhøi.

Få oppskriftene fra programmet nedenfor.

Charlotte og Stig Andrés hjemmelagde viltpølser og potetmos

Ingredienser:

  • Ca 1,5 m svinetarm
  • 1 kg viltkjøtt (elg, reinsdyr, rådyr, hjort)
  • 1 kg sideflesk av gris (tynnribbe uten bein og svor)
  • Ca 2 dl vann
  • 25 gram salt
  • Ca 1 ss pepperkorn
  • Ca 2 ts malt ingefær
  • Ca ½ ts allehånde
  • Ca 2 ts knust einebær
  • Ca 1 ss hakket fersk timian
  • 600 g mandelpoteter
  • 1 dl melk
  • 1 dl fløte
  • 50 g smør
  • Sennep
  • 1 løk
  • 1-2 ss eddik
  • 4 dl okse- eller viltkraft
  • Ca ½ dl fløte
  • Ca ½ ts knust pepper
  • 8 salvieblader

Fremgangsmåte:

  1. Legg tarmen i bløt i ca 2 timer, skyll og vask den godt både utvendig og innvendig.
  2. Skrell potetene og kok dem i usaltet vann til de er møre.
  3. Mal kjøttet og sett det kaldt. Bland i salt, vann og krydder.
  4. Stapp pølsene med et pølsehorn.
  5. Snurr de i ønsket størrelse, annenhver gang i motsatt retning. La pølsene ligge i kjøleskapet til neste dag.
  6. Trekk pølsene i ca 10 min i lettsaltet vann eller kraft, OBS må ikke koke!
  7. Brunes til slutt i en panne med litt olje og smør.
  8. Hell av vannet på potetene og la de dampe av seg, mos dem med en ballongvisp eller press de gjennom en sil.
  9. Varm opp melk, fløte og smør og spe til passe konsistens. Smak til med salt, pepper og sennep.
  10. Lag en løksaus ved å finsnitte løken og fres det i litt olje. Tilsett deretter eddik, kraft, fløte og pepper, la det koke i min. 10 min. smak til med salt, pepper og eddik.
  11. Anrett pølsene oppå potetstappen sammen med løksausen.
  12. Stek noen salvieblader i litt olje til de er sprø. Legg de oppå retten.
Reneé og Grace sin grønne curry-pølse av svin og tam-salat med tørkede reker og koriander. Foto: Fingrene av fatet / TV 2
Reneé og Grace sin grønne curry-pølse av svin og tam-salat med tørkede reker og koriander. Foto: Fingrene av fatet / TV 2

Reneé og Grace sin grønne curry-pølse av svin og tam-salat med tørkede reker og koriander.

Grønn curry-pølse:

  • 1 kg kvernet svinenakke
  • Svinetarm
  • 2 dl vann
  • 2 ss grønn currypaste
  • 15 g salt

Fremgangsmåte:

  1. Kjør svinekjøttet og saltet sammen i en kjøkkenmaskin med grind.
  2. Spe med iskaldt vann hvor du har rørt ut grønn currypaste i.
  3. Smak på farsen og lag en prøvekake. Skyll tarmen godt i kaldt vann, tre den på pølsetut, fyll pølsestapperen med farse og mat ut.
  4. Lag en pølse-”spiral” og knyt tarmen i enden. Kutt små snitt i pølsen og varm en stekepanne med litt olje, brun pølsen godt på begge sider og legg den på et bakebrett med bakepapir og stek videre ferdig i ovnen på 180 grader i syv minutter.

Som tam- og grønn papayasalat:

  • 1 stk grønn papaya
  • 1 pose bønnespirer
  • 50 gr grønne aspargesbønner
  • 2 stk tomater
  • 100 g peanøtter
  • 1 bunt koriander
  • ½ dl fish sauce
  • ½ dl limejuice
  • 50 g små tørkede reker
  • palmesukker
  • 1 stk rød thai chili/piripiri
  • Isbergsalat

Fremgangsmåte:

  1. Start med marinaden, legg de små rekene i bløt i varmt vann. Bland fish sauce og limejuice, og riv masse palmesukker (ca. ¼ av en hel), grovkutt chilien, ha i halvparten av rekene og kjør sammen med stavmikser. Juster smaken.
  2. Kok aspargesbønner kjapt i ett minutt i lettsaltet vann og avkjøl i iskaldt vann.
  3. Skrell og riv den grønne papayaen på den groveste delen av rivjernet.
  4. Del tomatene i to og ”skvis” sammen med hendene og bland sammen med papayaen, vend også inn aspargesbønnene og bønnespirene.
  5. Grovhakk koriander og peanøtter og hell over marinaden og bland godt sammen.
  6. Fjern det ytterste laget på isbergslaten og bruk en av de store bladene som en skål, fyll godt opp med papayasalat og pass på å få med nok marinade.
  7. Server pølsen i en stekepanne med salatskålen på toppen.