Mener mediepresset førte til Johaugs positive dopingprøve

Landslagssjef Vidar Løfshus er sikker på at mediapresset i kjølvannet av Martin Johnsrud Sundby-saken er årsaken til at Therese Johaug endte opp med å brukte en ulovlig krem på leppene. Det skaper reaksjoner.

Vidar Løfshus leder Norges tropp i Lahti-VM nå. Sesongen hans så langt har fra juli av vært preget av at Martin Johnsrud Sundby var dømt for brudd på dopingreglene til Therese Johaugs positive prøve og ferske dom på 13 måneders utestengelse.

Løfshus forteller til TV 2 om det som naturlig nok har vært en en tøff tid når to av Norges største idrettsprofiler er involvert i dopingsaker.

Til Adresseavisen (bak betaling) sier han at han mener det store medietrykket er årsaken til at Therese Johaug ble tatt med det forbudte stoffet clostebol i blodet.

– Vi var en stresset organisasjon. Da Martin-saken kom, var vi uten en sjefslege som kunne ta den støyten og forklare i fagterminologi hva som hadde skjedd. Det var litt armer og bein. Hadde vi holdt fokus bedre, hadde vi kanskje unngått det. Men det er lett å være etterpåklok, sier han til TV 2.

Øverst ser du intervjuet med Løfshus.

– Men er det medias feil?

– Ja, jeg synes jo den saken som kom fra en viss TV-kanal (TV 2, journ. anm) om medisinering i norsk langrenn, den viste seg å falle på sin egen urimelighet. Når da resten av media henger seg på, og lager en tsunami mot norsk langrenn på akkurat det fagområdet, da blir det tøft å stå imot.

– Og det gjorde at dere glapp på Johaug?

– Det påførte oss veldig mye stress. Fra juli til Johaug-saken sprakk var det stort sett hver dag en utøver som våknet opp til bilde av seg selv på forsiden av en avis, og det var stort sett negativt. Når jeg ser at mine utøvere lider slik, blir det tøft å følge opp. Det skal følges opp. Da hadde det jo vært viktigere for oss å ha fokus på en del rutiner og slikt. Sånn ble det ikke, da havnet vi i nok en situasjon med Therese, sier Løfshus og presiserer at dette er hans personlige analyse.

– Vi er ikke skrudd sammen for slike saker. Vi er litt for små og har ikke et apparat som håndterer det.

– Ble dere frikjent i den rapporten?

– Vi er frikjent. Vi har ikke medisinert friske utøvere. Jeg er først og fremst stolt av organisasjonen min og måten vi har stått frem på. Vi har åpnet opp og sluppet et utvalg helt inn på skinnet på utøverne, som har svart åpent og ærlig.

– Hva med de som er uenige?

– Det er vel vanskelig å snu når man har gått hardt ut og kritisert oss.

Reagerer

TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad er usikker på hva Løfshus egentlig mener og trodde han var feilsitert.

– Man kan ikke gi media skylden for dette. Da kan man jo skylde alt på dem, de gjør jobben sin. Forbundet har jo også vært i hardt vær tidligere og har pressetalsmenn.

– Men det går an å si at det er menneskelig å gjøre feil under stort press. Under Johaugs høring kom det frem at støtteapparatet var under stort press på den tiden. Bendiksen, legen som ga kremen til Johaug, forklarte jo at han var under press, men det var ikke bare astmasaken, sier Kaggestad, som tror rutinesvikten som førte til at Johaug brukte den skjebnesvangre kremen har vært i forbundet før medietrykket økte.

– Nå må de konsentrere seg om VM, skjedd er skjedd. De må si at de er ferdig med dette og at det ikke skal skje igjen.

VGs kommentator Leif Welhaven er også forundret.

– Det er skremmende å registrere at Vidar Løfshus ikke tar innover seg alvoret i det som er avdekket rundt manglende ledelse og sikkerhetssystemer. Og å nærmest gi mediene skylden for at Therese Johaug testet positivt på et forbudt stoff, er en uttalelse som nærmer seg det absurde. Mediene skal ikke bare være en formidler av norske triumfer, det er også jobben vår å stille de kritiske spørsmålene.

Dette sa utvalget om medisinering

Utvalget som gransket medisineringen i norsk langrenn konkluderte med at det ikke er grunn til å tro at landslagene har drevet «uforsvarlig diagnostisering og/eller behandling av utøvere uten påvist astma eller lignende luftveislidelser».

Utvalget påpeker at fem av 19 seniorutøvere «ble behandlet periodevis med astmamedisiner for luftveissymptom uten å ha en påvist astmadiagnose».

Bruk av forstøverapparat med saltvann til utøvere med astmasymptomer er også kritisert, men utvalget vil ike forby dette fra et helsefaglig ståsted. De mener likevel at «slik bruk av medisinteknisk avansert utstyr blant friske utøvere kan innebære en form for medikalisering av idretten som har en negativ signaleffekt ut mot yngre utøvere, og at det derfor kan oppfattes som etisk problematisk».

Det ble funnet reseptpliktig astmamedisin tilgjengelig i annen etasje i smøre-traileren til landslaget. Utvalget anbefaler derfor en kritisk gjennomgang av rutinene for legemiddelhåndtering.

– Burde vært mer ydmyke

Leif Welhaven reagerer også på at Løfshus trekker inn Sundby-saken.

– Om man først trekker inn Sundby-saken, er jo det første forbundet burde gjort da de ble kjent med den, å sjekke hver eneste rutine ned i detaljene. I stedet lot de det skure og gå, og det oppstod enda en tragisk sak før det ble iverksatt strakstiltak. For meg er det uforståelig at Skiforbundet ikke er mer ydmyke etter hva som er avdekket rundt blant annet slett medisineringshåndtering, svak kunnskap om antidopingarbeid og påpekning av etiske betenkeligheter ved bruk av avansert akuttmedisinsk utstyr i smørebussen.

VGs kommentator er opprørt over at Løfshus i intervjuet med Adresseavisen hevder at Sundby og Johaug ikke er tatt i doping, men bare i «brudd på dopingreglementet»

- Det er også spesielt å registrere at Løfshus beskylder andre for manglende kunnskap, mens han selv åpenbart ikke behersker elementære prinsipper i det idrettsjuridiske regelverket. Det en tydelig definisjon av doping i Wada-koden (art 1, lf 2.1), og ut fra den er det for eksempel ingen tvil om at Therese Johaug rent juridisk er «tatt i doping». Også på Antdoping Norges hjemmeside er det tydelig forklart hva «doping» er definert som i idretten. Definisjonen av doping, i et regelverk norsk idrett har sluttet seg til, burde vi vente at Vidar Løfshus kjenner til.