
Trodde du energibarer var sunne mellommåltid? Tro om igjen
Matkontrollen har testet 20 musli- og mellommåltidsbarer, og de varier enormt i næringsinnhold. Hele åtte av disse er like usunne som godteri, mener klinisk ernæringsfysiolog.
Energibarer, restitusjonsbarer, vektreduksjonsbarer, proteinbarer og fullkornsbarer. Det finnes et utall typer barer som er ment som substitutt for vanlig mat.
Det siste året kjøpte vi barer i dagligvarebutikker for over 323 millioner kroner, og salget er økende. Flere av barene som er med i Matkontrollen sin test, finner du i hylla sammen med vitaminer og kosttilskudd. Det er kanskje ikke så rart at mange tenker at dette er sunne alternativer.
SE MATKONTROLLEN TORSDAGER KL. 20
– Ikke egnet som mellommåltid
Klinisk ernæringsfysiolog Janne L. Antonsen har på forespørsel fra Matkontrollen sett på næringsinnholdet i 20 musli- og mellommåltidsbarer. Barene er i hovedsak basert på nøtter, kornvarer, frukt og bær. Mange inneholder også sjokolade og karamell. Det er veldig store forskjeller i næringsinnhold, og noen egner seg slett ikke som mellommåltid, ifølge Antonsen.
– Noen av disse er direkte usunne og på lik linje med godterier, sier hun.
Antonsen anbefaler å holde seg unna de fleste av barene dersom man vil slanke seg eller holde vekta.
– Et mellommåltid bør være opp mot 150 kalorier. Noen av barene har over 200 kalorier, sier Antonsen til Matkontrollen.

Flap Jack fra Semper er den minst sunne i testen. Den har hele 336 kalorier. Det er like mange kalorier som en liten middag, og ingen av oss har behov for den mengden energi i et mellommåltid, ifølge Antonsen.
I en mail til Matkontrollen sier Semper at Flap Jack er et glutenfritt, energirikt mellommåltid som er ganske mektig, og at mange derfor velger å ikke spise hele med en gang.
Ikke nødvendig å spise etter trening
Jørgen Jensen, Professor i idrettsbiologi på Norges Idrettshøyskole, anbefaler at man holder seg til måltidene og ikke spiser mellommåltidsbarer.

Han forklarer at vanlige mosjonister dessuten ikke trenger påfyll av energi rett etter trening.
– Mitt råd er å trene, drikke et glass vann og gå hjem og lage middag. Jeg vil ikke anbefale disse barene til noen, sier Jensen til Matkontrollen.
Disse bør du velge
Klinisk ernæringsfysiolog Janne L. Antonsen har kategorisert barene i tre grupper. Den ene gruppen er som godteri, den andre er litt bedre enn godteri og den siste kan være et godt valg av og til som et mellommåltid. I «godterigruppen» er Flap Jack fra Semper den minst sunne.
Blant de sunneste barene skiller Friggs Organic Raw og Nutriletts Coco & Oat seg ut som ekstra gode valg. Antonsen anbefaler å spise vanlig mat, men dersom man ikke har det tilgjengelig, kan en av de sunnere barene være et godt alternativ som mellommåltid.

GRUPPE 1 (mest sunn)
Coco & Oat Snack Bar, Nutrilett
Organic Raw Bar Cocoa Almond, Friggs
Chiafrø Tranebær, Friggs
Roo`Bar Cacao Nibs
Soft Oat B Cocoa, Semper
Crips & Cereals Alomond & Cranberry, Wasa

GRUPPE 2 (litt bedre enn godteri)
Crips & Cereals Chocolate & Hazelnut, Wasa
Crunchy Oats & Honey, Nature Valley
Crunchy Oats & Chocolate, Nature Valley
Chocoalte Brownie, Atkins
Snack Smart Choco Caramel Bisquit, Nutrilett
Nøttebar Tranebær & Blåbær, Coop

GRUPPE 3 (som godteri)
Flap Jack Cranberry & Pumkin seed, Semper
Alpen Fruit and Nut Milk Chocolate, Weetabix
Mellombar Havre og Nøtter, Eldorado
Eat Natural Darker Chocolate
Treat Chocolate, Rasberry & Apple Cereal Bar, Semper
Musli- Bar med Havrekjeks og Melkesjokolade, Litt er Lov
Bixit, Quiona og Bringebær, Sætre
Bixit Mandler og sjokolade, Sætre