Martin Ødegaard. Her etter debuten for Heerenveen.
Martin Ødegaard. Her etter debuten for Heerenveen. Foto: Nesvold, Jon Olav

Ødegaard faller kraftig på årlig talentkåring

– Det er en del spillere som har utviklet seg mer enn ham, sier TV 2s ekspert Jesper Mathisen. Se kåringen av Europas 30 beste under 20 år.

Martin Ødegaard er på 29. plass på Gazzetta dello Sports oversikt over de beste spillerne i Europa under 20 år.

I seg selv en fin plassering i gjevt selskap, men det forteller også om en fallende kurve for det norske stortalent.

Det er ned ti plasser fra fjorårets 19. plass, men i listen publisert ett år tidligere var den da 16 år gamle drammenseren rangert som nummer to, bare slått av tre år eldre Divock Origi.

Som 18-åring har Ødegaard 28 mann foran seg.

– Få har fått publisitet som ham. Han ble hentet av Real Madrid som et fenomen. Scoret tre mål i oktober og november for Castilla. Utlånt til Heerenveen. Touchen hans er inget problem. Resten? Vi får se. Har allerede spilt 500 minutter for landslaget, skriver storavisen i omtalen av nordmannen.

Passert av flere

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er ikke overrasket over at Ødegaard faller på Gazzettas kåring.

– Det er ikke alltid man skal legge for mye i disse kåringene, men akkurat disse listene reflekterer hvordan han har prestert og utviklet seg siden han kom til Real Madrid. Den listen har en del rett i at det er en del spillere på samme alder som har utviklet seg mer enn ham, og prestert på et høyere nivå enn ham de siste årene, sier Mathisen.

– Når det er sagt så har Ødegaard alle muligheter til å bli en fantastisk spiller både i Europa og for landslaget, hvis han er tålmodig. Jeg har fremdeles stor tro på at han klarer det, selv om jeg ikke er like sikker som da jeg så ham herje med 20 år eldre spillere i Norge.

Siden 18-åringens overgang til Heerenveen er det blitt tre kamper fra start, og tre kamper inn fra benken, og hans nye klubb har slitt med å få spillet til å sitte med nordmannen på banen.

– Samtidig håper vi at han skal levere på et høyere nivå enn det han har gjort allerede nå. I Heerenveen er det ikke så mange som er blitt imponert. Det har ikke vært den Ødegaard som vi ble så glad i da han var 15-16 år og preget norsk fotball. Han har ikke hatt den lekenheten og selvtilliten på klubblag, selv om han har gjort enkelte gode landskamper, sier Mathisen.

Han er enig i Gazzettas beskrivelse av ballbehandlingen som uproblematisk, men at det er andre deler av spillet som skorter.

– Han har en touch, ballbehandling og balanse som allerede er i toppklasse, men han har slitt med å ta overgangen til skikkelig voksenfotball, som den han møter i Europa.

Fransk dominans

Listen til den italienske avisen toppes av Borussia Dortmunds franske spiss Ousmane Dembélé.

– Et totalt våpen. Teknisk, høyrefot, venstrefot og har stor motor. Har allerede spilt halvannen time for landslaget, og det er bare begynnelsen. Ligner på Ronaldo, sier Mikaël Silvestre, som har spilt med Ronaldo, skriver avisen.

Listen preges av det avisen kaller en fransk storgenerasjon. Åtte av de 30 mest lovende i Europa er fra Frankrike.

Milans keepertalent Gianluigi Donnarumma er nummer to på listen, foran Portugal og Bayern Münchens Renato Sanches. Englands beste er Manchester Uniteds Marcus Rashford. England, Italia og Spania har alle tre representanter på listen.

Danmark og Sverige har også hver sin representant på listen. Ajax-spissen Kasper Dolberg på en sterk åttendeplass, mens Dortmunds Alexander Isak er nummer 17.

Dolberg omtalens som «elegant drapsmann», mens Isak selvsagt får merkelappen «den nye Ibra» og omtales som en spiller med «fortryllende teknikk».