Født i feil kropp

«Emil var en løgn hele livet. Jeg hatet å klippe håret og gå i dress»

Ava (19) ble født i guttekropp, og hadde det så vondt at hun ikke ønsket å leve lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ava Leana Enoksen (19) elsker å pynte seg – gjerne med hvite kjoler, og håret sirlig flettet.

– Jeg blir ofte forhåndsdømt fordi jeg veldig gjerne går slik som dette: Med helt hvite klær, masse ringer, masse smykker, jeg har øyenvipper opp til øyenbrynene og rastafletter. Det er jo ikke noe du ser hver dag. Men jeg har alltid likt å skille meg ut, forteller Ava til TV 2-programmet Født i feil kropp.

Ava bor på Nord-Hidle på Finnøy, der det bor litt over 30 innbyggere. De siste fem årene har hun levd som jente.

– Jeg tror egentlig folk har skjønt at jeg er transseksuell helt siden jeg var liten, sier Ava.

Har levd lenge nok med løgnen

Ava ble nemlig født i en guttekropp, men skjønte tidlig at noe var annerledes.

– Jeg het Emil. Men det ble helt rart for meg. Emil var en løgn hele livet. Jeg hatet å dra til frisøren og klippe håret kort, og jeg hatet å gå med dress på 17. mai eller i konfirmasjonen min, forteller hun.

– Jeg har alltid nektet å være den maskuline gutten som alle forventet at jeg skulle være. Jeg har levd lenge nok med den løgnen som het Emil, sier Ava.

I dag lever hun endelig det livet hun ønsker – som en kvinne med navn Ava Leana. Men veien dit har vært lang, for både Ava og familien hennes.

FIKK ENDELIG BARBIE-KAKE: Ava var seks år siden da hun endelig fikk ha barbie-kake i sitt barnebursdagen sin. Det var da hun for aller første gang hadde sagt til mamma at hun egentlig følte seg som en jente. Foto: Privat 
FIKK ENDELIG BARBIE-KAKE: Ava var seks år siden da hun endelig fikk ha barbie-kake i sitt barnebursdagen sin. Det var da hun for aller første gang hadde sagt til mamma at hun egentlig følte seg som en jente. Foto: Privat 

– Vi har brukt mye tid på å skjule Ava, for å beskytte henne. Vi hadde alltid en reservegave klar når gjestene hadde gått. For det var ikke biler og traktorer Ava ønsket seg, det var dukker. Det hadde vi alltid på lur, for vi visste at det var hennes største ønske, forteller mamma Bente Enoksen.

En tøff vei å gå

I busdagsselskapene laget moren hvert år biler og tog, som de andre guttebarna hadde.

– Men til seksårsdagen laget jeg en stor, rosa barbiedukke-kake. Jeg har aldri sett en så glad unge. Hun var så glad for den kaka. Vi satte den på bordet i barneselskapet, selv om de andre foreldrene var litt oppgitt, forteller Bente Enoksen.

Da hadde Ava nettopp satt ord på det for første gang.

KONFIRMASJONSBILDE: Ava hatet å gå i dress i konfirmasjonen sin. Foto: Privat. 
KONFIRMASJONSBILDE: Ava hatet å gå i dress i konfirmasjonen sin. Foto: Privat. 

– Jeg er ikke gutt, jeg er ei jente, sa hun. Da var hun bare seks år. Så snakket hun ikke om det igjen før hun ble 12-13 år. Vi snakket i telefonen, og hun var fortvilet fordi hun hadde blitt mobbet. Da fortalte hun at hun var bifil, forteller Bente Enoksen.

Ønsket ikke å leve lenger

Da Ava ble 14 kalte hun seg for homofil.

– Hun lette etter ord for å fortelle hva hun egentlig var. Men til slutt fant hun ut at hun var transseksuell, forteller moren.

Det var veldig vondt for Ava å finne ut hvor hun passet inn. Hun fikk seg en skikkelig knekk, og det gikk så langt som til at hun ikke ønsket å leve lenger. Hun ble innlagt på psykiatrisk, og det ble en veldig tøff tid.

I DAG: Ava får god støtte i mamma Bente Enoksen. Her er de på tur med båt sammen. Foto: TV 2.
I DAG: Ava får god støtte i mamma Bente Enoksen. Her er de på tur med båt sammen. Foto: TV 2.

– Hun fikk heldigvis god hjelp. Det var så vondt å se at hun raste ned i seg selv. Hun fikk ikke respekt for den hun var, forteller Bente Enoksen videre.

Fikk hjelp

Deretter oppsøkte Ava og familien lege og psykolog, og de fikk god hjelp av spesialist i klinisk sexologi, Esben Esther Pirelli Benestad.

I dag har Ava det mye bedre.

– Jeg har jobbet utrolig hardt for å komme dit jeg er i dag, og jeg skammer meg ikke lenger. Det er helt greit å være født i feil kropp, mener Ava.

Hun og flere andre deler sin sterke historie i programmet Født i feil kropp på TV 2, som du kan se hver onsdag kl. 21.45.