LEGGER SEG FLAT: Landslagssjef Vidar Løfshus går tilbake på påstanden om at media har en del av skylden for at Therese Johaug ble tatt i doping. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LEGGER SEG FLAT: Landslagssjef Vidar Løfshus går tilbake på påstanden om at media har en del av skylden for at Therese Johaug ble tatt i doping. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Løfshus legger seg flat og beklager medie-kritikk

Landslagssjefen avviser at media er ansvarlig for dopingsaken til Therese Johaug.

Landslagssjef Vidar Løfshus beklager uttalelser om at media var medansvarlig for at Therese Johaug ble tatt i doping.

Det skriver Skiforbundet i en pressemelding sent tirsdag kveld.

Ifølge Skiforbundet ønsket Løfshus å forklare at et høyt medietrykk stresset langrennsorganisasjonen på en måte som bidro til at det ble gjort en feil.

Løfshus kom med uttalelser som etterlot et inntrykk av at media var medansvarlige for Johaug-saken.

– Det er media selvsagt ikke, sier Løfshus og beklager at dette ble feil fremstilt.

– Stresset organisasjon
Det var til Adresseavisen (bak betaling) Løfshus først sa at han mente det store medietrykket var årsaken til at Therese Johaug ble tatt med det forbudte stoffet clostebol i blodet.

– Vi var en stresset organisasjon. Da Martin-saken kom, var vi uten en sjefslege som kunne ta den støyten og forklare i fagterminologi hva som hadde skjedd. Det var litt armer og bein. Hadde vi holdt fokus bedre, hadde vi kanskje unngått det. Men det er lett å være etterpåklok, utdypet han til TV 2.

– Men er det medias feil?

– Ja, jeg synes jo den saken som kom fra en viss TV-kanal (TV 2, journ. anm) om medisinering i norsk langrenn, den viste seg å falle på sin egen urimelighet. Når da resten av media henger seg på, og lager en tsunami mot norsk langrenn på akkurat det fagområdet, da blir det tøft å stå imot.

– Og det gjorde at dere glapp på Johaug?

– Det påførte oss veldig mye stress. Fra juli til Johaug-saken sprakk var det stort sett hver dag en utøver som våknet opp til bilde av seg selv på forsiden av en avis, og det var stort sett negativt. Når jeg ser at mine utøvere lider slik, blir det tøft å følge opp. Det skal følges opp. Da hadde det jo vært viktigere for oss å ha fokus på en del rutiner og slikt. Sånn ble det ikke, da havnet vi i nok en situasjon med Therese, sier Løfshus og presiserer at dette er hans personlige analyse.

– Vi er ikke skrudd sammen for slike saker. Vi er litt for små og har ikke et apparat som håndterer det.

– Ble dere frikjent i den rapporten?

– Vi er frikjent. Vi har ikke medisinert friske utøvere. Jeg er først og fremst stolt av organisasjonen min og måten vi har stått frem på. Vi har åpnet opp og sluppet et utvalg helt inn på skinnet på utøverne, som har svart åpent og ærlig.

– Hva med de som er uenige?

– Det er vel vanskelig å snu når man har gått hardt ut og kritisert oss.

Fem utøvere uten astmadiagnose ble behandlet med astmamedisiner
Utvalget som gransket medisineringen i norsk langrenn konkluderte med at det ikke er grunn til å tro at landslagene har drevet «uforsvarlig diagnostisering og/eller behandling av utøvere uten påvist astma eller lignende luftveislidelser».

Utvalget påpeker at fem av 19 seniorutøvere «ble behandlet periodevis med astmamedisiner for luftveissymptom uten å ha en påvist astmadiagnose».

VGs kommentator Leif Welhaven synes det var absurd av Løfshus å gi mediene en del av skylden for Johaugs positive dopingdom.

– Det er skremmende å registrere at Vidar Løfshus ikke tar innover seg alvoret i det som er avdekket rundt manglende ledelse og sikkerhetssystemer. Og å nærmest gi mediene skylden for at Therese Johaug testet positivt på et forbudt stoff, er en uttalelse som nærmer seg det absurde. Mediene skal ikke bare være en formidler av norske triumfer, det er også jobben vår å stille de kritiske spørsmålene.

Irritert svenske

Landslagssjefen har også tirret på seg svensk presse.

Under tirsdagens pressetreff hadde Løfshus bedt om at flere journalister, deriblant svenske Tomas Petterson, fikk en spesifikt utpekt plass.

Det skriver Petterson om i Expressen.

«Siden raljerte han til norske journalister om meg og mine meninger. Spennende, liksom. Så jeg gikk til det norske pressetreffet for å finne ut hva han egentlig ville.

Den store landslagssjefen ble plutselig en noe mindre mann og vegret seg fra å stille opp og treffe meg foran kamera.

Det var jo... ikke så imponerende.

Men vi sier det slik: Vidar: Du har nummeret mitt. Det er bare å ringe når du vil omgås litt.»