– Tror ingen tør jukse i Lahti!

– Det er første gang foran et skimesterskap at jeg tør være optimist, etter all oppmerksomheten om doping det siste året så tror jeg ingen våger å jukse.

Inggard Lereim har vært medisinsk ansvarlig i mesterskap i en mannsalder. Siste gang det var VM på ski her i Lahti ble spesielt.

– Det ble et eneste langt mareritt.

– Det begynte med at en utøver avla positiv prøve og så ble det bare verre og verre. Totalt ble seks finner ble tatt. Jeg kjente jo flere av løperne fra junioralderen, derfor ble dette ekstra slitsomt.

Hatet i Finland

– Jeg ble jo lagt for hat av finnene under mesterskapet. De trodde jeg hadde iverksatt kontroll av hele det finske laget - og spart alle andre lag. Det var jo selvsagt det reneste sludder. De felte seg selv!

– Ble det gjort forsøk på å holde skandalen skjult?

– Ja, et par herrer i det finske skiforbundet prøvde seg med en dekkoperasjon, de ville gjerne at dette skulle fremstå som en selvstendig handling fra løperen.

Drømmeverden

I Ingard Lereims drømmeverden skal det internasjonale dopingbyrået, WADA, ha en sterkere posisjon.

– Jeg ønsker meg et WADA som overstyrer alle idrettsorganisasjoner, inkludert den internasjonale olympiske komite.

Om dopingsakene som har rystet norsk langrenn vil Lereim si minst mulig: - Jeg tror at dessverre at det vil prege oss i lang tid. Det som skjedde er trist - men det var unødvendig.

Optimist foran Lahti

For Inggard Lereim blir årets VM i Lahti litt spesielt.

– Ja, dette er det første mesterskapet hvor jeg på forhånd tør å være optimist med tanke på doping. Etter all oppmerksomheten det siste året omkring dette temaet så tror jeg ingen våger å jukse, jeg tror folk passer seg, sier Lereim.