Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjefen for Beredskapstroppen truet med å trekke seg etter helikopternekt fra Justisdepartementet i 2012. Det kommer fram i en ny bok om politiets Beredskapstropp.

Det var under Stortingets åpning i 2012 at politiets beredskapstropp, også kjent som Delta, ønsket bistand fra Forsvarets Bell-helikoptere. Grunnen var at en person hadde fremsatt bombetrusler mot Stortinget, der kongefamilien, regjeringen og hele stortinget var samlet.

Fulgte beredskapstroppen i tre år

– For å på best mulig måte kunne beskytte Stortinget, ønsket beredskapstroppen å ha skarpskyttere i helikopter, sier Malin Stensønes til TV 2.

Hun har i nesten tre år fulgt beredskapstroppen og har skrevet bok om hvordan de jobber. Om helikopterbistanden til stortingets åpning i 2012 skriver hun:

Etter en time og ti minutter kommer svaret fra Justisdepartementet. Anmodningen om å få bruke helikopter med ildgiverplattform er avslått.

– Hvordan reagerer de på det?

– Jeg tror alle reagerte med forbauselse. Det å vurdere situasjonen og hva slags tiltak som mest effektivt kan møte trusselen på er et åpenbart operativt ansvar . Og som aksjonsleder sier i boka; «jeg skjønner ikke at de tør».

Forfatteren har fulgt beredskapstroppen i tre år. Nå kommer boka som skal gi folk et innblikk i hvordan de arbeider.  
Forfatteren har fulgt beredskapstroppen i tre år. Nå kommer boka som skal gi folk et innblikk i hvordan de arbeider.  

– Gikk på tilliten løs

Dagen etter var det full oppvask mellom politiet og justisdepartementet. Daværende justisminister Grete Faremo (A) sa til TV 2 Nyhetene at departementet vurderte den potensielle trusselen opp mot muligheten for å utsette alle dem som befant seg i og rundt Karl Johans gate for den risiko skyting fra helikopter kunne medføre. Daværende leder for Beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, krevde å få møte justisministeren personlig.

– Dette gikk på tiliten løs. Ikke bare på beredskapstroppen, men også til politiet i sin helhet til å løse den type oppgaver. Jeg fant ingen grunn til å fortsette møte og ba om å få gå. Jeg ville trekke meg som sjef for beredskapstroppen.

Også Oslo-politiets stabsjef Johan Fredriksen truet med å trekke seg i møtet med justisministeren, men dette ble avverget etter at Faremo ga sin fulle tillit til beredskapstroppen.

– Jeg håper at både Justisdepartementet og vi lærer av slike ting, og bruker det til noe konstruktivt, sier Snortheimsmoen.