Alexander Legkov med gullmedaljen på femmila fra Sotsji-OL. Han er nå utestengt.
Alexander Legkov med gullmedaljen på femmila fra Sotsji-OL. Han er nå utestengt. Foto: Damien Meyer

Utestengte russere får ikke gå i VM

Idrettens voldgiftsrett (CAS) bekrefter dette overfor VG.

I en epost til VG fra CAS opplyses det at saken er hastebehandlet og resultatet ble at de fem av de seks russerne som er utestengt ikke får gå i Lahti-VM.

Saken er ikke endelig avgjort, men deltagelse i VM er utelukket.

Det bekrefter CAS på sin hjemmeside.

De fem russerne som rammes er Aleksander Legkov, Jevgenij Belov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenia Shapovalova, og Aleksej Petukhov.

22. desember ble kvintetten, i tillegg til Julija Ivanova, utestengt for første gang. Det medførte at de ikke kunne delta i Tour de Ski. Grunnen til utestengelsen er at de seks utøverne er mistenkt for å ha dopet seg under Sotsji-OL. Ifølge McLaren-rapporten er det beviser for at dopingprøvene til de seks utøverne ble manipulerte og tuklet med under mesterskapet i Russland. Suspensjonene ble opprettholdt i avgjørelser av FIS' antidopingpanel i januar og februar, og russerne tok da saken til voldgiftsretten.

Ivanova er ikke nevnt i den siste CAS-pressemeldingen.

Sergej Ustjugov er blant dem som har reagert kraftig på at lagkameratene ikke får gå skirenn. Under Tour de Ski gjentok han flere ganger at han fant motivasjon av at Det internasjonale skiforbundet (FIS) hadde utestengt lagkameratene.

– Jeg gikk ikke bare for meg selv, men for alle som dessverre ikke kunne være her, sa han etter sprintseieren på nyttårsaften.

Selv om CAS har avvist kravet om umiddelbar opphevelse av suspensjonene, fortsetter den fulle behandlingen av løpernes krav om å kjenne suspensjonene urettmessige og få dem opphevet.